Depressie
* De verschillende vormen van depressie
* De oorzaken van depressie
* Post natale depressie
* Therapie
De verschillende vormen van depressie
Depressie is tegenwoordig een veelvoorkomend probleem. Het zit allemaal tussen de oren wordt er gezegd en "Je moet maar eens met iemand gaan praten". De algemene opvatting is dat depressie vaak een psychische oorzaak heeft en dan ook via de psychische weg opgelost zou moeten worden. Niets is minder waar. Wetenschappelijke onderzoeken naar depressie laten zien dat depressie niet alleen vaak een lichamelijke oorzaak heeft, ook is het herstellen van de balans in de fysiologie van het lichaam een veel snellere oplossing dan praten met een therapeut.
Binnen de reguliere medische wetenschap wordt eigenlijk maar een vorm van depressie erkend, de serotonine-afhankelijke depressie. Serotonine is een stofje in de hersenen, en onderdeel van een groep stofjes die neurotransmitters wordt genoemd. Neurotransmitters zorgen voor de overdracht van prikkels tussen zenuwcellen en hebben zo invloed op de gevoelsbeleving.
Bij een serotonine-afhankelijke depressie wordt door het lichaam zelf te weinig serotonine (happiness hormone) aangemaakt.
Als therapie worden hierbij SSRIs (serotonine heropname remmers) voorgeschreven. Deze zorgen ervoor dat het serotonine dat wel aanwezig is in ieder geval langer beschikbaar is om verdere reacties in het lichaam in gang te zetten. Daarnaast blijken antidepressiva ontstekingsreacties in het lichaam te remmen. Op zich lost dit het probleem niet op, maar u voelt zich met de medicatie in ieder geval beter dan zonder.
Helaas worden alle depressies op deze manier benaderd, terwijl ondertussen gebleken is dat maar 20 % van de depressies ook inderdaad serotonine-afhankelijke depressies zijn. Een groter deel van de depressies wordt veroorzaakt door een tekort aan dopamine, een andere neurotransmitter welke als functie onder andere heeft: motivatie, geluksgevoelens, concentratie, opwinding en creatief denken. Een dergelijke depressie zal niet weggenomen worden door de SSRIs, maar wel veranderen. Door inname van SSRIs bij een dopamine-afhankelijke depressie ontstaan juist veel symptomen van een serotonine-afhankelijke depressie.
Dit komt doordat er een teveel aan serotonineprikkels ontstaat. Er was in eerste instantie geen tekort aan serotonine en door de SSRI's ontstaan extra serotonineprikkels in de cellen. Het relatieve teveel aan serotonine wordt omgezet in fake-hormonen welke dezelfde klachten geven als een serotoninetekort.
Het is dus heel belangrijk om bij het vergelijken van uw klachten met onderstaande symptomenlijsten de klachten te nemen die u had voordat u begon met medicatie.
Symptomen van serotonine afhankelijke depressie:
*
Depressie
*
Constipatie (niet goed naar de wc kunnen, verstopping)
*
Lang er over doen om in slaap te vallen (meer dan een half uur)
*
Geagiteerd, nerveus, rusteloos, overal ontevreden over
*
De pijngevoeligheid kan omhoog gaan, waardoor kleine dingen meer pijn geven
*
Obsessief gedrag met betrekking tot voeding, niet kunnen stoppen met eten en dan vooral veel suiker/koolhydraatrijke voedingsmiddelen.
*
Migraine/spanningshoofdpijn
*
Premenstruele pijnen (PMS)
Symptomen van een dopamine afhankelijke depressie:
*
Depressie
*
Concentratieproblemen, lezen en dan niet weten wat je gelezen hebt bijvoorbeeld
*
Kan heel de dag wel slapen
*
Geen initiatief meer, niet meer ondernemend, zit de hele dag op de bank, geen motivatie om iets te gaan doen, hobbys te beoefenen, er op uit te gaan, vindt niets meer leuk
*
Kan niet meer creatief denken, raakt in paniek als er iets gebeurt waarbij hij moet handelen/een oplossing bedenken en kan dan gaan huilen, raakt in paniek bij elke stresssituatie die zich voordoet
*
Hangt alleen maar de hele dag in een stoel, onderuit, zegt vaak ik weet niet of ik heb geen zin
*
Ontstaat vaak door stress, dit kan elke vorm van stress zijn, werkstress, relationele stress, fysieke stress zoals te hard sporten etc.
