Loading...
nl

Serotonine tekort of Dopamine tekort depressie ??

Vraagbaak
Vraagbaak jan 19 '11
Depressie



* De verschillende vormen van depressie
* De oorzaken van depressie
* Post natale depressie
* Therapie

De verschillende vormen van depressie



Depressie is tegenwoordig een veelvoorkomend probleem. Het zit allemaal tussen de oren wordt er gezegd en "Je moet maar eens met iemand gaan praten". De algemene opvatting is dat depressie vaak een psychische oorzaak heeft en dan ook via de psychische weg opgelost zou moeten worden. Niets is minder waar. Wetenschappelijke onderzoeken naar depressie laten zien dat depressie niet alleen vaak een lichamelijke oorzaak heeft, ook is het herstellen van de balans in de fysiologie van het lichaam een veel snellere oplossing dan praten met een therapeut.



Binnen de reguliere medische wetenschap wordt eigenlijk maar een vorm van depressie erkend, de serotonine-afhankelijke depressie. Serotonine is een stofje in de hersenen, en onderdeel van een groep stofjes die neurotransmitters wordt genoemd. Neurotransmitters zorgen voor de overdracht van prikkels tussen zenuwcellen en hebben zo invloed op de gevoelsbeleving.

Bij een serotonine-afhankelijke depressie wordt door het lichaam zelf te weinig serotonine (happiness hormone) aangemaakt.

Als therapie worden hierbij SSRIs (serotonine heropname remmers) voorgeschreven. Deze zorgen ervoor dat het serotonine dat wel aanwezig is in ieder geval langer beschikbaar is om verdere reacties in het lichaam in gang te zetten. Daarnaast blijken antidepressiva ontstekingsreacties in het lichaam te remmen. Op zich lost dit het probleem niet op, maar u voelt zich met de medicatie in ieder geval beter dan zonder.



Helaas worden alle depressies op deze manier benaderd, terwijl ondertussen gebleken is dat maar 20 % van de depressies ook inderdaad serotonine-afhankelijke depressies zijn. Een groter deel van de depressies wordt veroorzaakt door een tekort aan dopamine, een andere neurotransmitter welke als functie onder andere heeft: motivatie, geluksgevoelens, concentratie, opwinding en creatief denken. Een dergelijke depressie zal niet weggenomen worden door de SSRIs, maar wel veranderen. Door inname van SSRIs bij een dopamine-afhankelijke depressie ontstaan juist veel symptomen van een serotonine-afhankelijke depressie.

Dit komt doordat er een teveel aan serotonineprikkels ontstaat. Er was in eerste instantie geen tekort aan serotonine en door de SSRI's ontstaan extra serotonineprikkels in de cellen. Het relatieve teveel aan serotonine wordt omgezet in fake-hormonen welke dezelfde klachten geven als een serotoninetekort.

Het is dus heel belangrijk om bij het vergelijken van uw klachten met onderstaande symptomenlijsten de klachten te nemen die u had voordat u begon met medicatie.



Symptomen van serotonine afhankelijke depressie:

*

Depressie
*

Constipatie (niet goed naar de wc kunnen, verstopping)
*

Lang er over doen om in slaap te vallen (meer dan een half uur)
*

Geagiteerd, nerveus, rusteloos, overal ontevreden over
*

De pijngevoeligheid kan omhoog gaan, waardoor kleine dingen meer pijn geven
*

Obsessief gedrag met betrekking tot voeding, niet kunnen stoppen met eten en dan vooral veel suiker/koolhydraatrijke voedingsmiddelen.
*

Migraine/spanningshoofdpijn
*

Premenstruele pijnen (PMS)




Symptomen van een dopamine afhankelijke depressie:

*

Depressie
*

Concentratieproblemen, lezen en dan niet weten wat je gelezen hebt bijvoorbeeld
*

Kan heel de dag wel slapen
*

Geen initiatief meer, niet meer ondernemend, zit de hele dag op de bank, geen motivatie om iets te gaan doen, hobbys te beoefenen, er op uit te gaan, vindt niets meer leuk
*

