Loading...
nl

Kinderspelletjes

JulienMoorrees
JulienMoorrees mrt 15 '09
Voor alle liefhebbers van kinderspelletjes, hier een leuk overzichtje. Wie weet speelde jij ook iets leuks vroeger dat hier niet bij staat en dan kun je het hier ook kwijt! Laten we weer lekker kind zijn en een spelletje gaan spelen smile.

Beschermtikkertje
Werelddeel: Europa. Land: Denemarken. Categorie: tikspel. Benodigdheden: geen.
Spelregels:
Vier jongens spelen tikkertje, waarbij een jongen de tikker is en de andere drie een groepje vormen. In dit groepje van drie is er een die getikt moet worden door de tikker, maar de twee andere kinderen in het groepje moeten verhinderen dat de tikker zijn ‘slachtoffer’ tikt door steeds voor hem te gaan staan. Dit spel wordt met de handen vast gespeeld.

Kaatsbal
Werelddeel: Europa. Land: Denemarken. Categorie: balspel. Benodigdheden: bal.
Spelregels:
Twee jongens kaatsen een bal tegen de muur, maar zijn er niet erg bedreven in, waardoor het nogaleens mis gaat.

Boompje wisselen
Werelddeel: Europa. Land: Denemarken. Categorie: tikspel. Benodigdheden: bomen.
Spelregels:
Zes kinderen spelen boompje wisselen met vijf bomen. In dit spel moet er altijd een kind meer zijn dan dat er bomen zijn. De kinderen wijzen iemand aan die in het midden moet staan en dus geen boom heeft waar hij bij staat (met je hand vast tegen de boom) De andere kinderen mogen zoveel van boom wisselen als ze maar willen. De ‘tikker’ moet proberen eerder bij een boom te staan en aan te raken dan een van de andere kinderen. Is hij inderdaad eerder bij een boom waar een andere kind ook naar toe rent, dan is hij ‘tikker af’ en wordt het andere kind de tikker.

Boompje klimmen
Werelddeel: Europa. Land: Denemarken. Categorie: klimspel. Benodigdheden: bomen.
Spelregels:
Bij boompje klimmen in dit filmpje zijn geen specifieke spelregels. De kinderen begeven zich van boom tot boom en gaat het om een sociale bezigheid: ze klimmen achter elkaar aan in de bomen en praten en lachen wat met elkaar.

Fangeleg
Werelddeel: Europa. Land: Denemarken. Categorie: tikspel. Benodigdheden: klimrek.
Spelregels:
Een groep kinderen rennen en klimmen op een klimrek, achterna gezeten door een tikker. De kinderen mogen niet van het klimrek af tijdens het tikkertje spelen, doe je dat wel dan ben je automatisch af. Ben je getikt dan ben je af en wacht je in het midden van het klimrek. Het spel gaat net zo lang door tot er een over blijft, die dan weer de volgende tikker bij het spel er na is.

Ridder
Werelddeel: Europa. Land: Denemarken. Categorie: trekspel. Benodigdheden: geen.
Spelregels:
Zes kinderen spelen het spel ‘Ridder’. In groepjes van twee kinderen zit een kind bij de ander op de rug en is dus ridder. Zo proberen de ridders elkaar van het ‘paard’ af te trekken. Wie van het paard getrokken wordt en op grond komt, is af. Winnaar is degene die als overgebleven ridder als laatste nog op het paard zit.

Pind
Werelddeel: Europa. Land: Denemarken. Categorie: tikspel. Benodigdheden: potlood / stokje.
Spelregels:
In groepjes van twee staan een aantal kinderen met een potlood of stokje te spelen. Een kind heeft het potlood op de bovenkant van haar hand liggen, de andere pakt dan heel snel het potlood weg en probeert dan tegelijkertijd bij het wegtrekken de hand van het andere meisje te raken met het potlood. Lukt dit dan mag zij nog een keer, zo niet dan is het andere meisje aan de beurt.

Var du med dengang
Werelddeel: Europa. Land: Denemarken. Categorie: klapspel. Benodigdheden: geen.
Spelregels:
Twee meisjes klappen een klapspelletje op het ritme van de tekst.

