Loading...
nl

Citrien

Beschermengel
Beschermengel jan 1 '09
Steen van de maand Citrien
Citrien of citroenkwarts is afgeleid van Latijn citrus, 'citroenboom'. Het is een vrij zeldzame citroengele variëteit van kwarts, die zijn mooie gele kleur meestal dankt aan ingesloten ijzer en soms aluminium.
Met sommige soorten ijzer gaat de kleur meer naar bruin, met aliminium meer naar geel.

Omdat het zo’n zeldzaam mineraal is, is vervalsen lucratief. De meeste citrien die op de markt wordt aangeboden, is dan ook geen echte citrien. Veelal is het gebrande amethist. Verhit je amethist namelijk tot ruim 500 graden Celcius, dan wordt het gelig van kleur. Soms ook wordt rookkwarts tot 'citrien' verhit.
Dit soort gemanipuleerde amethist wordt verkocht onder allerlei schilderachtige handelsnamen, zoals bahia citrien en madeira citrien. Ook namen zoals bahia topaas, madeira topaas, spaanse topaas, uruguay topaas en goudtopaas komen voor. Dan gaat het om vervalsingen van de edelsteen topaas, die sterk lijkt op citrien.



De steen is nauw verwant met bergkristal, amethist en rookkwarts. Citrien en amethist kunnen in één steen voorkomen; het resultaat wordt ametrien genoemd.

Citrien is een hartverwarmende en vrolijk stemmende steen. Het vergroot de concentratie, geeft zelfvertrouwen en maakt vastberaden.



Door de eeuwen heen
In de Middeleeuwen kregen verschillende gele stenen de naam citrien. In 1546 echter reserveerde de Duitse wetenschapper Georgius Agricola (1494 – 1555) deze naam voor gele kwarts. Sindsdien is dat de regel.

Vanaf de Romeinse tijd tot ver daarna werd de citrien gezien als een stukje van de zon. Men meende dat dit mineraal het zonlicht had geabsorbeerd. Romeinen gebruikten citrien als amulet tegen rampspoed en duisternis, en voor een zeer lang en gezond leven. Romeinse soldaten droegen soms citrien op hun borstschild.

Citrien werd in de Middeleeuwen voorgeschreven als middel tegen depressie vanwege gebrek aan licht, en bij voorjaarsmoeheid. Citrien zou ook voor een lang en gelukkig huwelijk zorgen - reden waarom citrien graag in hangertjes en ringen werd gezet en gedragen.



Effecten op de gezondheid
* Citrien hoort bij het zonnevlechtchakra en heeft een uitgesproken effect op de spijsvertering. Het stimuleert de galblaas, helpt de lever het bloed te ontgiften en versterkt de alvleesklier.
* Citrien versterkt het immuunstelsel, de blaas, de nieren, en de darmen.
* Bij ouderdomssuikerziekte (diabetes mellitus) is het raadzaam om een citrien te dragen en regelmatig citrienwater te drinken. Dit stimuleert de alvleesklier. De citrien kan ook preventief gedragen worden.
* Citrien die aluminium bevat (is vaak wat lichter getint dan de ijzerhoudende citrien) heeft een stimulerende en regenerende werking op de zenuwen. Zenuwen die beschadigd zijn door beknelling of uitrekken, worden geheeld met citrien.
* Door de ingesloten silicium heeft citrien een gunstig effect op huid, haar en nagels.
* Dankzij dit silicium heeft citrien ook een gunstig effect op allerlei klachten met botten en gewrichten. Leg citrien regelmatig op de aangedane plek, of draag hem in je zakken of als sieraad.
* Citrien helpt ontspannen en helpt bij stress en burnout om alles weer in de juiste proporties te zien en daarnaar te handelen.




Symbolen
Citrien is de steen van de sterrenbeelden Tweelingen, Stier, Maagd, Leeuw en Boogschutter.
De rune die bij de citrien hoort, is de Thurs.
De th (Thurs = reus) ziet eruit als een doorn. Net zoals de roos door doornen beschermd wordt, biedt deze rune bescherming en verzorging. Hij geeft 'reuzenkracht'.



Chemische samenstelling
Citrien hoort net als bergkristal bij de kwartsen en vormt net als bergkristal mooie grote kristallen. De zijkanten van de kristallen vertonen een kenmerkende dwarsstreepjes. Citrien wordt wel in clusters gevonden, zoals bergkristal, maar NIET in de voor amethist typerende holle geodes (drusen). Wordt een dergelijke druse als 'citrien' aangeboden, dan kunt u er zeker van zijn dat het gebrande amethist is.

Samenstelling: SiO2 + (Al, Fe, Ca, H, Mg, Li, Na)
Hardheid: 7, bros
Transparantie: doorzichtig, doorschijnend
Breuk: schelpvormig, splinterig, zeer bros
Splijtbaarheid: geen
Dichtheid: 2,63 – 2,65
Kristalstelsel: trigonaal, hexagonaal


Bron: http://www.semoea.nl/edelstenen/index.html#actueel
Delen:

Social Services

Delen:

Netwerk

carina
Helderziende magda
Angela
Ies
Annemarie
Roy
Patske
xXBertDeZienerOpenaarDesDerdeOogXx69x420
Nouki