Rosalba...wat ik voor je heb opgezocht (in mijn boekje wat heet : fytotherapie praktische kruiden en plantegids) is dat venkel een goede invloed heeft op het spijsverteringskanaal vandaar dat ik het even heb gezocht op internet, omdat ik weet van mezelf dat ik er een eigen draai aan geef, en de tekst in het boekje is goed... dus heb ik het gekopieerd voor je
bron:
http://www.pathofysiologie.nl/lijst/fytotherapie/venkel/
Botanische naam: Foeniculim vulgare
Gebruikt plantendeel: het zaad wordt gebruikt voor medische doeleinden...
Te gebruiken bij:
-Maag- darmkramp
-Winderigheid, opgeblazen gevoel
-Maagpijn, buikpijn
Algemene beschrijving
Venkel komt oorspronkelijk uit het oostelijke Middellandse Zeegebied en de Kaukasus, maar is nu overal in Europa te vinden. De vrucht is een eivormige, geribde, dubbele dopvrucht die eerst blauwgroen is en tijdens het rijpingsproces groenbruin wordt. Het fijne loof en de zaden van de venkelplant hebben een anijsachtige geur en smaak.
Spijsverteringsproblemen
De vrucht van de Venkel bevat een vluchtige olie die een krampwerende werking heeft en derhalve goed te gebruiken is ter bestrijding van maag- en darmkrampen die vaak veroorzaakt worden door te snel, te pittig en onregelmatig eten.
Darmgisting en darmgassen
Venkel bestrijdt de symptomen van een opgeblazen gevoel en winderigheid door zijn positieve invloed op het spijsverteringskanaal. Darmgisting en overmatige vorming van darmgassen worden met Venkel voorkomen.
over de toediening heb ik het volgende gevonden:
Samenstelling/Eigenschappen
Venkel is een tweejarige tot overblijvende plant met een vlezige wortel en hoge stengel. De vrucht is een langwerpig-eironde splitvrucht. De vruchten worden verzameld en bij matige warmte (35 graden) gedroogd.
De drogerij bevat o.a. etherische oliën, suikers en vette oliën.
----
Uit in Egypte gevonden papyrusrollen blijkt dat venkel al lang voor het begin van onze jaartelling al bekend was. De oude Egyptenaren en Grieken kenden de plant als groente en als geneeskrachtig kruid.
De oude Grieken gebruikten venkel als vermageringsmiddel en noemden het 'marathron' dat 'dun worden' betekent. In de Middeleeuwen kauwde men tijdens de preek op venkelzaad om het rommelen van de maag tegen te gaan.
Venkelzaden werden van oorsprong ingezet bij allerlei problemen met de spijsvertering zoals indigestie, winderigheid, buikklachten of krampen. Maar ook voor de 'geestelijke gezondheid' werd venkel ingezet; ter verdrijving van duivel en z'n gevolg.
Venkel is een zeer gezonde groente, het bevat weinig calorieën, is ook volkomen vetvrij en is een goede bron van mineralen. Daarnaast wordt venkel nog steeds gebruikt als geneeskrachtig kruid, waarbij overigens alleen de (gedroogde) zaadjes van de venkelplant worden gebruikt voor heilzame doeleinden. Het is bekend dat ze de spijsvertering bevorderen, de vorming van darmgassen tegen gaan en helpen tegen een opgeblazen gevoel.
Deze droge venkelzaadjes hebben een koortswerende, pijnstillende en hongerremmende werking. Daarnaast is het een goed kalmeringsmiddel voor kinderen.
Ook bevatten de zaadjes een specifieke stof die ongeveer dezelfde werking heeft als het vrouwelijke hormoon oestrogeen. Venkelzaad geeft dan ook verlichting bij allerlei typische vrouwenklachten die het gevolg zijn van een te lage oestrogeenspiegel in het lichaam. Zoals overgangsklachten en menstruatieklachten. Bovendien stimuleren venkelzaadjes de productie van moedermelk bij moeders die borstvoeding geven.
Venkel is bij de supermarkt, groentespeciaalzaak of op de markt verkrijgbaar, voor het zaad zult u bij de natuurvoedingswinkel of drogist terecht kunnen.
Bron:
http://www.kruidenkorf.nl/...omblog&Itemid=15
vaak wordt het gedronken als thee...
----------
waarschijnlijk helpt het wel, maar
Het is wel belangrijk dat als het niet helpt, je naar de dokter zal moeten gaan, want ik ben geen dokter...
Het kan zijn dat er iets anders aan de hand is
veel succes en beterschap
groetjes Moonflowertje