Kan niet meer creatief denken, raakt in paniek als er iets gebeurt waarbij hij moet handelen/een oplossing bedenken en kan dan gaan huilen, raakt in paniek bij elke stresssituatie die zich voordoet
*

Hangt alleen maar de hele dag in een stoel, onderuit, zegt vaak ik weet niet of ik heb geen zin
*

Ontstaat vaak door stress, dit kan elke vorm van stress zijn, werkstress, relationele stress, fysieke stress zoals te hard sporten etc.
*

Bij sommige mensen uitblijvende of onregelmatige menstruatie




Oorzaken van depressie



Als u iets voelt, speelt zich zowel op lichamelijk als op geestelijk vlak iets af, u beleeft een gevoel en in het lichaam vinden allerlei reacties plaats. Lichaam en geest staan dus niet los van elkaar, ze beïnvloeden elkaar continu. De oorzaak van een depressie kan dan ook op beide niveaus liggen, hieronder volgen de meest voorkomende oorzaken:


o

Stress: bij stress worden allerlei ontstekingsstofjes aangemaakt. Deze ontstekingsstofjes zorgen ervoor dat tryptofaan (de voorloper van serotonine) versneld wordt afgebroken. Daarnaast verbruikt ons lichaam tijdens stress veel vitamine B6 en magnesium welke co-factoren zijn in de vorming van serotonine en dopamine.Ons lichaam maakt overigens geen verschil tussen werkstress, schoolstress, niet gelukkig zijn met de huidige leefsituatie, financiële zorgen, relationele stress of levensgevaar, het reageert overal hetzelfde op.
o

Een tekort aan de aminozuren tryptofaan/tyrosine, welke de voorlopers zijn van serotonine en dopamine, immers zonder bouwstoffen kun je niets maken.
o

Een tekort aan co-factoren die nodig zijn om de vorming van serotonine en dopamine tot stand te brengen, waaronder vitamine A, B6 (door stress, alcohol, pilgebruik, overmatige koolhydraat-/suikerconsumptie, tekort in voeding), B11, B12, C (door roken, te weinig groente- en fruitconsumptie), D (door te weinig zon, en continu gebruik van zonnebrandcrème), magnesium (door stress, overmatig sporten), SAMe (sommige mensen hebben een aangeboren afwijking waardoor ze zelf geen SAMe aanmaken) en zink (door infecties, te weinig binnen krijgen via de voeding).
o

Hyperpermeabele darm (ook wel genoemd: leaky gut, lekkende darm of intestinale mucosale dysfunctie): doordat de status van het darmslijmvlies achteruit gaat, kunnen moleculen vanuit de darm zo het bloed in stromen (denk aan afvalstoffen, toxines en onverteerde eiwitfracties), dit heeft een ontstekingsreactie tot gevolg, waarbij dezelfde ontstekingsstofjes ontstaan als bij stress.
o

Overige (langdurige) infecties kunnen hetzelfde effect hebben als een hyperpermeabele darm, denk onder andere aan auto-immuunziektes en infecties in het maag-darmsysteem.
o

Ook na een beroerte, een trauma, infecties in de hersenen en neurodegeneratieve ziektes zoals Alzheimer en Parkinson kan een ontstekingsreactie optreden met een depressie tot gevolg.
o

Gebruik van bètablokkers blokkeert het vrijkomen van het enzym dat serotonine dient om te zetten in melatonine (slaaphormoon) met als gevolg slaapstoornissen, moeheid en soms depressie.
o

Bij bepaalde leveraandoeningen ontbreekt het enzym om SAMe aan te maken, SAMe is nodig voor de synthese van een aantal neurotransmitters waaronder serotonine en dopamine.
o

Een onderfunctionerende schildklier (bv na bevalling). In dat geval is er vaak sprake van resistentie tegen antidepressiva.
o

Via de brain-heart-brain connection. Het is gebleken dat hart- en vaatziektes en depressie heel vaak samengaan, doordat ze allebei ontstaan door een verstoring in het bioritme.

