Loading...
nl

De geneeskracht van basilicum

Julien Moorrees
Julien Moorrees aug 23 '16
Basilicum: koningskruid met veel kwaliteiten  Basilicum: koningskruid met veel kwaliteiten

Heb je wel eens stilgestaan bij de goeie eigenschappen van basilicum? Nee? Dit kruid heeft anders heel wat te bieden. Het geeft je vertrouwen en alleen al dankzij de geur van basilicum word je energieker. Nu snappen we ook waarom Italianen zo druk zijn.

Basilicum is afgeleid van het Griekse woord 'basilikos,' wat koning of koninklijk betekent. De botanische naam ocimum is dan weer afgeleid van het Griekse woord 'ozein' wat 'ruiken' betekent. Door 'basilikos' en 'ozein' samen te voegen krijgen we dus de naam 'koninklijke geur.' Basilicum wordt ook wel koningskruid genoemd. Sinds mensenheugenis wordt het kruid gebruikt in de volksgeneeskunde.

Oorsprong

Van oorsprong is basilicum afkomstig uit India. In India is het een heilig kruid dat aangeplant wordt bij tempels en gewijd is aan de Hindoegoden. De Indiërs kozen dit kruid uit om de eed te zweren bij de rechtbank. In Egypte zijn in meerdere grafkamers kransen van Basilicum terug gevonden en de Grieken kenden de plant geneeskracht toe.

In Italië kon een dame die op vrijersvoeten wilde, dit aangeven door een pot basilicum voor haar raam te zetten. En in Haïti is het kruid een attribuut van de liefdesgodin Erzulie. In Mexico wordt het dan weer gedragen in de broekzak tegen het verlies van geld en van een geliefde die steeds naar anderen kijkt. Dankzij basilicum zal je geliefde zich weer volledig op jou richten.

Eigenschappen

Maar basilicum heeft ook geneeskrachtige krachten. Het geeft verlichting bij verkoudheid, hoesten, astma, verstopte sinussen, hoofdpijn, artritis, reumatiek en koorts. Het doodt ook maag-darmparasieten en wordt aanbevolen bij darmklachten en buikpijn.

Het verlicht mentale vermoeidheid, is geest verhelderend en verbetert de concentratie. Basilicum werkt ook slijmoplossend en wordt gebruikt bij problemen aan de luchtwegen, zoals chronische verkoudheid, voorhoofdsholte ontsteking, kinkhoest.

De krampstillende eigenschappen van Basilicum komen van pas bij buikpijn, spijsverteringsstoornissen en braakneiging. Hierdoor wordt het ook gebruikt bij spierkrampen, omdat het een verwarmend effect heeft. Het helpt ook tegen menstruatie-krampen en is ontstekingremmend.

Basilicum is ook de sleutel tot anti-aging: het geeft bescherming tegen de schadelijke effecten van het ouder worden. Het beschermt tegen schade door vrije radicalen in belangrijke organen zoals het hart, lever, nieren, gal en hersenen.

Het zou niet alleen fysiek verjongen, maar verjongt ook de mentale gezondheid. Ook helpt basilicum bij een verstopte huid en acne. Het is verder urineverdrijvend, koortsverlagend, kalmerend, ontsmettend en schimmelwerend en reinigt nieren en ingewanden en helpt bij blaas- en nierklachten. Het verlaagt het gehalte aan urinezuur en hierdoor helpt het ook bij jicht en artritis. Het wordt gebruikt bij diepe spierblessures, geeft vermoeide spieren nieuwe kracht, helpt bij aften, ontstekingen in de mond en tegen gevoelig tandvlees.

Psyche: verfrissend, helderheid en motiverend.

Basilicum heeft een stimulerend en heeft een verfrissend effect op de geest. Het scherpt de zintuigen en de concentratie aan en geeft rust aan uitgeputte, zwakke en hysterische mensen. Het ontspant de zenuwen en heeft een kalmerende invloed op mensen die in angst en stress leven. Het heeft een opwekkende werking bij depressiviteit. Ook helpt het je om een evenwicht te vinden tussen gevoelens en gedachten.

Spiritueel

Basilicum brengt vrede in huis en verjaagt demonen en negatieve invloeden. Het helpt het gevoel van eigenwaarde te herstellen.

Emotioneel

Basilicum verdrijft negatieve gedachten, het helpt mensen van zenuwachtige aard hun kwetsbaarheid en angstige gevoelens te verdrijven.

Enkele weetjes:

- Basilicum kan het natuurlijke oestrogeen imiteren en helpt hierdoor de menstruatie te regelen.

- Het kruid is goed om liefdesdrankjes te maken. Rode wijn met basilicumblaadjes is een afrodisiacum.

- Om muggen te weren kun je het sap van de blaadjes over je huid smeren.

- Grieken en Romeinen kauwden het kruid als kalmeermiddel.

- Het geurige kruid is ook een van de ingrediënten van de befaamde elixir 'Chartreuse' gemaakt door de monniken van het Kartuizerklooster in de Franse Alpen in de buurt van Grenoble.

- Basilicum op de vensterbank verdrijft vliegen.

- Een kompres met Basilicum helpt bij ringworminfectie.

- Rond het graf van Christus - na de wederopstanding - groeide basilicum.

- Het verlicht de pijn bij insectenbeten.

- Geestelijke oppepper nodig: wrijf de blaadjes tussen de vingers en snuif de geur op die vrij komt.

- Voor de Grieken is basilicum een heilig kruid. Daarom wordt het in Griekenland niet gebruikt in de traditionele Grieks keuken.

Je kunt basilicum gebruiken als massageolie (spierontspannend), om te stomen en inhaleren (luchtwegen) en als kompres of toevoegen aan maaltijden.

Recepten

- Libidoverhogend elixir: 200 gram verse basilicum blaadjes in rode wijn twee tot drie weken laten trekken. Hierna zeven en je afrodisiacum is klaar.

- Pesto: Ingrediënten: 70 gram basilicum, vijf tenen knoflook, 40 gram pijnboompitten, olijfolie, 100 gram Parmezaanse kaas, peper en zout. Hak de knoflook, pijnboompitten en basilicum fijn. Doe de Parmezaanse kaas en de olie bij de gehakte purée. Peper en zout naar smaak toevoegen en je heerlijke pestosaus is klaar. Smullen maar.

- Salade Caprese: Basilicum blaadjes afwisselen met plakjes tomaat en plakjes mozzarella. Op smaak brengen met peper en zout, olijfolie en balsamico-azijn. Overheerlijk en fris

 

 

http://www.ziezozon.com/zo-gezond/basilicum-koningskruid-met-veel-kwaliteiten

Delen:

Social Services

Delen:

Netwerk

carina
Helderziende magda
Angela
Ies
Annemarie
Roy
Patske
xXBertDeZienerOpenaarDesDerdeOogXx69x420
Nouki