Loading...
nl

Waarom zijn kokosolie, kokoswater en kokosnoot supergezond?

Julien Moorrees
Julien Moorrees aug 23 '16
Waarom zijn kokosolie, kokoswater en kokosnoot supergezond?

In Nederland eten we van oudsher weinig kokos, het hoort niet bij onze cultuur. De laatste tijd komt daar verandering, want kokosolie, kokosnoot en kokoswater zijn ontzettend gezond. En steeds makkelijker verkrijgbaar. Kokos verhoogt je vetverbranding en helpt tegen verkoudheid, eczeem, koorts en keelpijn. Lees hier wat kokos allemaal voor je kan doen.


Kokos bij verkoudheid, eczeem, koorts en keelpijn

Kokos is ontstekingsremmend en het heeft een anti-bacteriele werking. Dat maakt kokosolie een goed middel tegen onder meer verkoudheid, eczeem, koorts en keelpijn. Ook blijkt uit onderzoek dat kokos de kans op hart- en vaatziekten vermindert en beschermt tegen diabetes. Een feit is dat de volken waar geen hart- en vaatziekten voorkomen, zoals groepen in Nieuw Zeeland relatief veel kokos eten.


Kokos bevat een basis-ingredient van moedermelk
Kokos versterkt je immuunsysteem en beschermt je tegen ziek worden. Een verklaring is dat kokos veel laurinezuur bevat. Je lichaam zet laurinezuur om naar mono-laurinezuur en dat is ook een onderdeel van moedermelk. Dit mono-laurinezuur versterkt je immuunsysteem. Alleen daarom al loont het om meer kokos te eten.

Word je dik van kokosnoot en kokosolie? Nee, juist niet!

Sommige mensen denken dat je dik wordt van kokosnoot en kokosolie. Maar het tegendeel is waar. Uit onderzoek blijkt dat het eten van de gezonde vetten uit kokos je vetverbranding met 5% verhoogt.


Verder is kokos vezelrijk en voedzaam, waardoor je langer een voldaan gevoel houdt. Wist je dat je juist buikvet krijgt van dingen als brood, pasta, koek en snoep? En dat het eten van vetten juist je vetverbranding stimuleert? Je lichaam heeft de gezonde vetten, zoals uit kokos nodig. Onder meer voor een elastische huid en voor het goed functioneren van je hersens.


Het belangrijkste product is kokosolie

Het belangrijkste product van kokos is kokosolie. Dit wordt ook wel kokosvet genoemd. Kokosolie is een wit vet, het wordt vloeibaar bij 25 graden, vandaar de verschillende benamingen.


Gebruik kokosolie om in te bakken, het is het allerbeste bakmiddel dat ik ken. De vetten zijn bestendig tegen hitte en kokosolie is veel beter voor je dan bijvoorbeeld margarine, roomboter of olijfolie. Ook kun je een eetlepel kokosolie in je smoothie doen om het lekker romig te maken.


Waar koop je kokosolie?

Kokosolie koop je in glazen potten (of in plastic emmertjes, maar ik ben niet zo dol op dat plastic) in de natuurwinkel en ook bij steeds meer supermarkten. Neem extra virgin, dat is de beste kwaliteit. Je kunt eventueel geurloze kokosolie kopen als je de smaak van kokos te overheersend vindt. Maar beter is het om te wennen aan de kokossmaak. Het ontgeuren van kokos gebeurt meestal met chemicalien zoals hexaan, daarvan kunnen sporen in de kokosolie achterblijven.


Doe verse kokos en kokoswater in je smoothie

Je kunt ook zelf een kokosnoot kopen en het verse kokosvlees en kokoswater gebruiken in een smoothie, bijvoorbeeld in de smoothie met kokos, boerenkool of spinazie en hennepzaad. Neem deze smoothie als ontbijt en je hebt een supergezonde start van je dag!


Waar moet je op letten als je een kokosnoot koopt?