Als je ziek bent (bv griep) voel je je zwak, moe, down, lusteloos, nergens zin in etc. Meestal denkt men dat de koorts hiervoor verantwoordelijk is, maar uit onderzoek is gebleken dat dit wordt veroorzaakt door de verhoogde hoeveelheid ontstekingsstofjes in het bloed. Aangezien bij depressie de hoeveelheid ontstekingsstofjes in het bloed ook verhoogd is, lijkt het er op dat depressie een soort langdurig ziek zijn is, waarbij de onderliggende oorzaak veelal onzichtbaar blijft.


Post natale depressie



Vaak is er bij een post natale depressie sprake van een van de bovenstaande vormen van depressie, veroorzaakt door de stress van de bevalling, het lichamelijke herstel, de slapeloze nachten en de zorgen omtrent of als moeder alles wel goed gedaan wordt. Ook kan een combinatie ontstaan van een serotonine-afhankelijke en dopamine-afhankelijke depressie, doordat de cofactoren uitgeput raken. Dan zullen er zowel symptomen uit het ene rijtje als uit het andere rijtje te zien zijn.



Een depressie die ontstaat na de bevalling kan echter ook het gevolg zijn van een disbalans in de hormoonhuishouding. Tijdens de bevalling stijgt het gehalte van het hormoon prolactine enorm. Dit hormoon heeft als functie de melkproductie te bevorderen en de banden te verweken tegen de tijd dat de bevalling gaat plaatsvinden. 3 tot 4 dagen na de bevalling ervaart de moeder vaak de zogenoemde kraamvrouwentranen. Deze zijn nodig om de overmatige hoeveelheid prolactine uit het lichaam uit te wassen. Daarnaast zal ook met de borstvoeding steeds een klein beetje uitgescheiden worden.

Als er een teveel aan prolactine in het lichaam blijft kan dit depressie geven.



Vaak zien we dan:
o

Dat er geen/weinig kraamvrouwentranen geweest zijn, bv bij vrouwen die niet makkelijk huilen
o

Dat er geen borstvoeding gegeven wordt/is
o

Dat er vooral tijdens de menstruatie een glazig wit vocht uit de borsten komt als men er in knijpt
o

Dat er na de bevalling nog steeds sprake is van bekkeninstabiliteit (door verweking van de banden)
o

Hypermobiele gewrichten
o

Ontstekingsgevoeligheid, bv borstontstekingen, maar ook andere ontstekingen
o

Chagrijnig zijn/niet lekker in het vel zitten sinds de bevalling

Een ander hormoon wat tijdens de zwangerschap en de bevalling een grote rol speelt is oxytocine. Dit hormoon zorgt voor de persweeën.

Als de bevalling niet goed op gang wil komen, kan in het ziekenhuis extra oxytocine toegediend worden, vaak volgen dan na de bevalling nog pijnlijke naweeën.

Na de bevalling zorgt oxytocine voor de hechting tussen moeder en kind. Het hormoon wordt doorgegeven van de moeder naar het kind via huid-op-huidcontact. Dit is in de eerste periode dan ook heel belangrijk voor zowel moeder als kind. Als door wat voor reden dan ook dit niet mogelijk is/niet gedaan wordt (bv ziekte van moeder, kindje in de couveuse, depressie van de moeder oid) dan kan de hormoonspiegel van de moeder te hoog blijven en ook depressieve klachten geven.


Therapie



De therapie is uiteraard afhankelijk van welke oorzaak de depressie heeft. Door middel van vragen wordt vastgesteld of er mogelijk tekorten zijn aan bepaalde mineralen/vitamines en of er sprake is van een dopamine-afhankelijke of serotonine-afhankelijke depressie.

Ook wordt gekeken of er sprake is van stress, ontstekingen of een hyperpermeabele darm.

Vervolgens wordt het behandelplan daarop afgestemd.


o

Tekorten worden aangevuld
o

Tekort serotonine/dopamine wordt tijdelijk gesuppleerd om het welbevinden zo snel mogelijk te herstellen
o

Oorzaken worden zoveel mogelijk weggenomen
o

Darmproblemen zoals een hyperpermeabele darm worden aangepakt.


