Loading...
nl

foto lezing paard

Beschermengel
Beschermengel nov 13 '11

Ik heb het even zo gedaan, prachtig paard zeg!
Marenubium
Marenubium nov 14 '11
Dit paard is een onzeker paard en heeft goede en duidelijke leiding nodig. Het is nog 'jong' tussen de oren wat dat betreft en vertrouwt de wereld nog niet zo goed.
Een soort van ' jaaajaaa' houding; sceptisch en wantrouwend.
Het is wel een paard wat hard wil werken, en als je zijn/haar vertrouwen weet te winnen zal het door het vuur gaan voor je.
Dat is tevens een heikel punt: dit paard is hard voor zichzelf en bijt letterlijk de pijn of het ongemak weg (verbijten). Het zal dan ook niet snel laten blijken als het ergens pijn of ongemak heeft.

Dit paard heeft erg veel spanning in zich en heeft grote moeite zich te ontspannen. Het zal onder de ruiter aanvoelen als 1 bonk energie, maar dat is meer spanning dan energie. Ik noemde het net al: dit paard 'verbijt' zich. Een ander bit zal wellicht uitkomst kunnen bieden, om in ieder geval de spanning rondom de kaken weg te halen. Dit zal een positieve invloed kunnen (!) hebben op de nekspieren en rugspieren. Verder zou dit paard beter los, laag en lang gereden kunnen worden als warming-up. Leer dit paardje zich te ontspannen, of zorg ervoor dat de ruiter zelf ontspannen kan rijden. Dit paard heeft zich krampachtig gezet naar de rijstijl van de ruiter, om zo in ieder geval minder weerstand/druk te voelen.

Angst voor springen.
Springen ziet dit paard niet zo zitten; ik krijg angstige en verstarde beelden door van hindernissen. Ik vermoed dat het paard biet zo heel fijne ervaringen heeft bij het springen.
Dit heeft echter meer te maken met ervaringen uit het verleden en de ruiter. Dit paardje heeft zoals al eerder gezegd goede en duidelijk leiding nodig. Het paard kan zich pas geven als het vertrouwen er is, en hij/zij een goede leider ziet in de ruiter. Als de ruiter vertwijfeld over komt is dit geen paard die dan zelf de leiding op zich neemt, maar eerder ook angstig wordt. Sommige paarden hebben zoiets van: ja daaag, als jij het niet weet weet ik het wel.
Maar dat heeft dit beestje niet: euh...jij weet het niet? hoe moet ik het dan weten! Help!
En dan zijn de rapen meestal gaar; dit paard gaat dan ontwijken en accepteert bepaalde hulpen niet meer. Zou ik ook niet doen overigens, als mijn leidinggevende onzeker en vertwijfeld overkomt; jaja...hulp van jou? dacht het toch niet he..dat komt echt niet goed.
Springen vindt dit paard echter en toch wel leuk! Maar dan liever wel samen met de ruiter en niet alleen...

Komen we bij eenzaam.
Dit paard is erg eenzaam en niet echt een allemansvriend. Eenkennig. Het heeft wel de sociale omgangsvormen, en het is en blijft vriendelijk 'omdat het zo hoort'.
Ik kan dit niet goed omschrijven; het is eerder een opgelegde omgangsvorm dan iets wat bij het paard van nature voorkomt: ik doe wel aardig en lief, anders krijg ik klappen.
Iets meer in die geest.
Hoewel dit paard eigenlijk van nature heel sociaal en vriendelijk is! Dit paard heeft zichzelf nog niet kunnen of mogen ontdekken; er 'mist' iets en heeft zich daarom een gedrag aangeleerd waardoor het algemeen geaccepteerd wordt.
Ook dit heeft te maken met het 'jong' zijn tussen de oren; het mist een bepaalde levenservaring.
Misschien iets uit de vroege jeugd.

Dit paardje heeft nog niet echt zijn/haar draai gevonden, en is afwachtend en gereserveerd.
Ontspanning is essentieel voor nu, en dan bedoel ik geen rust. Rust wil dit paardje niet; het wil graag aan het werk en bewegen.
Zet dit paard dan ook niet te hoog in de voeding; het temperament en de wil is er sowieso. Pas de voeding aan, want ik heb het gevoel dat er net even iets teveel in gaat dan er uit kan komen. Meer voer heeft geen zin, wel de supplementen. Er lijkt een tekort te zijn aan vitaminen/mineralen waardoor o.a. de spanning zich op blijft bouwen. Houd een goede balans tussen krachtvoer en ruwvoer.
Selenium zou in deze uitkomst kunnen bieden om stijfheid tegen te gaan en om de spieren goed te ondersteunen.

