Kwam een site tegen op internet die me erg aansprak. Diverse onderwerpen met betrekking tot geloof, emoties en waarden van de mens.
Omdat het vanuit het geloof is geschreven, heb ik sommige onderwerpen onder elkaar geplakt en hier en daar aangepast, omdat het toch om universele en herkenbare zaken gaat:
Het leven kent veel aspecten, zo ook de omgang met anderen. Niet altijd koek en ei, maar soms onbegrip en het gebrek aan acceptatie en het doorzien van een persoon en situatie aan de hand van het onderwerp. Hier kunnen problemen uit voortvloeien. Haat, roddel, ruzie. Door roddel en achterklap kan er veel worden vernietigt. Sommigen zijn zelf vaak genoeg het slachtoffer van roddel geweest. Ik denk jij ook. In het leven ontkom je er gewoon niet aan. Maar soms kan de roddel jouw leven wel behoorlijk moeilijk maken en dat is vervelend.
Vooral wanneer de roddel (deels) ongegrond is, dus op leugens gebaseerd. Deze leugens kunnen zelf zo ver gaan dat ze jouw leven kapot kunnen maken. Roddel is namelijk vaak gebaseerd op leugens of op halve waarheden. Mensen kunnen van alles erbij verzinnen doordat ze een verkeerde indruk van iemand hebben. Zij trekken dan meteen conclusies en lenen daar een waarheid aan. Deze waarheid heeft niets met ‘de waarheid’ te maken, maar deze waarheid interesseert niet want die is uiteindelijk niet interessant genoeg. Een roddel is namelijk altijd interessant omdat deze vaak een vorm van sensatie in zich heeft. Een roddel zal nooit iets positiefs over iemand zeggen. Mensen vinden het altijd heerlijk om het negatieve, of beter gezegd de vuile was van de ander te horen dan het positieve. Het positieve trekt nooit de aandacht maar het negatieve helaas wel.
De motieven voor roddel zijn vaak duister. Die komen uit het hart. Ons hart laat ons vaak zien wie we nou echt zijn. Jaloezie kan heel veel kapot maken. Jaloezie is het de ander niet gunnen dat het de ander goed gaat of beter. Jaloezie vraagt altijd om wraak. Welke wraak is dan niet zoeter dan leugens over die persoon verspreidden om die persoon kapot te maken? Nou laat ik je een vraag stellen. Heb jij je wel eens afgevraagd hoe jij overkomt wanneer jij roddelt? Roddel werkt beschamend, niet voor het slachtoffer, maar voor jezelf. Jij komt namelijk over als onbetrouwbaar, sensatiebelust en dom. Er zijn namelijk altijd twee kanten aan een verhaal. Vaak wanneer men roddelt kan het slachtoffer zich niet verweren. Wat dan gebeurt is dat het slachtoffer een naam krijgt dat ie niet verdient. Jij daarentegen, krijgt ook een naam, en dat verdien je wel.
Er is altijd wel een reden te vinden om iemand af te wijzen. Er zijn mensen die wij heel moeilijk vinden om te respecteren. Toch ook zijn deze mensen vaak door hun eigen verleden getekend. Er wordt natuurlijk niet goed gepraat wat zij doen. Wat ik bedoel duidelijk te maken is dat deze mensen heel vaal zelf ook slachtoffer zijn geweest. Door hun daden is het natuurlijk heel moeilijk om deze mensen te respecteren. Tolerantie werkt vaak samen met respect. Iemand die een ander respecteert is ook eerder tolerant dan iemand die de ander niet respecteert. Het verdragen van de ander heeft vaak met respect te maken. Ongeacht wat die persoon is. Wij moeten allemaal leren iedereen in zijn eigen waarde te laten. Een ieder van ons is anders, wij hebben allemaal verschillende graden van intelligente, ervaring, wijsheid etc. Het is niet aan ons om deze te beoordelen. Wij moeten de ander accepteren zoals die is.
Vaak kom je er ook achter wie je echte vrienden zijn wanneer het jou niet voor de wind gaat. Wanneer jij een vriend nodig hebt door omstandigheden, dan zie je vaak veel vriendschappen ook kapot gaan. Mensen willen dan niet met een ‘loser’ geassocieerd worden. Je ziet dit heel veel met mensen die financiële problemen hebben nadat ze jaren het heel goed hebben gehad. Juist op deze momenten, wanneer jij je vriend(in) het hardst nodig hebt, laten ze je vallen. Dit is niet alleen maar erg pijnlijk maar kan ook traumatische gevolgen hebben. Mensen verliezen vaak daardoor het vertrouwen in mensen en trekken zich sociaal terug. Dit leidt weer naar eenzaamheid en frustraties.
Afwijzing heeft gevolgen. Maar wat is afwijzing nou eigenlijk precies? Afwijzing is het gevoel van het niet geliefd, geaccepteerd, gewaardeerd worden zoals jij dat nodig hebt. Afwijzing brengt pijn, veel pijn en verdriet met zich mee. Afwijzing kan een mens heel indringend veranderen. De sporen zijn vaak ook later in het leven nog zichtbaar. Sommige mensen komen er zelfs nooit overheen en hebben daardoor een heel zwaar leven, vooral emotioneel gezien. Afwijzing is een van de ergste vormen van pijn. Helaas komt afwijzing vaker voor dan je denkt. Een ieder van ons is wel eens afgewezen, misschien door een vriendje, vriendinnetje, etc. Dit betekend niet dat de sporen later in ons leven van deze afwijzing zichtbaar zijn. Toch zijn sommige mensen zo sterk afgewezen dat hun hele leven en alle aspecten van hun leven eronder lijdt.
Zaken die niet allemaal met het blote oog te zien zijn dus, maar zeker bestaan. Mensen blijven mensen. Een ieder van ons kent pijn. Wij hebben er allemaal wel eens mee te maken gehad gedurende ons leven. Sommige mensen hebben meer pijn moeten verdragen dan andere maar een ieder van ons kent pijn maar al te goed. De manier van pijn ervaren verschilt natuurlijk van mens tot mens. Sommigen van ons kunnen ons sneller over de pijn verzetten maar anderen kunnen er heel lang mee doorlopen. Toch is pijn die te lang duurt desastreus. Pijn kan ons letterlijk kapot maken.
Het kan zijn dat jij in het verleden sterk bent afgewezen en daarom niet van jezelf kunt houden. Dan moet je dit dus leren. Daar is op zich helemaal niets verkeerds mee. Leren accepteren dat jij niet door iedereen aardig gevonden kan worden. Wanneer mensen jouw afwijzen voel je dan niet meteen geraakt en gekwetst, maar bedenk dat deze mensen niet in (meer) jouw leven passen. Het is heel vaak zo dat wij geaccepteerd worden door mensen die in ons straatje passen en andersom ook. Dit komt omdat er overeenkomsten zijn. Mensen die ons zullen afwijzen hebben vaak een heel andere levensvisie en levenswijze die niet met de onze strookt. Het zal dan ook nooit echt klikken. De maatschappij is vol van zulke voorbeelden. Niet erg en natuurlijk, maar laat elkaar wel gewoon in hun waarde.
Bron: www.therightbranch.com (aangepaste tekst).