Loading...
nl

Weegbree, het medicijn voor bijna alles

Julien Moorrees
Julien Moorrees aug 23 '16


Weegbree is een veel voorkomend plantje en draagt de Latijnse naam Plantago major. Het werd zo'n 4000 jaar geleden voor het eerst in Europa gevonden. Dit was toen de mens voor het eerst de grond ging cultiveren.
Weegbree werd vanuit Europa door de hele wereld verspreid. De Indianen noemde het "De voetstap van de blanke", omdat het overal werd gevonden waar de Europeanen geweest waren. De soortnaam "Plantago" is hieraan ontleend. Plantago komt van het Latijnse woord "planta", wat voetzool betekend.

Weegbree staat al eeuwen bekend als een medicinale plant. In Scandinavie is de plant het beste bekend om zijn wond helende eigenschappen. De Noorse en Zweedse naam voor weegbree is Groblad wat helende bladeren betekent.

Studies hebben aangetoond dat verschillende delen van plant in veel verschillende landen over de wereld werden gebruikt voor het genezen van verschillende ziekten zoals huidproblemen, infecties, spijsverteringsstoornissen, ademhalingsproblemen, circulatie problemen, tegen pijn en tegen koorts.

De weegbree groeit overal, langs de waterkant, in het veld, tussen stoeptegels middenin de stad en in elk park in Nederland. Wie de weegbree wilt eten kan naar het platteland of naar een groot stadspark om daar zijn slag te slaan. Zelfs in je eigen tuin kan weegbree voorkomen; je hoeft nooit ver te reizen.

Vol vitaminen en mineralen
Jonge, malse weegbreeblaadjes kun je plukken en als spinazie koken. Weegbree is een gezonde groente. Meestal wordt de weegbree in de tuin gezien als onkruid. Men haalt het uit de grond en gooit het weg; dat is nergens voor nodig. De weegbree zit boordevol vitaminen en mineralen. Een blaadje weegbree kan ook helpen bij steken van de brandnetel of insektenbeten. Voor een brandnetel geldt: je wrijft de weegbree over de plaats waar het jeukt en de jeuk verdwijnt. Wanneer een wesp je gestoken hebt dan kun je een gekneusd weegbreeblaadje erop leggen. Door de kneuzing kan het sap op de bult komen en houdt de pijn en jeuk snel op. De weegbree zorgt ervoor dat het wondje heelt zonder infectie. De weegbree is altijd in de buurt als je hem nodig hebt. Hij groeit veel in de buurt van brandnetels.

Medicinale werking van weegbree
Het kauwen op een weegbreeblaadje kan lusteloosheid doen verdwijnen. Een weegbreeblad kan ook gebruik worden om een gorgeldrank te maken tegen kiespijn. Het werkt dan pijnstillend. Je kunt de wortel gebruiken om op te kauwen als je kiespijn hebt. Dat is een recept uit de middeleeuwen om tandpijn te lijf te gaan. Beter is het om de tandinfectie te voorkomen; dat kan door elke dag een blaadje weegbree te eten door het bijvoorbeeld op brood te versnipperen tussen het beleg. De weegbree is gezond en werkt daarom versterkend voor het immuunsysteem en preventief tegen alle ziektes. Het wordt sinds duizenden jaren als geneesmiddel gebruikt. Het werkt bloedzuiverend, tegen eczeem, schurft en wonden helen sneller als je er een gekneusd weegbreeblaadje op legt. Het drinken van weegbreethee helpt tegen aambeien, nierstenen en allerlei krampen in de maagstreek. Je kunt als je verkouden bent weegbree klein snijden of hakken en door de sla of slasaus doen. Het helpt dan de ontstoken slijmvliezen te genezen en het geneest keelpijn.

Weegbree kan ook ingezet worden bij dislocatie van de botten, bij jicht in de handen en voeten, het helpt ontstekingen en zwellingen en de pijn die daarbij ontstaat

Thee van Weegbree
Weegbree kun je  ook inwendig gebruiken, doe ongeveer 30 gram in ca 400 cl kokend water en gebruik het een paar keer per dag. Zowel de thee als het blad zijn bloedstelpend van aard (de thee helpt dan ook bij een te overvloedige menstruatie.).  En de thee ervan helpt ook bij diarree en bij aambeien. Bij mondblaasjes/herpes kun je de thee als spoelwater gebruiken.