Wellicht fijn voor paard en ruiter om er eens een therapeut bij te halen die zowel ruiter als paard kan adviseren. Vooral om het paard in balans te krijgen en adviezen kan geven over het gebruik van de spieren.
Iemand die ik ken op dit gebied:
http://www.dryneedlingandrea.com/nl
Of anders een osteopaat inschakelen.
Ik denk dat dit paard daar baat bij zal hebben.
0293489238
0293489238 nov 14 '11
heey
heel erg bedankt voor je berichtje

dat ze onzeker en wantrouwend is had ik zelf helemaal niet door. en jong is ze ook want ze is nog maar 4 jaar.

ze heeft indd heel veel moeite om zich te laten ontspannen. ik ben nou ook bezig met haar laag te rijden en de ontspanning in te rijden. het voelt indd als een bonk energy.. ik denk altijd dat het door het weer komt. maar dat is het dus niet.. ze krijgt indd 4 kilo brok op een dag. maar omdat ik haar elke dag rij en westrijden rijd,, dachten we wel dat ze dat nodig had.. omdat het ook wel zware trainingen zijn.

en het bit.. ik heb nou gewoon een normale trens in i.v.m dat ze nog maar 4 is.. maar zou ik dan tog een andere in moeten doen?

ik ben nou heel veel bezig met ontspanning te rijden,, dat komt dan gewoon door mijn spanning...

de angst voor springen vond ik wel opmerkelijk.. want ze is nou een jaar onder het zadel en ik heb dan alleen met haar gesprongen maar er is nog nooit wat gebeurd.. ze ging altijd wel hard op de hindernis af.. maar daar werken we nou heel veel aan en dat gaaat steeds iets beter..

en ik wil altijd alles zo graag en goed doen.. en ook ben ik heel onzeker.. dus dat zou dan mijn schuld wel zijn.. maar ik snap niet zo goed. hoe ik voor haar dan wel een goede leider kan zijn.

mij leek ze altijd heel sociaal.. als ze een bekende ziet hinnekte ze altijd.. is ze dan eenkennig na mij toe? en dat van aardig en lief anders krijg ik klappen?
ze is als veulen met drie ander veulens op de wei gezet en daar hebben ze ong. 2 jaar gestaan met ze allen. en toen werd ze op stal gezet en ben ik met haar begonnen.
kan ik dan iets doen zodat zzij haar ware ik wel kan ontdekken?
Marenubium
Marenubium nov 14 '11
Voor nu en eerst: die 4 kg brok doet het 'm echt niet, dat is echt teveel.
Een paard is minstens tot het 5e jaar in de groei, en dit paard komt vitaminen en mineralen tekort. Helemaal vanwege de intensieve training. Dat tekort zul je moeten aanvullen. Orienteer je eens op Dodson & Horell in deze?
Misschien is hun muesli iets voor je paard, aangevuld met vitaminen en mineralen. De muesli is al hoogwaardig genoeg, en zit rond de 2 kg per dag.
Kijk maar even en informeer goed bij de leverancier. Wielens in haaksbergen heeft zich gespecialiseerd in D&H. Linkje: http://www.rwdh.nl/
Neem anders even met hem contact op, hij geeft goede adviezen.

De vier jaar geeft mij heel veel duidelijkheid. Het paard is dus wel degelijk erg jong. Beschouw dit paard dat vooralsnog als een veulen, want zo is ze echt nog tussen de oortjes. Ze heeft nog erg veel te leren en is in deze dan ook sterk afhankelijk van jou en jouw 'attitude'. Het is geen kwestie van 'schuld', je doet wat je doet en wat voor jou goed voelt; je schuldig voelen heeft geen zin smileIk kan je alleen aangeven wat jouw paard nodig heeft, en wat handvaten aanreiken. Dan is het verder aan jou, en of je er wat mee doet of niet. Je wilt het beste voor je paardje, en daar handel je ook naar. Dus nee, er is geen schuldkwestie, alleen een kwestie van even iets anders je paard bekijken en tegemoet komen. Als jij je paardje goed begrijpt en weet wat haar behoeften zijn, zul je er ook naar handelen. Daarom ben je toch ook hier gekomen, right?
Goed of slecht bestaat in deze daarom ook niet wink

Het is nu al laat, ik zal morgen even verder reageren op je vragen!
Marenubium
Marenubium nov 15 '11
Quote:
en het bit.. ik heb nou gewoon een normale trens in i.v.m dat ze nog maar 4 is.. maar zou ik dan tog een andere in moeten doen?