Ik blijk dus volledig gelijk te hebben met mij theorie....
Jarenlang verkeerd behandeld met verkeerde medicatie.....

Hier is de bron van de website, met mij gaat het top nu ik samen met haar mijn medicatie naar de dopamine kant aan het zetten ben !! (heb mijn hele leven al een dopamine tekort depressie) :

http://www.marjoleinebravenboer.nl/depressie.html

Dit weet bijna niemand en zullen ze je niet snel vertellen bij een psycholoog of psychiater, dan kunnen de fabrikanten van SSRI medicatie en alle aanverwante troep wel opdoeken....
Je kan dus volledig natuurlijk je dopamine gehalte omhoog krijgen...

Groetjes, Mirko...
Delen:
Serenity
Serenity jan 19 '11
Goed van je Mirko dat je dit wilden delen met ons!
Dank je wel!
Vraagbaak
Vraagbaak jan 19 '11
Al zou ik er maar 1 mens mee helpen, dan ben ik al gelukkig Lily...

FF rectificatie, je kan op natuurlijke medicatie wijze je :


-Dopamine gehalte in balans brengen (opwinding o.a.)

-Adrenaline gehalte in balans brengen (alertheid o.a.)

-Serotonine gehalte in balans brengen (geluk o.a.)

-Noradrenaline gehalte in balans brengen (stemming, booster o.a.)


Ik weet nu aardig hoe, degene die dit stuk heeft geschreven weet het nog beter...
Ze is specialist in orthomoleculaire (natuurlijke) medicatie...

Dit zijn wel zo een beetje de 4 belangrijkste neurotransmitters die er zijn, Serotonine, Noradrenaline, Dopamine, Adrenaline...

Gr. Mirko.
Serenity
Serenity jan 19 '11
Ja leuk is dat he,mensen helpen!!
Ookal is het er 1 het geeft echt een vreugdevuurtje in je hartje hihi
Ik deed trouwens ook maatregelen nemen voor mijn depressieve klachten..

-'s morgens neem ik als eerst een banaan en overdag een appel of iets anders.
-'s winters af en toe een zonnebankje.
-Ik beweeg meer en bewuster.
-Ik neem met opzet een frisse neus buiten ene die zonnestralen zitten veel goede stoffen in.
-geen of weinig afhaal eten en voornamelijk fast food, ik merkte dat ik er duf en futloos van werd dus niet echt bevorderlijk!
-Optimistisch gaan instellen.("oh komt wel goed,zo kan het ook, volgende keer beter" Een spelletje, ->hoe deze situatie creatief op te lossen. L.O.L.)
-Rond de menstruatie (letterlijk 'de rode kruis missie') weinig achter de pc en stres dingen proberen te vermijden.
-Leuke mensen opzoeken, een babbeltje, socialiseren .
-Regelmatig eten en gevarieerd (is trouwens heerlijk!!)
-mezelf niet weg cijferen en ook weleens leuke dingentjes of lekkere dingentjes kopen of doen, GEWOON FUN!! laugh

Voeding&depressie Hier staat een uit gebreid verslag ervan, erg informatief al zeg ik het zelf! ^^
Quote:
Mirjam Bakker, diëtist/culinair journalist
Algemene informatie over voeding en depressie, hormonen en neurotransmitters

Wellicht goed bij depressie
- volg de algemeen geldende voedingadviezen
- eet 's ochtends en overdag veel fruit, vis, noten, zaden, rundvlees, zuurkool, zuivel en granen [tyrosine]
- eet 's avonds en bij spanning kwark, eieren, granen, zilvervliesrijst, linzen, bananen, dadels, cottage cheese, biogarde, sesamzaad, zonnebloempitten en noten, schelpdieren, inktvis, pruimen, tropisch fruit, wei-eiwit - maar samen met iets zoets, bv. honing [tryptofaan - voorloper van serotonine]
- omega3 vetzuren - "pretvet" - visolie, lijnzaadolie
- koolhydraatrijk en eiwitarm dieet zorgt voor stijging van serotonine
- multivitamines en vitamine B
- selenium, magnesium, omega3, St. Janskruid, kava, hop, haver en citroenmelisse