Rod-gul-gron-stop
Werelddeel: Europa. Land: Denemarken. Categorie: tikspel. Benodigdheden: geen.
Spelregels:
Een groepje kinderen speelt dit spel waarbij een jongen de “politieagent” speelt. Hij staat met zijn gezicht tegen een muur en roept dan “rod-gul-gron-stop”. Op het moment dat hij “stop” roept, moeten de toe rennende kinderen plotseling doodstil blijven staan, in een soort “freeze” (verstilde houding). Ziet de “politieagent” toch iemand een kleine beweging maken, dan is hij af en moet hij terug naar zijn startpositie. Wie van de jongens nu het eerst bij de “politieagent” de muur aanraakt, is dan meteen de volgende “politieagent” en herhaalt het spel zich.

Bo Bo Brille
Werelddeel: Europa. Land: Denemarken. Categorie: zangspel. Benodigdheden: geen.
Spelregels:
Vier groepjes van twee kinderen staan tegenover elkaar en hebben hun armen omhoog en houdenelkaar vast als een poortje. Alle kinderen lopen in een kring door het poortje terwijl ze een lied bij zingen dat bij dit spel hoort. Op het eind van het liedje sluit de poort en is er altijd een kind gevangen. Ze moeten op een vraag antwoorden en al naar gelang het antwoord moeten de kinderen links of rechts staan van het poortje. Als alle kinderen aan de beurt zijn geweest in het poortje, dan moeten zij in de rij gaan staan die ze aangewezen hebben gekregen. Dan houden de kinderen in elke rij elkaar vast en beginnen ze met het trekken van elkaars rijen over een denkbeeldige lijn. (of ze trekken eerst een lijn met krijt) De rij die de andere rij over de streep weet te trekken heeft gewonnen. Dan begint het spel opnieuw.


Kluddermor
Werelddeel: Europa. Land: Denemarken. Categorie: behendigheidspel. Benodigdheden: geen.
Spelregels:
De kinderen staan in een kring en kiezen een kind die ‘Kluddermor’ is. Zij gaat dan op enige afstand van de kring staan, terwijl de andere kinderen in de cirkel zich in elkaar kluwen. Dat gaat van: onder-in-naast-met-door-stappend over-en hurkend met elkaar, zonder dat ze elkaar los laten. Op een gegeven moment zitten ze allemaal zo ernstig in elkaar vast gekluwd, dat ze de ‘Kluddermor’ roepen om hen te ontrafelen. Dan gaat ze de groep weer uit elkaar halen en is het weer een kring. De handen vasthouden is een voorwaarde, maar soms zitten de kinderen zo vreemd in gedrongen dat het soms ook wel pijn doet. Maar dat hebben ze er allemaal voor over!

N E D E R L A N D

Kastanje knikkeren
Werelddeel: Europa. Land: Nederland. Categorie: behendigheidspel. Benodigdheden: kastanjes.
Spelregels:
Kinderen gooien stokken in de kastanjeboom om e kastanjes eruit te krijgen. Dan gaan ze met de kastanjes spelen alsof het knikkers zijn. Het verschil mag duidelijk zijn: omdat een kastanje nooit helemaal rond is weet je nooit bij het rollen waar hij precies uitkomt. Daarom is het tamelijk moeilijk om de kastanjes in een holletje te krijgen. Het daarom belangrijk om de meest ronde kastanje te zoeken aan het begin van het spel. In het spel maken de kinderen hun eigen regels, die vaak erg verschillen.

Koning Boeren.
Werelddeel: Europa. Land: Nederland. Categorie: balspel. Benodigdheden: bal.
Spelregels:
Het spel wordt gespeeld door zes kinderen. Voor dat ze beginnen maken de kinderen een groot vierkant met krijt of zand, die ze weer in vier gelijke, kleinere vierkanten verdelen. In elk vak staat een kind, ze gebruiken een tennisbal om het spel te spelen. Iedere speler moet de bal met zijn hand slaan en voor dat de bal naar een ander vak geslagen wordt, moet de bal eerst in het eigen vak stuiteren. Als de ander de bal ontvangt dan mag de bal wel meer dan een keer in dat vak stuiteren, hetgeen de meeste kinderen niet zo vaak laten gebeuren, want hoe meer de bal stuitert, des te lager de bal valt en des te moeilijker hij is terug te slaan. Het is erg leuk om schijnbewegingen te maken, zodat iedere speler zeer op zijn hoede moet zijn om de bal te ontvangen. Zie je geen kans om de bal in je eigen vak te laten stuiteren voor dat je hem naar een ander vak slaat, dan ben je af en wissel je met een meisje of jongen die langs de kant staan.

