Wanneer wij een lichamelijke klacht willen wegnemen doen wij dit met behulp van een affirmatie. Deze affirmatie geven we bij de door jou aangegeven klacht door. Om meer inzicht te geven hier even de uitleg over de affirmatie:
Wat is een Affirmatie?
Affirmaties zijn teksten die je in gedachten of hardop uitspreekt en die je gedachten beïnvloeden en versterken. Zonder dat je het door hebt, gebruik je de hele dag affirmaties, naar jezelf (“Dit lukt me nooit!”), naar je kinderen (“Wat ben jij toch vervelend vandaag!”), naar anderen ("Dat is veel te moeilijk voor jou"). Meestal gebruiken we affirmaties op een negatieve manier. Door ze bewust en op een positieve manier te gebruiken en regelmatig te herhalen kun je je gedachten over jezelf veranderen - en dus ook je leven.
De wereld is zoveel lichter als je positief in het leven staat. Waarom zou je jezelf niet gunnen de meest verheven gedachten over jezelf te hebben?
Doorbreek je overtuiging
Soms kan het gebeuren dat je een bepaalde affirmatie bijna niet over je lippen kunt krijgen. Of dat je kwaad wordt of verdrietig als je een bepaalde affirmatie leest of uitspreekt. Dat kan betekenen dat bij jou de overtuiging van het tegendeel heel diep zit. Om uit te vinden waar het probleem zit en hoe je jezelf steeds weer negatieve gedachtes voorhoudt helpt de volgende oefening:
Neem een stuk papier en trek middendoor een verticale lijn. Schrijf aan de linkerkant de affirmatie. Schrijf nu aan de rechterkant de gedachte die in je opkomt tijdens het schrijven van de affirmatie. Herhaal dit net zo lang tot de gedachtes die je rechts opschrijft positief zijn in plaats van negatief. Ga door met het opschrijven van de affirmatie, ook al schrijf je 'm honderd keer.
Oefen net zo lang op die bepaalde affirmatie tot je ‘m lachend, met een blij hart, hardop en duidelijk kunt uitspreken. Pas dan heb je de positieve tekst als waarheid geïntegreerd in jezelft.
Blijf herhalen
Vaak blijkt dat je door de dag heen vaak vergeet om je affirmaties te herhalen. Omdat je het te druk hebt of simpelweg omdat je er niet aan denkt. Als je 's avonds een affirmatie meerdere malen achter elkaar wilt herhalen val je misschien halverwege al in slaap. Begin dan eerst met "ik blijf wakker - ik blijf wakker - ik blijf wakker"!).
Op momenten van stress is het vaak zo moeilijk om eerst je affirmatie te zeggen voordat je reageert. Je kan hiervoor affirmatiekaartjes maken die je over het huis verspreidt. In de keuken hangt bijvoorbeeld: IK BEN RUSTIG EN KALM, want als je aan het eind van een lange dag met het eten bezig ben en de kinderen hangen jengelend, moe en hongerig om je heen hangen, dan wil je je rust nog wel eens verliezen. Maar doordat je ogen steeds - onbewust - op de tekst vallen wordt je geaffirmeerd in het tegenovergestelde: je gaat geloven dat je rustig en kalm bent en vertoon je daardoor ook het overeenkomstige gedrag.
Visualiseren
Een andere manier van affirmeren is visualiseren. Visualiseren betekent letterlijk: iets zichtbaar maken. In je hoofd draai je een speelfilm af van hoe jij wilt dat een bepaalde gebeurtenis plaatsvindt. Dit kan een gebeurtenis in de nabije toekomst zijn (een belangrijk gesprek met een klant de volgende ochtend) of in de verre toekomst (het bereiken van een mijlpaal, bijvoorbeeld 15 kilo afvallen). Een visualisatie kun je zo gedetailleerd maken als je wilt. Zie voor je wat je gaat zeggen tegen die potentiële klant, dat hij of zij positief reageert, dat je rustig en kalm blijft, dat je er perfect uitziet, dat je op het laatste moment nog een idee krijgt waarmee je de klant kunt overhalen en zie dat de klant zegt: “Ja, jij krijgt de opdracht!”. En in het tweede voorbeeld: zie voor je dat je slank bent, dat je fit bent, dat je mooie nieuwe kleren aan hebt, dat mensen bewonderend naar je kijken, dat je op de weegschaal staat en dat je inderdaad 15 kilo minder weegt. Het regelmatig herhalen van een visualisatie versterkt het resultaat.
Let wel: een gewenste situatie visualiseren is geen garantie dat het daadwerkelijk zo gebeurt. Een goede afsluiting is het uitspreken van: “Zo zie ik graag dat het gebeurt maar ik laat het nu los. Ik heb vertrouwen in een goed verloop van de gebeurtenissen.”
Affirmeren in Nederland
In Nederland worden mensen grootgebracht met het idee "doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg" en iedereen die positieve dingen over zichzelf zegt, wordt al snel als arrogant bestempeld. Als iemand je een compliment geeft omdat je iets goed gedaan hebt, ben je al snel geneigd te zeggen: "Ach, het is niet zo moeilijk hoor" of "Het stelde niets voor". Maar zou het niet heerlijk zijn als je jezelf positief kunt affirmeren door te zeggen: "Dank je wel, ik vond het leuk om te doen en ben blij dat het lukte" of zelfs "Dank je wel, ik kan dit heel goed en doe het met plezier".
Een voorbeeld van het Nederlandse gedrag vind je ook op de sportvelden. Als Nederlandse topsporters geïnterviewd worden zeggen ze vaak dingen als "We doen ons best" of "Ja ik ben goed voorbereid, maar ja, je moet maar afwachten of je ook in vorm bent hè". Met deze mentaliteit is het heel moeilijk de top te bereiken. Het is alsof ze van te voren al een excuus hebben voor als ze die eerste plaats niet bereiken.
Dat is ze ook niet helemaal te verwijten. De enkeling die duidelijk zegt: "Ik ga voor de Gouden Medaille" wordt afgemaakt door de Nederlandse pers als hij of zij 'slechts' als vierde eindigt. Het is die kop die boven het maaiveld uitsteekt: ergens kunnen wij Nederlanders dat niet zo goed hebben. Alsof we de ander het licht in de ogen niet gunnen.
Nu kun je inderdaad besluiten om jouw houding aan te passen aan de reactie in Nederland. Maar waarom zou je jezelf minder voordoen dan je bent? Om anderen te plezieren?
Ontsluit de kracht van je ziel - wees meester over je eigen gedachten
Affirmaties zijn zowel een doel als een middel. Als je met affirmaties gaat werken, is het doel om positieve gedachten vast te zetten in je hoofd. Maar het is ook een middel op het pad naar bewustwording. Als je met affirmaties gaat werken ontkom je er niet aan om steeds bewuster in het leven te gaan staan. Wat denk je, ben je er klaar voor?