Is dat een gebroken trens? Dat kan het zogenaamde 'notenkraker' effect bewerkstelligen. Je kan eens een bitje proberen met een tongboogje en of met een koperen rollertje.

Quote:
de angst voor springen vond ik wel opmerkelijk.. want ze is nou een jaar onder het zadel en ik heb dan alleen met haar gesprongen maar er is nog nooit wat gebeurd.. ze ging altijd wel hard op de hindernis af.. maar daar werken we nou heel veel aan en dat gaaat steeds iets beter..


dat 'gejaag' kwam idd door, en dat is meer zoiets van "owjeeee...heb je weer zo'n ding, maar snel er overheen". Ze vertrouwt de boel gewoon niet en helemaal die rare dingen niet! Als zij er snel overheen wilt, ben jij eigenlijk de controle al kwijt. Probeer ook hier dan rust in te bouwen. Niet door haar in te houden of aan het bit te trekken, want dat beschouwt ze nog meer als 'eng' en 'gespannen'. Dus voor haar is springen niet ontspannen. Zie je het cirkeltje?

Quote:
mij leek ze altijd heel sociaal.. als ze een bekende ziet hinnekte ze altijd.. is ze dan eenkennig na mij toe?

Ik denk dat dat te maken heeft met haar leeftijd; gewoon nog een jong beestje. Kan zijn dat dat mettertijd wel beter gaat worden. Ze gedraagt zich nu eerder sociaal omdat het 'zo moet'.

Quote:
en dat van aardig en lief anders krijg ik klappen?

In de figuurlijke zin bedoel ik dit. Ik vind het lastig dit goed te omschrijven. Ze heeft een heel gevoelige aard, een tik of stemverheffing komt bij haar harder aan dan bij een gemiddeld paardje. Ze kruipt voor mijn gevoel dan ineen alsof ze denkt: owjee ik heb het niet goed gedaan.
Snap je dit iets beter? Ze is gewoon super onzeker en gevoelig.

Quote:
kan ik dan iets doen zodat zij haar ware ik wel kan ontdekken?

En daarmee ook direct je vraag hoe je meer een leider kunt zijn:
Je zou grondwerk met haar kunnen doen en haar zich meer bewust laten worden van haar lichaam. Dat kan bijv. door balkjes in een waaier te leggen waar je haar overheen longeert. Vanaf de grond kun je ook veel beter je paard observeren, zodat je gaat leren zien wanneer ze gespannen wordt en wanneer ze ontspannen is. Dat kun je haar ook laten voelen dan, en haar steeds weer in de ontspannen toestand laten terugkeren. Een paard is liever ontspannen dan gespannen.

En wees duidelijk en consequent naar haar. Probeer zelf ook zoveel mogelijk ontspannen te zijn als je met haar bezig gaat. Als jij zelf als leider rust uitstraalt, slaat dat ook terug op je paard. Degene die de meeste rust uitstraalt en geeft is vaak ook direct de 'leider'. Recht je rug, vooral bij grondwerk. Gebogen schouders geeft een onderdanig en onzeker signaal af; rechte schouders en rug geeft al een meer autoritaire houding aan. Als je zelf onzeker wordt of iets niet weet, ga uit die toestand dan niet iets van je paard vragen, maar bouw dan maar even rust in; laat je paardje even in rustig tempo doorlopen, zucht een paar keer en hervindt de rust dan bij jezelf totdat je weet wat je weer moet doen.
Nu ja, zomaar even wat tips.

Zoek maar eens op internet naar grondwerkoefeningen met je paard; er staan hele leuke oefeningen in. Want spelen met je paard is ook belangrijk wink
Hopelijk heb ik je zo even verder op weg kunnen helpen.
0293489238
0293489238 nov 15 '11
heel erg bedankt voor je berichtje..
daar kan ik wel wat mee wink
ze heeft trouwens een enkel gebroken bit.
liefs

Social Services

Delen:

Netwerk

carina
Helderziende magda
Angela
Ies
Annemarie
Roy
Patske
xXBertDeZienerOpenaarDesDerdeOogXx69x420
Nouki