Mijn vader is een buschauffeur
Werelddeel: Europa. Land: Nederland. Categorie: klapspel. Benodigdheden: geen.
Spelregels:
De drie kinderen klappen met hun handen terwijl ze een tekst opzeggen. Na een aantal familieleden genoemd te hebben eindigt het spel bij de opa, die een moordenaar is en dat is tevens het einde van het klapspelletje. Tijdens het klapspel maken de kinderen allerlei bewegingen die aan de familieleden toebehoren.

1-2-3-4-5-6-7, zoentjes geven.
Werelddeel: Europa. Land: Nederland. Categorie: kringspel. Benodigdheden: geen.
Spelregels:
De kinderen staan in een kring en hebben hun handen vast. Een kind gaat in het midden van de kring staan. Als de anderen met het liedje ‘1-2-3-4-5-6-7’ beginnen te zingen lopen zij in tegengestelde richting van het kind in het midden van de kring. Stopt het liedje dan is het het de bedoeling dat het kind in de kring met zijn arm iemand aanwijst en daarbij stilstaat. Het aangewezen kind komt dan ook in de kring staan en gaat met zijn rug tegen de andere rug van het kind in de kring staan. Wanneer de groep ‘1-2-3’ telt moeten beide kinderen met hun hoofd een willekeurige kant opdraaien. Als ze nu dezelfde kant opkijken bij het afroepen van ‘3’, dan moeten ze elkaar een zoentje geven. Als ze bij ‘3’ niet dezelfde kant opkijken dan geven ze elkaar gewoon een hand. Het laatst ingekomen kind in de kring mag nu in het midden van de kring blijven staan en gaat het spel en het liedje opnieuw beginnen.


Automobiliste
Werelddeel: Europa. Land: Nederland. Categorie: springspel. Benodigdheden: geen.
Spelregels:
Enkele kinderen staan in een kringetje en roepen ‘au-to-mo-bi-liste’, waarna een kind haar hand opsteekt en met het spel begint. Ze mag naar elk kind in de kring toe springen, maar ze zal heel slim naar het dichtstbijzijnde kind springen. De truc van dit spel is om te proberen om met een voet op iemand anders voet te springen. Als je nu mist dan moet je een naam van een ander kind roepen, die op haar beurt weer op iemands voet moet springen. Spring je wel raak op iemands voet, dan moet het geraakte kind het spel verlaten, hetgeen niet leuk is vanwege het wachten langs de kant. Als enige troost mag het kind dat het spel verlaat iemand aanwijzen die met springen mag beginnen. Maar ook hier variлren de regels rijkelijk, meestal zijn er regels die er voor zorgen dat je toch in het spel mag blijven.


Vlotje varen
Werelddeel: Europa. Land: Nederland. Categorie: behendigheidspel. Benodigdheden: vlot, stokken.
Spelregels:
Om vlotje te varen heb je een vlot en stokken nodig. Het hangt van de behendigheid van de kinderen af of ze goed hun evenwicht kunnen houden. Het is meer een bezigheid in het samenwerken op een vlot en proberen geen nat pak te halen.

Touwtje springen
Werelddeel: Europa. Land: Nederland. Categorie: springspel. Benodigdheden: springtouw.
Spelregels:
De kinderen springen in dit spel met drie touwen, twee draaiers aan de zijkanten en in het midden een kind met (eventueel) nog een klein springtouw. Afhankelijk of de kinderen tijdens het springen in het midden met een derde touw kunnen springen, dit vergt veel behendigheid.

Verstoppertje
Werelddeel: Europa. Land: Nederland. Categorie: zoekspel. Benodigdheden: geen.
Spelregels:
Enkele kinderen spelen verstoppertje. Het kind dat telt is ook de zoeker. Gewoonlijk tellen ze tot tien met hun ogen gesloten en met armen bedekt, terwijl dan de andere kinderen zich intussen ergens verstoppen. Bij ‘tien’ roept de teller nog een extra regel: ‘wie niet weg is, is gezien!’ Dan begint het zoeken. Meestal is de eerste die gevonden wordt ook de volgende zoeker, maar dat hangt van de van tevoren afgesproken regels af. Zo kan in het spel ook een bevrijding van de reeds gevonden verstoppers zitten: als een kind eerder dan de zoeker bij de ‘buutplaats’is , mag hij roepen: ‘buut vrij voor allemaal’, en dan kan het spel weer van voor af aan beginnen. In dit wereldwijd veel voorkomend spel zijn ontzettend veel variabele regels, meestal uitgedacht om het spel spannender te maken.

