Loading...
nl

Het bos van Merlijn.................

Thomas A
Thomas A sep 12 '07
Overal de geur van daslook en diepgroene hedra die hele bomen overwoekert. Wilde orchideeën, soms verscholen achter takken en bijna vergaan kreupelhout. Dan is er die sfeer die je het gevoel geeft “dat er iets is” wat niet te zien is maar wel heel goed voelbaar. Er is een pad in dat bos dat begint als een doodgewoon bospad, net als alle andere bospadden……. Verder gelopen worden langzaam de randen langs het pad wat hoger en begint het pad te meanderen. Ooit heeft hier een riviertje gestroomd. De opkanten worden steeds hoger. Omgevallen bomen maken dat je regelmatig bukkend of klimmend het pad moet vervolgen. Her en der liggen “witte” stukken en stukjes steen die de activiteit onthullen van honderden jaren vuursteenbewerking tijdens het Neolithicum. Het enige echt harde en goed bewerkbare materiaal waar onze voorouders zich tot voor ca2500 jr. van bediende. Verder lopend op het pad kan ik niet anders dan mij als een kind voelen, overmand door onbevangenheid. Als ergens een das wegrent, sta ik stil en probeer nog een glimp op te vangen.
De meanders worden steeds sterker en de te nemen hindernissen groter. Geen wandeling voor naaldhakken of ander ongemakkelijk profielloos geschoeite op deze wat gladde rivierbodem. De mystieke grootsheid van dit bos maakt me nederig en wakkert een gevoel van respect aan naar de schepping van dit Al.
Na een half uurtje lopen valt er telkens meer licht door het bladerendak en zijn immense dassenburchten links en rechts aan de opkanten te zien, soms met heel recente activiteitssporen. Het pad eindigt op een plateau, “le grand plateau” zoals het in de archeologie wordt genoemd en dan is er alleen nog weidsheid; een veilige plek waar men ooit wolven en beren in de verte kon zien aankomen en nu een fruitboomgaard en weiden, waar het even lekker relaxen is, de mystieke beleving zacht soezend………….

Ergens langs de rijksweg tussen Rijckholt en Gronsveld, het Brandwegske in. Dan ca.15 minuten lopen in de richting van de heuvelrug. Daar is het Savelsbos, boven aan het Maasdal. Het pad dat meandert door het bos heet de “Schoone Grub” en sluit direct aan op de pad wat je naar dit bos toe leidt. Soms moet je even wat struiken opzij duwen om het te zien, anders loop je er straal aan voorbij………………

Thomas
Delen:
Debiorah
Debiorah sep 12 '07
Als een sprookje Thomas, bedankt voor deze reis!
JulienMoorrees
JulienMoorrees sep 12 '07
Hey thomas. Is dit toevallig het bewuste bos?

http://maps.google.com/maps?f=q&hl=en&ge...3&t=h&z=16&om=1
Thomas A
Thomas A sep 12 '07

Ja dat is het inderdaad NiMS.

Ik zag bij vergroten van de kaart dat je vanaf het Brandwegske rechtsaf de Voerenweg in moet, daarna linksaf de Romboutsweg in slaan (dit is een onverharde weg). Na ca 300 mtr. op de splitsing van de pad rechter pad aan houden. Deze gaat bij de bosrand aangekomen ineens sterk naar rechts, maar als je rechtdoor gaat - wat struiken opzij duwt - betreed je de Schoone Grub. In dit bos is de grootste vuursteenwerkplaats - uit de oudheid - ter wereld. Het hele bos ligt vol vuursteen afslagen en (mislukte) arthefacten. Op sommige plaatsen is het afslagenpakket meer dan 3 meter dik (aldus archeologisch onderzoek).

het is het meest bijzondere bos dat ik hier ken in ons landje. Nou ja Ravensbos mag er ook zijn, maar dat is er amper 15 km. vandaan.
Debiorah
Debiorah sep 12 '07
Een mooi idee om ooit eens te bezoeken het maakt me werkelijk nieuwsgierig. :)Je zou een goede promotor van de natuur kunnen worden thomas.
Thomas A
Thomas A sep 12 '07
Het is grappig Debiorah, je moet weten dat ik enige tijd geleden een excursie heb georganiseerd voor dat bos. We zijn toen met een groepje van een man en vrouw of 10 een hele middag door dat gebied gegaan. Ik ken het bos op mijn (klein) duimpje door mijn passie voor vuursteen.
JulienMoorrees
JulienMoorrees sep 12 '07
Als je weer een tour organiseert zou ik graag de datum en tijdstip willen weten :). Misschien leuk om er de Merudi-bos speurtocht van te maken haha. Lijkt me zeker leuk om een keer mee te maken.
admin
admin sep 13 '07
Vuursteen
Vuursteen is een variant van kwarts, gemengd met chalcedoon, die werd gevormd door zeeschimmels en kiezelrijke schelpen en afgezet op de zeebodem. Als het wordt gebroken, heeft vuursteen vlijmscherpe randen; een reden waarom onze voorouders het als werktuig en wapen gebruikten.

