MOEDER THERESA – MACEDONIË / INDIA
SKOPJE (NU MACEDONIË), 26 AUGUSTUS 1910 – KOLKATA, 5 SEPTEMBER 1997
foto niet beschikbaar
Moeder Theresa was een katholieke zuster en de oprichtster van de Missionarissen van Naastenliefde. Meer dan 40 jaar lang streed ze in Kolkata (het vroegere Calcutta, India) voor de rechten van de armen, weeskinderen, zieken en stervenden. In 1979 kreeg Moeder Theresa voor haar humanitair werk de Nobelprijs voor de Vrede en 5 jaar na haar dood werd ze door paus Johannes-Paulus II zalig verklaard.
“Als je geen honderd mensen kan helpen, help er dan eentje.”
“De vrucht van stilte is het gebed, de vrucht van het gebed is geloof, de vrucht van het geloof is liefde, de vrucht van liefde is dienstbaarheid, de vrucht van dienstbaarheid is vrede.”
Moeder Theresa
Leven en werk
Moeder Theresa, geboren als Agnes Gonxha Bojaxhiu in het huidige Macedonië, voelde zich als 12-jarige reeds geroepen om een religieus leven te leiden. Toen ze 18 was, trad ze toe tot de orde van de Zusters van Loreto (Ierland). Daar leerde ze Engels en een jaar later ging ze lesgeven in India. Tijdens die periode nam ze de naam Theresa aan en werd ze zich ook meer en meer bewust van de enorme armoede in het land.
Daarom trok ze in 1948 naar de sloppenwijken om de mensen te helpen, en in dat jaar leefde ze zelf ook in grote armoede. Maar langzaam ging het beter en in 1950 kreeg ze de toestemming van de Paus om een eigen orde te stichten, de Missionarissen van Naastenliefde. De orde wou zorgen voor “de hongerigen, de naakten, de daklozen, de gehandicapten, de blinden, de melaatsen, voor al diegenen die zich ongewenst, ongeliefd, vergeten voelen in de maatschappij, mensen die een last zijn geworden voor de samenleving”.
Bij de oprichting van de orde waren er dertien leden, die enkel in Kolkata werkten. Doorheen de jaren ’60 breidde het netwerk zich eerst uit over geheel India, en later over de wereld. Bij haar dood waren er ruim 4.000 zusters en 100.000 vrijwilligers actief in meer dan 100 landen.
Huldebetoon
Moeder Theresa kreeg verschillende onderscheidingen voor haar strijd tegen armoede en ander onrecht. De belangrijkste erkenning is zeker de Nobelprijs voor de Vrede die ze in 1979 ontving. 5 jaar na haar dood werd ze door paus Johannes-Paulus II zalig verklaard, nadat een vrouw zou genezen zijn van kanker en TBC door een foto van Moeder Theresa aan haar borst te drukken. Het is mogelijk dat later nog een heiligverklaring volgt.
Toch is er ook kritiek. Sommige mensen zeggen dat Moeder Theresa de armoede niet uit de wereld wou helpen, maar dat het verspreiden van het katholieke geloof haar belangrijkste drijfveer was. Ook haar visie op het lijden van mensen deed wenkbrauwen fronsen. Lijden zou hen dichter bij Christus brengen en was dus niet helemaal negatief. Ook zou ze donoren misleid hebben en de financiële giften aan andere projecten besteed dan waarvoor het geld geschonken was. Er zou in sommige tehuizen zelfs sprake zijn van erbarmelijke leefomstandigheden en verwaarlozing. Desondanks is het beeld dat ze nalaat overwegend positief.
Bronnen en verwijzingen
http://en.wikipedia.org/wiki/Mother_Teresa
http://nl.wikipedia.org/wiki/Moeder_Teresa
http://nobelprize.org/nobel_prizes/peace/laureates/1979/teresa-bio.html