Muurbal
Werelddeel: Europa. Land: Nederland. Categorie: springspel. Benodigdheden: bal.
Spelregels:
Een groep meisjes staat in de rij achter elkaar. Het voorste meisje in de rij heeft de bal en gooit die tegen de muur. Als de bal terugstuitert van de muur moet zij erover heen springen, zoals ook de andere meisjes in de rij dat moeten doen. Als de bal jou raakt tijdens het springen, dan ben je af en moet je naast de rij staan wachten. Als de terug stuiterende bal niemand raakt, begint het spel weer opnieuw, maar dan mag het tweede meisje in de rij de bal tegen de muur gooien, terwijl het eerst gooiende meisje achter in de rij aansluit. Het is de bedoeling dat de rij wel de route van de rollende bal volgt, anders kunnen ze niet over de bal heen springen.

Hoekje wisselen
Werelddeel: Europa. Land: Nederland. Categorie: tikspel. Benodigdheden: geen.
Spelregels:
Negen kinderen spelen dit spel op een schoolplein. Ze staan op de lijn van een vierkant en een kind staat in het midden en is de tikker. De meisjes en jongens op de lijn mogen elk moment van plaats verwisselen, maar de plaats op de lijn moet dan wel vrij zijn. Alsje gaat rennen naar een vrije plaats en je komt net te laat omdat die plaats net door een ander is bezet en er geen andere plaats meer vrij is om te staan, dan moet dat kind in het midden gaan staan en wordt de nieuwe tikker. Elke tikker mag natuurlijk een vrije plaats innemen tijdens het spel, zodat hij niet zolang tikker hoeft te zijn. Het leuke aan dit spel is dat je nooit aan de kant komt te staan en dat iedereen dus mee blijft doen.

It Fierljeppen
Werelddeel: Europa. Land: Nederland. Categorie: springspel. Benodigdheden: lange, speciale stokken.
Spelregels:
Enkele kinderen gaan met hun stokken in Friesland slootje springen. Met behulp van de stok, waar aan de onderkant een breder houtstuk zit, springen ze over de smalle slootjes. Dit wordt traditiegetrouw in het voorjaar (de maand mei) gedaan tijdens het kievitseieren zoeken in de weilanden.


De boom wordt hoe langer en dikker
Werelddeel: Europa. Land: Nederland. Categorie: kringspel. Benodigdheden: geen.
Spelregels:
Alle kinderen staan in een kring en houden hun handen vast. Alleen twee kinderen doen dat niet zodat er een kleine ruimte ontstaat in the kring. Voordat ze het spel gaan spelen is aan een van de twee kinderen verteld om stil in het midden te staan. Het andere kind loopt met deandere kinderen kloksgewijs rond het stilstaande kind, die dus als het ware de boom voorstelt. Zo lijkt het dus alsof ‘de boom hoe langer hoe dikker wordt’. Als iedereen klaar is met het lopen en tegen elkaar aanstaat, is de boom werkelijk ‘dik’ geworden en laat de ‘boom’ zijn bladeren zien doordat de kinderen hun handen met gespreide vingers in de lucht laten bewegen en wapperen.

Boompje wisselen
Werelddeel: Europa. Land: Nederland. Categorie: tikspel. Benodigdheden: bomen.
Spelregels:
De kinderen kijken voor een goede plek met bomen om dit spel te spelen. Er moet altijd een kind meer zijn dan er bomen zijn. Een kind is de jager en staat in het midden van de bomen. De andere kinderen staan tegen of vlakbij hun boom, maar steeds met hun hand de boom aanrakend. Alle kinderen mogen op elk gewenst moment van boom verwisselen. Maar je moet wel zeker zijn dat de boom, waar jij naar toe wilt, ook inderdaad vrij is. Als je te laat bij de door jou gekozen boom aankomt en hij is al bezet door een ander kind of de jager, dan moet jij in het midden staan en jager zijn. Dit spel is razend populair omdat geen enkel kind langs de kant hoeft te staan of heel lang jager moet zijn, want genoeg kinderen maken juist fouten door de verwarring die ontstaat als iedereen tegelijkertijd van boom verwisselt. Bij gelijk aankomen bij de bomen tijdens het boompje wisselen, is het juist goed dat kinderen zelf hun oplossingen zoeken van wie de boom nu uiteindelijk is.

