Loading...
nl

Farmaceutische industrie gespekt door psychiatrie

Marenubium
Marenubium mei 19 '10
Kamer wil opheldering over hoge aantal 'gekke' kinderen

dinsdag 31 maart 2009 14:00

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil van het kabinet weten waarom zoveel kinderen in Nederland een psychiatrisch etiket krijgen opgeplakt.

In Nederland worden meer kinderen gek verklaard dan elders In Nederland worden meer kinderen gek verklaard dan elders

Elseviers opinie
'In Nederland krijgen te veel kinderen een psychiatrisch etiket opgeplakt. Psychiaters, leerkrachten en ouders denken kinderen hiermee te helpen, maar schrijven ze in feite af. Overheid moet ingrijpen en geldkraan dichtdraaien'

Lees het hele Elseviercommentaar Draai geldkraan voor 'gekke' kinderen dicht

Uit onderzoek van Elsevier blijkt dat in Nederland veel meer kinderen worden gediagnostiseerd met een psychiatrische aandoening dan in andere westerse landen.

Veel van deze kinderen, met labels als ADHD, PDD-NOS of een andere gedragsstoornis, komen terecht op het speciaal onderwijs. Dit fungeert vaak als een glijbaan naar een levenslange arbeidsongeschiktheidsuitkering.

Serieus
In vragen aan minister André Rouvoet (ChristenUnie) voor Jeugd en Gezin en staatssecretaris Sharon Dijksma (PvdA) van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap roept D66-Kamerlid Fatma Koser Kaya het kabinet op om deze problemen serieuzer te nemen. D66 wordt gesteund door een ruime meerderheid van VVD, PvdA, SP, GroenLinks, CDA en de SGP.

Koser Kaya: ‘Het lijkt erop dat de diagnose van een lichte psychiatrische aandoening erger is dan de kwaal. Een diagnose zou de eerste stap naar hulp moeten zijn, maar het lijkt de eerste stap naar een leven met weinig kansen en veel werkloosheid.’

Abnormaal
Uit het Elsevieronderzoek blijkt dat het aantal kinderen dat op jonge leeftijd als ‘abnormaal’ wordt bestempeld hand over hand toeneemt. Pas als een kind een diagnose als ADHD of autisme heeft, kan het in aanmerking komen voor extra zorg.

Koser Kaya noemt het ‘zorgelijk’ dat 55% van de kinderen die speciaal onderwijs hebben gevolgd arbeidsongeschikt worden. Koser Kaya: ‘Hoe meer hulp, hoe minder kansen lijkt het wel. Ik wil dat we alles op alles zetten om de kansen op werk voor jongeren met een vlekje vergroten. Werk maakt mensen sterk en onafhankelijk.’

Door Marike Stellinga, Wierd Duk
Bron: www.elsevier.nl
Overige informatie:
http://niburu.nl/index.php?articleID=23276
http://www.zielenknijper.nl/volkskrant-s...-farmaceut.html
Delen:
admin
admin mei 19 '10
Jongeren met een vlekje...pff..ik zal ze een vlekje geven laugh

Social Services

Delen:

Netwerk

carina
Helderziende magda
Angela
Ies
Annemarie
Roy
Patske
xXBertDeZienerOpenaarDesDerdeOogXx69x420
Nouki