Er zijn twee soorten kokosnoot, de jonge en de gewone, volgroeide kokosnoot. De jonge kokosnoot is groen met een gladde barst. Deze zie je voornamelijk bij toko’s. De jonge kokosnoot neem je vooral om kokoswater uit te drinken, er zit niet zoveel vruchtvlees in.


Daarnaast heb je de volgroeide kokosnoot. Deze heeft een bruine, harige bast. Pak de noot op en schud deze heen en weer. Hoor je kokoswater klotsen? Dat is een goed teken. Kijk of er geen schimmel op de noot zit en druk aan de bovenkant even op de 3 donkere plekken, dat zijn de punten waar de noot aan de boom hing.

Zijn deze punten zacht en misschien al open? Kies dan een andere kokosnoot. Ik heb heel wat kokosnoten weg moeten gooien omdat ze toch bedorven waren, het is niet altijd goed te zien aan de buitenkant.

Hoe maak je een kokosnoot open?
Hoe maak je een volgroeide kokosnoot open? Er zijn meerdere methodes:
1. Maak met een schroevedraaier en een hamer drie gaatjes bovenin de noot, bij de drie donkere plekjes.
2. Giet het vocht eruit en doe dit in je smoothie of drink het vocht op.
3. Neem de kokosnoot in je ene hand en sla met de hamer rondom in het midden van de noot totdat deze in twee helften open springt.
4. Haal met een mes het kokosvlees eruit.


Kokoswater is goed voor je spieren na het sporten

Een populair kokosproduct is momenteel kokoswater. Het is een geweldige dorstlesser, als er tenminste niet allerlei suikers en smaakstoffen zijn toegevoegd. Kijk dus goed op de verpakking en kies de naturel variant. Ik neem af en toe kokoswater in mijn plantaardige proteineshake in plaats van water. Ook kun je kokoswater prima drinken na een stevige training. Kokoswater houdt je bloedsuiker neutraal, het bevat nauwelijks vet en zit boordevol mineralen en vitamines. Vooral kalium, magnesium, fosfor, ijzer, vitamine B en C. Goed voor je spieren!


Kun je ook gemalen kokos en kokossnippers nemen?

In toko’s vind je vaak gemalen kokos. Dat is gedroogde, gemalen kokos. Het wordt vaak gebruikt in Indische gerechten. Let er wel op dat er geen suikers en vetten zijn toegevoegd aan de kokosrasp.

Hetzelfde geldt voor kokossnippers, die je vaak in natuurwinkels tegenkomt. Ze zijn heerlijk, maar ik heb het idee dat er extra suikers aan zijn toegevoegd en dat ze zijn gebakken in olie. Kies daarom liever voor pure kokos uit een kokosnoot die je zelf koopt.


Pas op met kokosmelk

Kokosmelk gebruik je vooral bij het koken en heel soms in smoothies. Kokosmelk bevat bisulfiet voor de houdbaarheid. Dit is dezelfde sulfiet die ook in wijn zit. Je krijgt er hoofdpijn van en mogelijk huiduitslag.


Ga eens bakken met kokosmeel
Een minder bekend kokosproduct is kokosmeel. Dit gebruik ik bijvoorbeeld in de heerlijke recepten voor kokos-bananencake en pannenkoekjes. Kokosmeel is een fantastische vervanger van tarwemeel en bakmeel. Het geeft geen pieken in je bloedsuiker en het is een stuk gezonder dan tarwemeel. Probeer dit ook eens als je iets gaan bakken.


Kokos is een echte superfood
Kokos is lekker en supergezond. Het is ontstekingsremmend en anti-bacterieel en verlaagt het risico op hart- en vaatziekten en diabetes. Daarbij stimuleert kokos ook nog je vetverbranding! Kokos is daarom een echte superfood!

Delen:

Social Services

Delen:

Netwerk

carina
Helderziende magda
Angela
Ies
Annemarie
Roy
Patske
xXBertDeZienerOpenaarDesDerdeOogXx69x420
Nouki