Elastieken
Werelddeel: Europa. Land: Nederland. Categorie: springspel. Benodigdheden: elastiek.
Spelregels:
Twee kinderen staan in de binnenkant van het elastiek. Het elastiek zit achter hun benen en ze starten op lage hoogte. Een ander kind springt binnen het elastiek op het ritme van een liedje of tekst dat ze opzegt. Het springen heeft een standaard patroon, maar ze moet wel goed opletten hoe ze springt, dat doen de andere meisjes die meedoen ook heel kritisch. Haal je het einde van de tekst of liedje, dan mag je het springen in het elastiek op een hoger niveau doen: het elastiek wordt hoger achter de benen geplaatst, hetgeen natuurlijk vermoeiender is. De meisjes spreken altijd af wie de volgende springer zal zijn.

Stoepen
Werelddeel: Europa. Land: Nederland. Categorie: werpspel. Benodigdheden: bal, stoepranden.
Spelregels:
Twee jongens staan ieder op een stoep tegenover elkaar in een smal straatje. Hoe hoger de stoepranden zijn, hoe leuker en makkelijker het scoren is. Het is de bedoeling dat door het gooien van de bal naar de overkant deze dan ook de stoeprand van je overbuurman raakt en vanzelf terug stuitert. Je kunt afspreken dat je bij iedere terug stuiterende bal een punt krijgt. Om de spanning te verhogen, maken veel kinderen een regel dat je twee punten krijgt als je de bal vangt onmiddellijk na tegen de stoeprand gestuiterd te hebben. Regels bij dit spel variлren nogal, bedenk zelf maar eens een leuke puntentelling!

Schipper mag ik overvaren
Werelddeel: Europa. Land: Nederland. Categorie: tikspel. Benodigdheden: geen.
Spelregels:
Een groepje kinderen gaan dit spel spelen en kiezen eerst een ‘schipper’. Alle andere kinderen gaan achter twee op de grond getrokken krijtlijnen staan. De ‘schipper’ gaat in het midden van de lijnen staan. Alle kinderen zingen dan het lied ‘schipper mag ik overvaren ja of nee, moet ik dan een cent betalen, ja of nee’? Daarop antwoordt ‘de schipper’ dan ‘ja’, waarop de kinderen hem weer vragen: ‘Hoe’? Dan legt hij uit hoe de kinderen moeten ‘overvaren’, waarbij hij het de kinderen natuurlijk moeilijk maakt om veilig de overkant te bereiken. Allerlei mogelijkheden zijn er, maar zolang je niet door ‘de schipper’ wordt getikt, mag je zoveel keer als je wilt overvaren! Wie getikt wordt is dan de volgende ‘schipper’.

Hinkelen
Werelddeel: Europa. Land: Nederland. Categorie: springspel. Benodigdheden: krijt, steentje.
Spelregels:
Kinderen komen uit school en gaan hinkelen. Zij tekenen een hinkelveld op de grond met de nummers een tot en met tien. Er zijn vele vormen van hinkelvelden, maar elke groep die dit spel speelt is vrij om te kiezen wat voor een hinkelveld zij tekenen. De eerste speler gooit zijn steentje op nummer een en begint op een been met springen op nummer twee. Zo gaat ze door tot nummer tien, waar zij dan omdraait en weer terug hinkelt naar nummer twee. Staande op dit nummer pakt ze het steentje dat op nummer een ligt en hinkelt dan over nummer een naar de startpositie van waaruit ze begon. Dan gooit ze het steentje op nummer twee en herhaalt zich het hele spel. Als een speler verkeerd springt of ze gooit het steentje verkeerd, dan is ze af en mag de volgende speler beginnen. De kinderen zijn erg kritisch bij dit spel, want als ze zelfs maar op een lijntje van de genummerde vakken springen roepen ze al ‘af ‘!


