Ik wil dit artikel graag delen met anderen, jullie.
Het volledige artikel is hier beschikbaar: http://www.innerned.org/hetpaardalsleraar.html
Het beschrijft bij lange na niet wat paarden ons allemaal kunnen vertellen, en hoe wij als mens (lees: roofdier) overkomen op het paard (lees: prooidier), maar het is hier wel erg duidelijk omschreven. Voor mensen die hier meer over willen weten, of meer willen lezen, schroom niet te reageren of mij even een pb te sturen
Het paard als leraar
Al zolang de mens het paard kent, is hij erdoor gefascineerd. Het paard symboliseert vrijheid, levenskracht, authenticiteit. Wij mensen streven dit ook na en dat gegeven maakt het mogelijk dat het paard voor ons een partner is in de heling van lichaam en ziel.
Het paard van vandaag is natuurlijk al lang geen 'gebruiksvoorwerp' meer zoals het dat vroeger was in de landbouw en vervoer. Helaas worden paarden ook in deze tijd vaak nog wel zo behandeld, bijvoorbeeld in de paardensport, maar er vind een duidelijke verschuiving van bewustzijn hierin plaats.
Het paard is, juist nu, op aarde om ons mensen iets te leren, ons terug te brengen naar onze natuur. Ze helpen ons om bewust te worden van onze verbondenheid met de natuur, met de kosmos, met alles om ons heen en hoe we vanuit die verbondenheid ons authentieke zelf kunnen vinden en in authenticiteit kunnen leven. Aanwezig zijn in het hier en nu is daarbij essentieel.
Het paard heeft geen oordeel, hij spiegelt simpelweg de gaven, uitdagingen en gebieden van ons als mens waar we als persoon kunnen groeien. Ze leren ons om emotioneel, fysiek en mentaal meer bewust te worden. Tijdens een paardencoachingssessie bijvoorbeeld, krijgt men in een relatief korte tijd via de wijsheid van het paard inzicht in bepaalde levensvragen en kunnen emotionele blokkades of trauma's geheeld worden.
Voor mij persoonlijk is het paard een ware leraar. Ik benader het werken met paarden dan ook niet (meer) met de vragen: 'Wat kan ik het paard leren?' of 'Welke training heeft mijn paard nodig?' Nee ik draai het liever om: ' Wat kan ik van het paard leren?'
Als ik het paard vanuit dit perspectief benader en dus zie als leraar, ervaar ik keer op keer weer diepgaande leer- en groeimomenten.
Waarom zijn paarden zulke goede leraren?
Paarden communiceren op natuurlijke wijze via lichaamstaal, energie en instinct (wat eigenlijk gewoon een ander woord is voor intuïtie). Ze pikken feilloos onze intenties op, ook onze intenties waarvan we ons niet bewust waren. Ze spiegelen onze intenties, gedrag, gedachten en energie, zodat wij, als wij ons daarvoor openstellen, bewust(er) kunnen worden van onszelf en het effect dat deze dingen hebben op het gedrag van het paard.
Het is voor paarden namelijk van nature zo dat de veiligheid van de kudde afhangt van het vermogen van ieder kuddelid om gevaar van roofdieren aan te voelen, op te pikken. Roofdieren, waaronder wij mensen, houden vaak stress vast in hun lichaam. Deze stress is zichtbaar in iemands lichaamshouding, maar zeker zo belangrijk, het is te voelen en zelfs te ruiken voor een hoogsensitief prooidier als het paard. Paarden zijn afgestemd op al deze niveaus van informatie en kunnen gemakkelijk de intenties van roofdieren onderscheiden. Ze voelen aan wanneer ze moeten vluchten voor gevaar, maar weten ook heel goed wanneer dat niet nodig is en ze veilig kunnen blijven grazen. In een kudde communiceren paarden met elkaar via gevoelens (energie overdracht) en reacties. Hun communicatie is zeer verfijnd en informatie wordt sneller overgedragen dan onze menselijke geest kan begrijpen. Als één paard nerveus wordt en instinctief vlucht naar veiligheid, vlucht de hele kudde gelijk mee, alsof ze op magische wijze verbonden zijn en allen tegelijkertijd weten en zich bewust zijn van het gevaar. Men noemt dit ook wel eenheidsbewustzijn.
Hoe vertaalt zich dit naar de relatie van ons mensen met onze paarden?
Als een mens incongruent is; het ene denkt, maar het andere voelt; of men heeft een verborgen agenda of intentie en probeert dit te verbergen; dan is het zo dat de energie/vibraties of stresssignalen van deze dingen overeenkomen met die van de intenties van een roofdier in het wild.
Dus bijvoorbeeld als iemand vrolijk 'doet' maar eigenlijk boos of gefrustreerd is, zal hij op den duur ontdekken dat het paard waar hij mee werkt uiteindelijk ook lastig en gefrustreerd wordt. Of, nog een voorbeeld, een persoon die heel angstig is maar doet alsof hij heel zelfverzekerd is, zou een paard kunnen hebben die niet meewerkt, geen 'respect' voor hem toont of niet naar hem toe wil komen.
Paarden geven er niets om wat je probeert te zijn, paarden weten en voelen aan wat je werkelijk voelt en wie je werkelijk bent, zelfs al ben je daar zelf niet bewust van.
Mijn ervaring is dan ook dat als er zich een gedragsprobleem voordoet bij een paard, dit in zeer veel gevallen terug te voeren is op de communicatie, interne energie en intenties van de mens(en) die met het paard omgaan, want zodra wij mensen in de persoonlijke ruimte van een paard stappen, worden we automatisch onderdeel van hun omgeving, hun kudde en dus is het paard afgestemd op onze gevoelens, intenties, gedachten en energie.