Huidklachten
Compressen van weegbree zijn ontsmettend, ze helpen bij slecht helende wonden en ze maken de huid lekker zacht. Je kunt weegbree  inzetten bij allergische uitslag, insectenbeten, nat en jeukend eczeem, ontstekingen in het algemeen, splinters en gordelroos, bij diabetes -bij bedplassen, (2 koppen per dag) , bloedende steenpuisten, acne, voor een vrije, ongehinderde ademhaling, voor de versterking van de longen.

Hoestdrank van weegbree
Vroeger werd weegbree gebruikt om hoestdrank van te maken. Er werd een pan met een paar liter water gekookt met weegbree. Daardoorheen werd suiker en een handvol jeneverbessen gedaan. Dat werd drie uur samen gekookt. Vervolgens de weegbreebladeren eruit zeven en het nog 5 uur laten koken zodat het indikt. Je verkrijgt hierdoor enkele liters hoestdrank die je in flessen kunt bewaren. Het smaakt nog lekker ook. Een tweede manier om hoestdrank te maken is om vers sap te persen uit weegbreebladen. Dit meng je met honing. Het geheel stop je in een pot die je goed afsluit, en je hebt een hoestdrank. Zowel honing als weegbree zijn goed voor de keel. Zelfs anno 2011 gebruiken veel zangers honing en groene thee om de stembanden in vorm te houden.

Weegbree tegen vermoeide voeten
Vroeger werd de weegbree in de schoenen gedaan want een weegbreeblad onder de voeten voorkomt dat de voeten moe worden. Weegbree werd altijd alom geprezen voor zijn multifunctionele werkingen. Het werkt preventief tegen vrijwel alle ziektes. De oude Griek Themison schreef 2100 jaar geleden al een boek vol over de geneeskrachtige werking van de weegbree.

Spruw
Bij spruw bij kinderen maak je een aftreksel van de zaden van de weegbree dat je in doses van telkens een eetlepel aan de kinderen geeft. Je kookt dan ongeveer 40 gram zaad per liter water en laat het koken net zo lang tot er nog maar tweederde van over is.


Recept voor Weegbreelotion
Hak voldoende verse weegbreebladeren fijn om een kleine pot te vullen.
Voeg zo veel glycerine toe dat de bladeren zijn bedekt. Laat het mengsel twee weken staan en roer af en toe. Zeef de oplossing en bewaar het in een donkere fles. Deze lotion werkt kalmerend en genezend bij vochtige, jeukende huiduitslag en insectenbeten.

Weegbree als diervoer
Weegbree wordt ook wel konijnenblad genoemd. Het is een ideaal konijnenvoer. De uitgebloeide aartjes van de weegbree, de zaadjes, kun je prima ophangen in een vogelkooi. Kanaries en parkieten zijn er dol op. De zaadjes zijn ook eeuwenlang gebruikt als licht laxeermiddel. Je zou daarom zaadjes door het eten kunnen doen als een soort lijnzaad.

De werkzame stoffen of fytonutriënten in weegbree zijn:
    aucubine,
    kiezelzuur,
    xanthofyl,
    enzymen,
    vitamine c,
    looistof,
    minerale zouten.

Alkaloiden.
Indicaine en plantagonine.

Flavonoiden.
Apigenine 7-glucoside, Baicaleine, Hispiduline, Hispiduline 7-glucuronide, Homoplantaginine, Luteoline 7-glucoside, Luteoline 7-diglucoside, Luteoline 6-hydroxy-4'methoxy-7-galactoside, Nepetine 7-glucoside, Plantaginine, Scutellareine.

Iridoid glycosides.
Asperuloside, Aucubine, Catapol, Gardoside, Geniposidic acid, Majoroside, 10-Acetoxymajoroside, 10-hydroxymajoroside, Melittoside.

Terpenen.
Loliolide (terpeen), oleanolic acid, ursolic acid, 18-beta-glycyrrhetinic acid en sitosterol (triterpenen).

Vitaminen (hoeveelheid per 100 g).
Beta-carroteen (6 mg),  Vitamine C (19 mg), Vitamine K1.

Organische zuren.

Fumaric acid, Syringic acid, vanillic acid, ferulic acid, p-coumaric acid, gentisic acid. En sporen van salicylic acid, benzoic acid en cinnamic acid.

Delen:

Social Services

Delen:

Netwerk

carina
Helderziende magda
Angela
Ies
Annemarie
Roy
Patske
xXBertDeZienerOpenaarDesDerdeOogXx69x420
Nouki