P O R T U G A L

Passeios
Werelddeel: Europa. Land: Portugal. Categorie: gooispel. Benodigdheden: bal, stoepranden.
Spelregels:
Twee jongens staan ieder op een stoep tegenover elkaar in een smal straatje. Hoe hoger de stoepranden zijn, hoe leuker en makkelijker het scoren is. Het is de bedoeling dat door het gooien van de bal naar de overkant deze dan ook de stoeprand van je overbuurman raakt en vanzelf terug stuitert. Je kunt afspreken dat je bij iedere terug stuiterende bal een punt krijgt. Om de spanning te verhogen, maken veel kinderen een regel dat je twee punten krijgt als je de bal vangt onmiddellijk na tegen de stoeprand gestuiterd te hebben. Regels bij dit spel variлren nogal, bedenk zelf maar eens een leuke puntentelling!

Kaatsbal
Werelddeel: Europa. Land: Portugal. Categorie: gooispel. Benodigdheden: tennisbal.
Spelregels:
Twee meisjes spelen met een tennisbal het spel kaatsen. Eigenlijk heb je er speciale, kleine rubberen balletjes bij nodig, maar die hadden deze kinderen niet. Maar je kunt zo ook spelen met een tennisbal. Ze gooien de bal tegen de muur en moeten hem dan weer vangen. Dat is niet zo moeilijk zul je zeggen, maar bij elk spel moet je oefenen en nog eens oefenen. Je kunt het jezelf makkelijk of moeilijk maken, maar meestal als de kinderen het makkelijke deel beheersen is er altijd de uitdaging om een stapje hoger te willen proberen. Je kunt het doen met tussen het gooien door in je handen te klappen, of onder je been door gooien, of tijdens het gooien een snelle draai om je lichaamsas te maken en meteen de bal weer vangen, of met meerdere ballen te gaan gooien, kortom: probeer alle vormen van dit spel maar eens uit en verzin er gerust ook nieuwe spelvormen bij!


Caveiras
Werelddeel: Europa. Land: Portugal. Categorie: klapspel. Benodigdheden: geen.
Spelregels:
De meisjes zingen tijdens het klapspelletje. Het zijn enkele klapspelletjes na elkaar. De moeilijkheidsgraad ligt in de coordinatie van de handbewegingen, maar ook de specifieke bewegingen die bij elk spelletje horen.

Jogo do Anel
Werelddeel: Europa. Land: Portugal. Categorie: kringspel. Benodigdheden: steentje.
Spelregels:
De jongens en meisjes spelen dit spelletje met een steentje. Een van de kinderen staat voor de groep en laat zien dat zij een steentje in de hand heeft. Dan klapt ze beide handen met het steentje erin dicht en gaat met haar hand een voor een de kinderen langs. De kinderen openen hun handen een beetje als ze langs komt, zodat het meisje met de steen in haar hand de mogelijkheid heeft om bijna ongezien haar steentje in een van de handen van de kinderen te laten vallen. Als ze zo enkele keren de groep heeft gepasseerd, dan wijst zij een kind aan die mag raden wie het steentje in zijn/haar hand heeft. Het kind dat het steentje in haar hand heeft, is nu aan de beurt. Het raden is dus niet bepalend wie er opnieuw mag beginnen, maar wie het steentje heeft.


Jogo Lencinho Queimado
Werelddeel: Europa. Land: Portugal. Categorie: zoekspel. Benodigdheden: stokje.
Spelregels:
Enkele jongens spelen na school dit spel. Een kind moet het verstopte stokje gaan zoeken. Vooraf is de zoeker gevraagd niet te kijken als de andere kinderen het stokje gaan verstoppen. Als ze klaar zijn met verstoppen dan mag de zoeker op aanwijzingen van de andere kinderen het stokje gaan zoeken. De kinderen mogen alleen ‘warm’ of ‘koud’ zeggen. Meestal vindt de zoeker het stokje wel, maar er zijn ook struiken en bosjes die dezelfde kleur als het stokje hebben, en probeer hem dan maar eens te vinden. Zelfs als de kinderen ‘gloeiend heet’ roepen zag menig zoekend kind het nog niet!