Ruwe vuursteen lijkt op bot en wordt daarom ook geassocieerd met de geesten van voorouders en aardgeesten. Geen enkele steen geeft ons een dieper inzicht in het verleden.


Herkennen en verzorgen
Vuursteen is te vinden in gebieden met veel kalksteen, vooral aan de kust.
Het wordt voornamelijk gevonden als onregelmatige, ronde knobbels, waarvan het oppervlak poederwit wordt na blootstelling aan de buitenlucht.
De randen zijn doorzichtig en vlijmscherp.
Vuursteen vertoont bij splijting opvallende schelpachtige breuklijnen.


Magische eigenschappen
Wordt traditioneel gezien als bescherming tegen kwade geesten.
Versterkt onze kennis van de aarde.
Beschermt ons tegen nachtmerries.


Helende krachten
Helpt het lichaam bij de opname van essentiële voedingsstoffen.
Versnelt het herstel van gebroken botten.
Stelt ons in staat informatie op te nemen.
Geeft chakra's en subtiele lichamen meer energie.


Praktische toepassingen
Draag, om nieuwe ideeën en onbewuste vaardigheden op te wekken, een stuk vuursteen op de heiligbeenchakra (onder de navel) en een op de keelchakra (net boven de punt van het borstbeen).


Kernwoorden
Herstel
Kennis
Vertrouwen

Dit komt van het heksenforum waar ik ook wel eens een stukje schrijf. Helaas weet ik de bron niet anders had ik hem zeker vermeld.
Debiorah
Debiorah sep 13 '07
 Quote:
Als je weer een tour organiseert zou ik graag de datum en tijdstip willen weten . Misschien leuk om er de Merudi-bos speurtocht van te maken haha. Lijkt me zeker leuk om een keer mee te maken.


Dit idee had ik dus ook! Lijkt me erg leuk! :)
Thomas A
Thomas A sep 13 '07

Eigenlijk weet ik niet waardoor ik zo een passie heb ontwikkeld voor de prehistorische mens. Wat ik nog wel weet is dat ik ooit als kind voor school een maquette heb gemaakt van een oude steentijd nederzetting. Ik zal een jaar of 12/13 geweest zijn. Door de jaren heen heb ik heel wat boeken verslonden over de steentijd. Ook ben ik ooit heel voorzichtig begonnen met mijn eigen zoektochten naar resten van vroegere bewoners. De eerste vondsten dateren uit mijn kindertijd en ik raapte stukjes vuursteen op, midden op de Hoge Veluwe bij Kootwijk (deze heb ik nog steeds). In de negentiger jaren deed ik vondsten in zuid-Limburg en wel in het Savelsbos, maar ook op akkers en in de beekdalen aldaar. Ook op het strand van Zeeuws-Vlaanderen deed ik vondsten. Gewoon op het strand.
Mijn oudste vondsten deed ik ook in zuid-Limburg en zijn afkomstig van een akker bovenop de Keutenberg bij Wijlre. Deze werktuigen zijn niet meer als vuursteen herkenbaar. Het patina des tijds is mat beige van kleur. Alleen aan de typische vuursteen breukvlakken zie je dat het om vuursteen gaat. Deze vondsten zijn door een specialist gedateerd als zijnde min.135.000 jaar oud; Neanderthalerperiode dus.