Wellicht slecht bij depressie
- roken: verhoogt cortisol en dat vermindert tryptofaan
- suiker: verstoort het evenwicht in je lijf en maakt moe
- hoge dosis cafeïne: adrenaline, stress
- koffie en alcohol diureticum: je raakt belangrijke mineralen kwijt via urine
- alcohol: kan in begin depressie afremmen/verdoven, daarna wordt depressie versterkt
- slaapmiddelen, codeïne, cannabis en alcohol doen werking antidepressiva teniet
- tekort aan UV-licht
- gebrek aan vitaminen B1, B3, B5, B6, B12, foliumzuur, C
- gebrek aan mineralen: magnesium,calcium, zink, ijzer, mangaan, kalium
- aspartaam kan de productie van serotonine verminderen

Zooooooo je mag jezelf lekker (maar met mate) verwennen met al dat lekkers!!
HEERLIJK ZEG!
Vraagbaak
Vraagbaak jan 19 '11
Ik wil graag wat kanttekeningen plaatsen bij jou lijstje :

-Koffie kan wel degelijk goed zijn voor je als je een dopamine afhankelijke depressie hebt (verhoogd dopamine namelijk)
-Suiker kan ook wel degelijk (in beperkte mate ongeraffineerde rietsuiker) goed voor je zijn (verhoogd energie).
-Een zonnebank heeft geen enkele toegevoegde waarde, wel en daglicht lamp (zit geen uv licht in, want daar heb je niks aan)
-Zonlicht buiten is idd wel goed voor je (mits niet te heet)


Het bewijs heb ik hier in een link toegevoegd (verschil) :


http://www.gezondheid-aanbiedingen.nl/We...CFQGHDgodgH2tGw

Daarin leggen ze genuanceerd uit hoe het werkt (heb er binnenkort ook 1, daglichtlamp)
Serenity
Serenity jan 19 '11
De zonnebank wel ik heb bij zo'n bekende zaak gewerkt en ook een cursus gedaan daar werd het mij aangeleerd .

www.gezondheid.be--> winter depressie verteld meer over speciale licht therapie.. smile
Vraagbaak
Vraagbaak jan 19 '11
Heb ff de link gekopieerd, die van jou was werkloos smile

http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=278

Dit geeft idd nog een duidelijker beeld dan mijn link.
Serenity
Serenity jan 19 '11
Ik klikte en huppekee stond er weer op!!
Maar goed je hebt de info gevonden en daar ging het mij om!! ^^
Takhihiii
Takhihiii jan 20 '11
Ik ben vroeger depressief geweest en eerlijk gezegd boeit het mij niet of het serotonine of dopamine tekort was. Het punt was dat ik mij ongelukkig voelde en dat ik daarom ben gaan zoeken naar manieren om gelukkig te worden. Daar zijn geen regels voor te geven, omdat ieder individu zijn eigen weg heeft te gaan. Als je wat gelukkiger wordt door onder de zonnebank liggen, dan werkt dat voor jou. Als je gelukkiger wordt door een bepaalde therapie te volgen dan werkt dat voor jou. Maar het is geen enkele garantie dat het voor mij gaat werken.

Het lichaam reageert natuurlijk wel op bepaalde prikkels, maar je psyche kan dat uitstekend saboteren. Ik weet nog wel dat ik vroeger naar de masseur ging en dat ik daar heerlijk ontspannen van terug kwam. Daarna ging ik vervolgens achter de computer zitten en binnen no time zaten mijn spieren weer muurvast. Het is dus belangrijk om alle factoren in je leven in de juiste richting te zetten. Met de stroom meezwemmen noemen ze dat.