Lencinho da Botica
Werelddeel: Europa. Land: Portugal. Categorie: tikspel. Benodigdheden: steentje.
Spelregels:
Enkele kinderen staan in een kring en een kind heeft een steen in zijn hand. Met die steen loopt hij rondom de kring en legt dan plotseling de steen achter iemands rug op de grond. Op dat zelfde moment rent hij om de kring heen, achtervolgd door het kind achter wie het steentje was gelegd. De jongen die het steentje had neergelegd achter de jongen zijn rug moet nu proberen om op de plaats van die jongen in de kring zien te komen, voordat hij door de jongen die nu de steen in zijn hand heeft, getikt wordt. Als je nu toch getikt wordt voor dat je de plaats ingenomen hebt in de kring, dan moet je in de kring gaan staan. De jongen met de steen, de tikker dus, begint nu weer rond de kring te lopen en legt dan alsnog plotseling het steentje achter weer een ander kind. Maar nu mag ook het kind in het midden van de kring de steen zien te bemachtigen, evenals het kind waar de steen nu achter zijn rug ligt. Ze moeten nu wel heel goed opletten waar de steen gelegd wordt, want dan zijn er twee kinderen die proberen de steen te pakken. Het kind dat nu als eerste de steen pakt, rent achter het kind aan dat als laatste de steen heeft neergelegd.

Barra do Lenco
Werelddeel: Europa. Land: Portugal. Categorie: reactiespel. Benodigdheden: doekje.
Spelregels:
Er worden twee groepen kinderen gevormd. Via een handspel met vingers vooraf wordt bepaald wie er met kiezen mag beginnen. In elke groep krijgt elk kind een persoonlijk nummer. Een kind is niet ingedeeld bij de groepen en is de scheidsrechter. Hij trekt twee lijnen waarachter elke groep moet gaan staan. Zelf staat hij dan precies in het midden als scheidsrechter. Het spel begint als de scheidsrechter een nummer afroept, waarop de desbetreffende nummers van beide groepen naar de scheidsrechter rennen en proberen als eerste de doek, die hij in zijn handen heeft, weg te grissen voordat de ander hem kan pakken. Voor elke keer dat de doek gepakt wordt krijgt men een punt. De groep die als eerste tien punten heeft vergaard is de winnaar. De lol van dit spel is dat de groepen gezamenlijk wel eens van nummer veranderen; daardoor wil het wel eens voorkomen dat kinderen hun toegewezen nummer zijn vergeten of nog het eerdere oude nummer in hun hoofd hadden.

Piao
Werelddeel: Europa. Land: Portugal. Categorie: behendigheidsspel. Benodigdheden: tol, touwtje.
Spelregels:
Kinderen hebben een tol en een touwtje. Het touwtje wordt op een speciale manier om de tol gedraaid; als dat klaar is dan gooien ze de tol met een speciale worp op de grond zodat de tol blijft draaien. Draait de tol niet dan wind je het touwtje opnieuw op en gooi je de tol nog eens weg. Net zo lang tot het lukt. Zelfs een paar oude, langslopende boeren konden het de kinderen nog leren.

Macaca
Werelddeel: Europa. Land: Portugal. Categorie: springspel. Benodigdheden: steentje, krijtje.
Spelregels:
Kinderen komen uit school en gaan hinkelen. Zij tekenen een hinkelveld op de grond met de nummers een tot en met tien. Er zijn vele vormen van hinkelvelden, maar elke groep die dit spel speelt is vrij om te kiezen wat voor een hinkelveld zij tekenen. De eerste speler gooit zijn steentje op nummer een en begint op een been met springen op nummer twee. Zo gaat ze door tot nummer tien, waar zij dan omdraait en weer terug hinkelt naar nummer twee. Staande op dit nummer pakt ze het steentje dat op nummer een ligt en hinkelt dan over nummer een naar de startpositie van waaruit ze begon. Dan gooit ze het steentje op nummer twee en herhaalt zich het hele spel. Als een speler verkeerd springt of ze gooit het steentje verkeerd, dan is ze af en mag de volgende speler beginnen. De kinderen zijn erg kritisch bij dit spel, want als ze zelfs maar op een lijntje van de genummerde vakken springen roepen ze al ‘af ‘!