Mijn mooiste vondst ooit, deed ik 2 jaar geleden op een willekeurige akker in de buurt van Beilen (Drente). Lukraak een akker op, in de hoop oude bewerkingssporen van vuursteen te vinden. Dit was immers het gebied waar (verguisde amateur) archeoloog Tjerk Vermaning zocht. Binnen 10 minuten stond ik recht voor een bruine vuurstenen schraper. Ik kon mijn ogen bijna niet geloven. Ik bukte om hem van de klei op te pakken en heb 5 minuten staan springen van blijdschap. Het is nu mijn absolute pronkstuk van de verzameling. Een perfect ronde schraper van 5 cm doorsnee; aan beide zijden helemaal rondom bewerkt en ondanks de ouderdom (Mesolithicum) nog behoorlijk scherp en puntgaaf. Diezelfde dag vond ik nog mee duidelijke afslagen en een flinke (grijze) pijlpunt waar de spits van is afgebroken. Enkele bezoeken na die tijd op dezelfde akker, leverde nog meer afslagen en stukken met duidelijk bewerkingssporen op. Alles in de typische roestbruine vuursteen die voor die streek zo karakteristiek is.

Inmiddels heb ik een verzameling van een paar duizend stuks artefacten. Ook heb ik van veel mensen eigen vondsten gekregen en soms ook gekocht. Veel ervan komt uit Afrika; de bakermat van de moderne? mens. Afrika ligt vol met (vuurstenen) gebruiksvoorwerpen, zeker ook in de westelijke Sahara. Het is bijzonder hoe verschillend vuursteen is per vindplaats. Aan de hand hiervan heeft men oude handelsroutes kunnen traceren! Vuursteen is nergens hetzelfde kwa kleur en insluitsels. 10 km. tussen 2 vindplaatsen geeft een andere kleur vuursteen.

Artefacten en afslagen van vuursteen zijn (bij geringe bewerking) ALTIJD herkenbaar aan een typische “slagbult”, alwaar de kling is geraakt tijdens het afslaan van het kernstuk (grotere steen wat als materiaal diende) Enkele (oudere) bewerkingsmethoden daargelaten.

Er is maar een natuurlijk materiaal wat eigenschappen kent als vuursteen en dat is obsidiaan (vulkanisch glas) en is ook in de oudheid veelvuldig bewerkt en gebruikt.

Wat mij boeit is het feit dat ooit iemand met het stuk waar je mee in je handen staat heeft moeten zien te overleven………….

Thomas
Thomas A
Thomas A sep 13 '07
Ik kom terug op het idee van NiMS!!
admin
admin sep 13 '07
Ah..de prehistorie..
Nu snap ik hoe ik aan die tekening kwam :)
Had je hem gezien Thomas?

Thomas A
Thomas A sep 13 '07
ik had ook al zoiets............@...........
Thomas A
Thomas A sep 14 '07
Ik houd mij voorlopig maar even aan mijn eigen introspectie en wat ik daarvan naar anderen mag spiegelen. Een Savelsbos excursie zie ik mij dan ook even zo snel niet geven. Hoe dan ook met de gegeven aanwijzingen kun je gemakkelijk zelf op pad.

Wel een absolute aanrader om eens te be-leven.
Thomas A
Thomas A jan 17 '08
Heel vroeg weet het, toch lijkt het mij wijs dit zo te doen;

Vorig jaar - sepember oktober ergens - was er sprake van, om met een stel forumleden een samenkomst te hebben en een soort excursie te doen in het Savelsbos. Is toen naar dit voorjaar als mog. optie verschoven.

Bij deze stel ik voor om die mensen die zin hebben om elkaar te ontmoeten (=mogen) en mee af te reizen naar het Savelsbos, in dit topic te reageren.

mog. datum; zaterdag 29 maart
(grappig genoeg rekende ik uit dat dit een universele 6 dag is; 6 getal van samenzijn en harmonie o.a.)

laat maar weten

groetjes
Thomas
Debiorah
Debiorah jan 17 '08
Ja ja ja! :DLijkt me superleuk!
En wat een prachtige datum!
gast
gast jan 17 '08
Thomas hoe kwam jij aan 6?
Thomas A
Thomas A jan 17 '08
he he, gast er is er tenminste een wakker hier!!!

moet zijn zaterdag 29 maart

2+9+3+2+8=24= 6
JulienMoorrees
JulienMoorrees jan 17 '08
Lijkt me helemaal top! Ik heb het in mijn agenda staan.
gast
gast jan 17 '08
Haha, kon toch ook zijn dat jij een andere rekenmethode hebt ;)
Pagina's: 1 2 3 Volgende

Social Services

Delen:

Netwerk

carina
Helderziende magda
Angela
Ies
Annemarie
Roy
Patske
xXBertDeZienerOpenaarDesDerdeOogXx69x420
Nouki