Een goede voeding is geweldig, maar als je daarbij bijvoorbeeld rookt, doe je veel weer te niet. Dan zwem je met de ene arm naar voren en met de andere naar achter. Sommige mensen hebben heel veel slechte gewoonten. Je hoeft niet alles wat leuk en lekker is op te geven, maar zorg er in ieder geval voor dat je naar voren zwemt in plaats van naar achteren, al is het maar op halve kracht.
Vraagbaak
Vraagbaak jan 20 '11
Helemaal gelijk in....ieder individu bepaalt voor zichzelf hoe en wat prettig of leuk is...
Daar bestaan geen vaste regels voor, wel zijn er algemene richtlijnen waar je van op aan kunt dat deze wel of niet werken..
Als je met min 5 in je zwembroek 10 minuten in de zee gaat zwemmen zal de uitkomst waarschijnlijk zijn dat je de volgende dag verkouden bent....
Als je het zwemmen leuker vond dan de verkoudheid heb je dat er voor over dus (als je niet meer weet dat je dit hebt gedaan rammelt er iets in je hoofd of was je onder invloed)...

Om maar een voorbeeld te noemen...

Als je net als ik 25 (begon op 11) jaar bezig bent geweest om te weten wat er in je hoofd niet goed zat is het wel fijn te weten specifiek wat je wel of niet mist...

Dan kan een klein stofje als dopamine een wereld van verschil zijn....
Serenity
Serenity jan 21 '11
idd met mijn lage dosis sertraline ben ik een heel ander mens en dat is echt een wereld van verschil!!

Van furie tot helleveeg, joh je weet niet wat je mee maakt L.O.L.
Vraagbaak
Vraagbaak jan 21 '11
Met jou gebruiksaanwijzing zal een SSRI wel goed zijn....
Het reguleert en stabiliseert emoties en serotonine niveau...

Moet jij je eens voorstellen wat er zou gebeuren als je het naar de noradrenaline & dopamine, adrenaline kant zou gooien ??

Volgens mij word je dan een Turbo kit die als een blind paard in een porseleinkast is ??
Alle remmen los, haar los, springen van het dak af !!!

smile
Serenity
Serenity jan 21 '11

Wat!!
hoe noemde jij mij!!!!


Heb je me zus ook al ontmoet....ze drinkt te veel
Vraagbaak
Vraagbaak jan 21 '11
LOL... smilesmilesmile
Vraagbaak
Vraagbaak jan 22 '11
Heb net een daglichtlamp gekocht....pfff...

Echt waanzin als je gevoelige ogen hebt, ik zie allemaal sterretjes..

Schijnt wel bruut te werken, heb hem nu aan staan tussen toetsbord en scherm...

Het is LED licht, 72 lampjes naast en bij elkaar, een soort hellicht...
admin
admin jan 22 '11
Hahaha LOL Lily smile

Als het bruut werkt is het goed vraagbaak, kun je het scherm nog wel zien? ^ ^.
Vraagbaak
Vraagbaak jan 22 '11
LOL... smile

Heb de neiging om te gaan knijpen met mijn ogen, zoals ik met zon ook doe (vandaar meekleurende glazen op bril)...

Vrij lastig om te kunnen lezen wat ik tik...

Dit is trouwens de lamp die ik heb...
Je kunt gewoon andere dingetjes doen als lamp aan staat..
(wil geen reclame maken maar denk dat heel veel mensen er baat bij kunnen hebben)

http://www.vitaminstore.nl/vitaminen/185200/Lite-Pad-Caremaxx-lichttherapie-litepad/
admin
admin jan 22 '11
Die meekleurende glazen komen dan nu mooi van pas smile

Mooi apparaat, en nog eens met rustgevende geluiden ! Enjoy it !!
Vraagbaak
Vraagbaak jan 22 '11
Dank Bart smile
Serenity
Serenity jan 22 '11
Origineel bericht van: Bart
Hahaha LOL Lily smile

Als het bruut werkt is het goed vraagbaak, kun je het scherm nog wel zien? ^ ^.
dan maar een zonnebrilletje!!
Pagina's: 1 2 Volgende

Social Services

Delen:

Netwerk

carina
Helderziende magda
Angela
Ies
Annemarie
Roy
Patske
xXBertDeZienerOpenaarDesDerdeOogXx69x420
Nouki