Bron: http://www.2ukids.nl/Nederlands/Games/europe.html
Delen:
JulienMoorrees
JulienMoorrees mrt 15 '09
Fopbal
De kinderen staan in een circel van ongeveer 8 m. doorsnee. 1 kind staat in het midden met de bal. Hij/zij is de "fopper". De kinderen in de circel hebben hun handen op hun rug. De "fopper" begint de bal naar een kind in de kring te gooien. Dit kind moet in de handen klappen voordat de bal gevangen wordt. Daarna wordt de bal direct terug gegooid naar de "fopper".

Als de bal niet gevangen wordt, of de vanger laat de handen los, is hij/zij af. (Moet uit de kring stappen of gaan zitten)

De "fopper" kan net doen alsof hij gooit. Als de vanger de handen los laat, is hij/zij ook af.

Als er nog een kind in de kring over is, is het spel afgelopen. Dit kind is de winnaar en wordt de nieuwe "fopper

Stand in de mand
1 Kind staat in het midden, met de anderen er omheen. Het kind in het midden heeft een bal in de hand. Dit kind roept: "Stand in de mand en de bal is voor…"(noem een naam). Het kind van wie de naam genoemd is, moet de bal oppakken of vangen en roept vervolgens "STOP". Iedereen moet dan stoppen en met de voeten wijd gaan staan. Het kind met de bal probeert deze door de voeten van een van de anderen te rollen. Als dat lukt, mag hij de bal opgooien. Lukt het niet, dan mag dat andere kind de bal opgooien.
Variatie
Als het kind, van wie de naam genoemd is, de bal tussen de voeten van een ander kind gerold krijgt, is dit laatste kind "misselijk". Bij de tweede keer de bal tussen je voeten ben je "ziek" en daarna "dood".

Daarna mag je nog wel meedoen, maar krijg je een andere naam. Met die naam moet je dan verder spelen

Landje veroveren.
Een circel op de grond getekend. Deze is verdeeld in punten als een reuzentaart!

Elk kind schrijft de naam van een land in een stuk van de taart. Als het spel begint staat iedereen met een voet in het eigen land. Een van de kinderen zegt:"Ik verklaar de oorlog aan ……(noemt een land)". Alle kinderen rennen van de circel weg, behalve het kind waaraan de oorlog verklaard is. Hij/zij roept zo snel mogelijk "Stop!". Iedereen moet dan stilstaan. Vanaf dat moment mag ieder kind proberen naar de circel terug te lopen, zolang de oorlogsvoerder zegt: "Lopen, lopen, lopen…" Zegt hij weer "stop", dan staat iedereen weer stil. Dan mag de oorlogvoerder proberen om een van de kinderen te tikken. Hierbij moet een voet in de circel blijven (hij mag wel op de grond gaan liggen om ver te kunnen reiken.) Lukt het om iemand te tikken, dan mag de oorlogvoerder een kleine circel op die plek tekenen: hij heeft een stuk land veroverd waar alleen hij mag staan.

De kinderen die in hun land terug weten te komen, zijn vrij.

Als een kind in zijn land kan springen, mag hij roepen: "Luchtsprong!" Hij mag springen zonder getikt te worden. Lukt dit, dan is hij vrij. Zoniet, dan mag de oorlogvoerder een nieuw stuk land tekenen.

Het kind met de meeste nieuwe stukken land, heeft gewonnen.
JulienMoorrees
JulienMoorrees mrt 15 '09
Ezelen
Wat heb je hiervoor nodig:
- een muur
- een bal

Ga in een rij achter elkaar staan tegenover de muur. Het kind dat vooraan staat, gooit de bal tegen de muur. Vervolgens moet iedereen erover heen springen en de laatste in de rij de bal vangen.

Degene die de bal aanraakt, of er niet goed overheen springt, krijgt de letter: E.

Dan gaat het spel weer verder. Het kind dat vooraan staat, gaat nu achteraan staan. Zo staat iedereen een keer vooraan en achteraan. Het spel begint weer opnieuw. Dit doe je totdat iemand het woord: “EZEL” heeft.
Emuca
Emuca mrt 15 '09
Oh heerlijk. Ik heb zoveel van die spellen gespeeld. Pas nog een boomhut voor kinderen gebouwd. En voor paard gespeeld.

Social Services

Delen:

Netwerk

carina
Helderziende magda
Angela
Ies
Annemarie
Roy
Patske
xXBertDeZienerOpenaarDesDerdeOogXx69x420
Nouki