*
Bij sommige mensen uitblijvende of onregelmatige menstruatie
Oorzaken van depressie
Als u iets voelt, speelt zich zowel op lichamelijk als op geestelijk vlak iets af, u beleeft een gevoel en in het lichaam vinden allerlei reacties plaats. Lichaam en geest staan dus niet los van elkaar, ze beïnvloeden elkaar continu. De oorzaak van een depressie kan dan ook op beide niveaus liggen, hieronder volgen de meest voorkomende oorzaken:
o
Stress: bij stress worden allerlei ontstekingsstofjes aangemaakt. Deze ontstekingsstofjes zorgen ervoor dat tryptofaan (de voorloper van serotonine) versneld wordt afgebroken. Daarnaast verbruikt ons lichaam tijdens stress veel vitamine B6 en magnesium welke co-factoren zijn in de vorming van serotonine en dopamine.Ons lichaam maakt overigens geen verschil tussen werkstress, schoolstress, niet gelukkig zijn met de huidige leefsituatie, financiële zorgen, relationele stress of levensgevaar, het reageert overal hetzelfde op.
o
Een tekort aan de aminozuren tryptofaan/tyrosine, welke de voorlopers zijn van serotonine en dopamine, immers zonder bouwstoffen kun je niets maken.
o
Een tekort aan co-factoren die nodig zijn om de vorming van serotonine en dopamine tot stand te brengen, waaronder vitamine A, B6 (door stress, alcohol, pilgebruik, overmatige koolhydraat-/suikerconsumptie, tekort in voeding), B11, B12, C (door roken, te weinig groente- en fruitconsumptie), D (door te weinig zon, en continu gebruik van zonnebrandcrème), magnesium (door stress, overmatig sporten), SAMe (sommige mensen hebben een aangeboren afwijking waardoor ze zelf geen SAMe aanmaken) en zink (door infecties, te weinig binnen krijgen via de voeding).
o
Hyperpermeabele darm (ook wel genoemd: leaky gut, lekkende darm of intestinale mucosale dysfunctie): doordat de status van het darmslijmvlies achteruit gaat, kunnen moleculen vanuit de darm zo het bloed in stromen (denk aan afvalstoffen, toxines en onverteerde eiwitfracties), dit heeft een ontstekingsreactie tot gevolg, waarbij dezelfde ontstekingsstofjes ontstaan als bij stress.
o
Overige (langdurige) infecties kunnen hetzelfde effect hebben als een hyperpermeabele darm, denk onder andere aan auto-immuunziektes en infecties in het maag-darmsysteem.
o
Ook na een beroerte, een trauma, infecties in de hersenen en neurodegeneratieve ziektes zoals Alzheimer en Parkinson kan een ontstekingsreactie optreden met een depressie tot gevolg.
o
Gebruik van bètablokkers blokkeert het vrijkomen van het enzym dat serotonine dient om te zetten in melatonine (slaaphormoon) met als gevolg slaapstoornissen, moeheid en soms depressie.
o
Bij bepaalde leveraandoeningen ontbreekt het enzym om SAMe aan te maken, SAMe is nodig voor de synthese van een aantal neurotransmitters waaronder serotonine en dopamine.
o
Een onderfunctionerende schildklier (bv na bevalling). In dat geval is er vaak sprake van resistentie tegen antidepressiva.
o
Via de brain-heart-brain connection. Het is gebleken dat hart- en vaatziektes en depressie heel vaak samengaan, doordat ze allebei ontstaan door een verstoring in het bioritme.
Als je ziek bent (bv griep) voel je je zwak, moe, down, lusteloos, nergens zin in etc. Meestal denkt men dat de koorts hiervoor verantwoordelijk is, maar uit onderzoek is gebleken dat dit wordt veroorzaakt door de verhoogde hoeveelheid ontstekingsstofjes in het bloed. Aangezien bij depressie de hoeveelheid ontstekingsstofjes in het bloed ook verhoogd is, lijkt het er op dat depressie een soort langdurig ziek zijn is, waarbij de onderliggende oorzaak veelal onzichtbaar blijft.
