Nieuwe aanwijzingen voor reuzenplaneet voorbij Pluto
in Universum 27 maart 2014 3 Reacties 2,463 Bekeken
In ons zonnestelsel houdt zich mogelijk een reuzenplaneet schuil. De omloopbaan van een dwergplaneet die net is ontdekt, wijst erop dat zich ver voorbij Pluto een gigantische rotsachtige planeet met 10 keer de massa van de aarde moet bevinden.
De ontdekking van de dwergplaneet, die voor nu bekendstaat als 2012 VP113, is ook interessant te noemen. Scott Sheppard van het Carnegie Institution for Science in Washington DC ontdekte dat het gaat om een brok rots en ijs met een doorsnee van 450 kilometer die zich op zo’n 80 astronomische eenheden van de zon bevindt (een astronomische eenheid is vrijwel gelijk aan de gemiddelde afstand tussen de aarde en de zon).
Ter vergelijking hebben Pluto en Sedna een diameter van respectievelijk 2340 kilometer en 1000 kilometer. Objecten die in de binnenste Oortwolk liggen kunnen worden gebruikt om het vroege zonnestelsel te bestuderen. Het team van Sheppard vermoedt dat er in deze regio nog veel meer objecten zullen worden gevonden.
“We dachten 70 jaar lang dat Pluto uniek was, maar we weten nu dat de dwergplaneet zijn baan deelt met duizenden andere objecten,” zei Sheppard. “Sedna was 10 jaar uniek, maar het wordt nu langzaam duidelijk dat Sedna en 2012 VP113 nog maar het topje van de ijsberg zijn.”
Nieuwe aanwijzingen voor reuzenplaneet voorbij Pluto
Toen het team van Sheppard keek naar de omloopbaan van 2012 VP113, Sedna en 10 andere objecten, werd een vreemde uitlijning ontdekt. “Dit was voor ons een grote verrassing,” zei hij. De uitlijning kan worden veroorzaakt door een rotsachtige planeet die 10 keer zwaarder is dan de aarde en die op 250 astronomische eenheden rond de zon draait. Deze wereld zou nabijgelegen objecten als een marionettenspeler wegdrukken en naar zich toe trekken.
In 2010 en 2011 zocht de NASA met de Wide-field Infrared Survey Explorer (WISE) in hetzelfde gebied tevergeefs naar de zogeheten Planeet X. WISE zocht echter alleen naar warmtesignalen van gasreuzen. Een superaarde zou te koud zijn om door telescopen te worden gezien. Zelfs al zou de reuzenplaneet een kleine interne warmtebron hebben en een beetje zonlicht absorberen, wordt hij niet opgemerkt door telescopen.
Hoe kan zo’n monster al die tijd onopgemerkt zijn gebleven? Ruimtetelescopen zijn er vooral op gericht om exoplaneten te ontdekken door veranderingen te detecteren in de helderheid van sterren waar ze omheen draaien.
De enige mogelijkheid die we nu hebben om een reuzenplaneet voorbij Pluto te ontdekken, is gravitationele microlensing. Deze techniek maakt gebruik van de gelegenheid waarbij licht van een verre ster gebogen en versterkt wordt door het zwaartekrachtveld van een ster die meer op de voorgrond staat. De aanwezigheid van een planeet in de buurt van deze ster leidt ertoe dat het licht van de verre ster gedurende korte tijd een stuk helderder wordt.
Bron: http://www.niburu.nl/nieuwe-aanwijzingen-voor-reuzenplaneet-voorbij-pluto/