In de veelheid van spirituele stromingen dient zich een nieuwe beweging aan: 2012. Volgens trendwatcher Adjiedj Bakas uit Amsterdam zijn miljoenen mensen overal ter wereld in de ban van 21 december 2012, de dag waarop de kalender van de Maya-indianen afloopt.
Bakas zegt dat de 2012-beweging een explosieve groei doormaakt. Hij leidt dat af uit het aantal websites op internet. "Even googelen levert 230 miljoen hits op. Dat betekent dat ongeveer een miljard mensen zich met 2012 bezighouden", zegt de Amsterdamse trendwatcher in een gesprek met deze krant.
De Maya’s zijn indianen die in Zuid-Amerika wonen en kunnen bogen op een geschiedenis van meer dan 3000 jaar oud. Ver voor de westerse jaartelling hielden zij zich intensief bezig met de bestudering van het heelal en stelden zij eigen kalenders samen. De langste daarvan loopt in 2012 af.
Mayapriesters voorzien aan het eind van de tijdrekening wereldwijde rampen. Volgens Bakas gelooft een deel van de 2012-aanhangers dat de wereld op 21 december 2012 ten onder gaat, een ander deel vermoedt dat op die dag een nieuw spiritueel tijdperk aanbreekt waarin technologie en religiositeit onderling op een nauwe manier worden verbonden.
Dat de 2012-beweging zo populair is, hangt volgens de trendwatcher samen met de onzekerheid onder mensen over de toekomst, onder meer vanwege de opwarming van de aarde. "De spirituele beweging voorziet in een algemene behoefte aan houvast. Mensen voelen zich onveilig. Het is een prettig idee te denken dat alles wordt bestuurd door hogere machten." De Leidse antropoloog dr. R. van Akkeren, gespecialiseerd in de Mayacultuur, laat weten dat de langste kalender die de Maya’s hebben ontwikkeld, begon op 13 augustus 3114 voor Christus. Daarna volgen dertien perioden van ongeveer 400 jaar.
Westerse antropologen hebben deze kalender, de zogenaamde 'lange telling', zo’n twintig jaar geleden ontdekt en gereconstrueerd, aldus Van Akkeren. Via de westerse antropologen zijn de Maya’s opnieuw met de lange telling in aanraking gekomen. "Alles wat u leest aan profetieën zijn dus moderne uitspraken van moderne Mayapriesters", aldus Van Akkeren. Van profetieën van oude teksten is niets bekend, volgens de antropoloog om de eenvoudige reden dat die teksten niet bewaard zijn gebleven.