Post natale depressie
Vaak is er bij een post natale depressie sprake van een van de bovenstaande vormen van depressie, veroorzaakt door de stress van de bevalling, het lichamelijke herstel, de slapeloze nachten en de zorgen omtrent of als moeder alles wel goed gedaan wordt. Ook kan een combinatie ontstaan van een serotonine-afhankelijke en dopamine-afhankelijke depressie, doordat de cofactoren uitgeput raken. Dan zullen er zowel symptomen uit het ene rijtje als uit het andere rijtje te zien zijn.
Een depressie die ontstaat na de bevalling kan echter ook het gevolg zijn van een disbalans in de hormoonhuishouding. Tijdens de bevalling stijgt het gehalte van het hormoon prolactine enorm. Dit hormoon heeft als functie de melkproductie te bevorderen en de banden te verweken tegen de tijd dat de bevalling gaat plaatsvinden. 3 tot 4 dagen na de bevalling ervaart de moeder vaak de zogenoemde kraamvrouwentranen. Deze zijn nodig om de overmatige hoeveelheid prolactine uit het lichaam uit te wassen. Daarnaast zal ook met de borstvoeding steeds een klein beetje uitgescheiden worden.
Als er een teveel aan prolactine in het lichaam blijft kan dit depressie geven.
Vaak zien we dan:
o
Dat er geen/weinig kraamvrouwentranen geweest zijn, bv bij vrouwen die niet makkelijk huilen
o
Dat er geen borstvoeding gegeven wordt/is
o
Dat er vooral tijdens de menstruatie een glazig wit vocht uit de borsten komt als men er in knijpt
o
Dat er na de bevalling nog steeds sprake is van bekkeninstabiliteit (door verweking van de banden)
o
Hypermobiele gewrichten
o
Ontstekingsgevoeligheid, bv borstontstekingen, maar ook andere ontstekingen
o
Chagrijnig zijn/niet lekker in het vel zitten sinds de bevalling
Een ander hormoon wat tijdens de zwangerschap en de bevalling een grote rol speelt is oxytocine. Dit hormoon zorgt voor de persweeën.
Als de bevalling niet goed op gang wil komen, kan in het ziekenhuis extra oxytocine toegediend worden, vaak volgen dan na de bevalling nog pijnlijke naweeën.
Na de bevalling zorgt oxytocine voor de hechting tussen moeder en kind. Het hormoon wordt doorgegeven van de moeder naar het kind via huid-op-huidcontact. Dit is in de eerste periode dan ook heel belangrijk voor zowel moeder als kind. Als door wat voor reden dan ook dit niet mogelijk is/niet gedaan wordt (bv ziekte van moeder, kindje in de couveuse, depressie van de moeder oid) dan kan de hormoonspiegel van de moeder te hoog blijven en ook depressieve klachten geven.
Therapie
De therapie is uiteraard afhankelijk van welke oorzaak de depressie heeft. Door middel van vragen wordt vastgesteld of er mogelijk tekorten zijn aan bepaalde mineralen/vitamines en of er sprake is van een dopamine-afhankelijke of serotonine-afhankelijke depressie.
Ook wordt gekeken of er sprake is van stress, ontstekingen of een hyperpermeabele darm.
Vervolgens wordt het behandelplan daarop afgestemd.
o
Tekorten worden aangevuld
o
Tekort serotonine/dopamine wordt tijdelijk gesuppleerd om het welbevinden zo snel mogelijk te herstellen
o
Oorzaken worden zoveel mogelijk weggenomen
o
Darmproblemen zoals een hyperpermeabele darm worden aangepakt.
Ik blijk dus volledig gelijk te hebben met mij theorie....
Jarenlang verkeerd behandeld met verkeerde medicatie.....
Hier is de bron van de website, met mij gaat het top nu ik samen met haar mijn medicatie naar de dopamine kant aan het zetten ben !! (heb mijn hele leven al een dopamine tekort depressie) :
http://www.marjoleinebravenboer.nl/depressie.html
Dit weet bijna niemand en zullen ze je niet snel vertellen bij een psycholoog of psychiater, dan kunnen de fabrikanten van SSRI medicatie en alle aanverwante troep wel opdoeken....
Je kan dus volledig natuurlijk je dopamine gehalte omhoog krijgen...
Groetjes, Mirko...