Loading...
nl

kritiek geven,kritisch zijn,kritiek ontvangen

Lena
Lena okt 26 '08
het kan niet anders met vele mensen op een forum als deze dat er wel eens een kritische noot valt,en waarom niet?
is het niet jou beleving hoe je hier mee omgaat?
en wat je er mee kan doen?
leren we niet allemaal dagelijks?

Kan jij tegen kritiek?
http://vdab.be/magezine/ma03/kritiek.shtml


We weten wel dat we verre van perfect zijn, maar toch vinden we het niet leuk als onze partner, baas of collega ons daarop wijst. Sommigen worden boos en gaan in de tegenaanval. Anderen lopen weg of klappen dicht. Waarom vinden we kritiek zo bedreigend? En hoe gaan we er eigenlijk het best mee om?

In essentie is kritiek niks anders dan de wens van iemand om iets veranderd te zien. Kritiek onthult iets over:


de beleving van degene die de kritiek uit
het gedrag van degene die wordt bekritiseerd.
Kortom: iemand die kritiek geeft, wil eigenlijk zeggen: "Ik zou het prettiger vinden als je dat en dat anders zou doen".


Het probleem is evenwel dat we té emotioneel reageren als we kritiek krijgen. Vaak voelen we ons persoonlijk aangevallen.

Daarom is het belangrijk dat je bij het krijgen van kritiek het onderscheid maakt tussen je persoon en je gedrag. Als je collega klaagt dat je teveel rommel maakt, dan gaat het over het al dan niet opruimen van je bureau en niet over jou als persoon.

Waarom?
Hoe komt het dat we moeite hebben om een onderscheid te maken tussen persoon en gedrag? Volgens Pieter van Breemen van het coachingbureau Van Breemen & Partner komt dit door onze opvoeding. Veel ouders vermengen gedrag en persoonlijkheid wanneer ze hun kinderen terechtwijzen. Ze zeggen bijvoorbeeld: "Zoals je nu braaf stilzit, zo houden we van je".

Ook psychologe Marieta Koopmans verwijst in haar boek 'Feedback' naar de jeugdjaren. Wie vroeger veel kritiek kreeg of gepest werd, gedraagt zich vaak defensief bij het krijgen van kritiek.

Verder stelt ze vast dat onderdanige mensen vaak hun eigenwaarde verliezen bij kritiek. Zelfs als iemand hen op een kleinigheidje wijst, roepen ze snel: "Ik kan nooit iets goed doen".

Tot slot blijken ook perfectionisten doorgaans gevoeliger voor kritiek. Reden hiervoor is dat ze al erg streng zijn voor zichzelf. Zij hebben het dan ook moeilijker als ze ook nog eens van iemand anders commentaar krijgen.

Positief
Toch is het krijgen van kritiek op zich niet slecht. Enerzijds wil het zeggen dat je de persoon die kritiek uit niet onverschillig laat. Anderzijds hebben we kritiek nodig om te kunnen leren of onszelf te verbeteren. Wie gewezen wordt op zijn fouten, kan eruit leren.

Enkele tips om constructief te reageren op kritiek:
Luister en kijk goed naar de ander.
Vraag door tot je precies weet wat hij van je wil.
Check of je hem goed hebt begrepen: "Als ik het goed begrijp, ben je boos omdat….".
Treed niet in discussie en ga niet in de verdediging of tegenaanval. Het gaat erom dat hij ergens ontevreden over is en iets anders wil. De vraag of de kritiek 'waar' of 'eerlijk' is doet er niet toe.
Borduur enkel voort op datgene wat je werkelijk hoort. Niet op wat je denkt te horen of op mogelijke implicaties van wat je hoort.
Geef aan wat je met de vraag van de ander gaat doen.


http://www.innerned.com/kritiek1.html
Delen:

Social Services

Delen:

Netwerk

carina
Helderziende magda
Angela
Ies
Annemarie
Roy
Patske
xXBertDeZienerOpenaarDesDerdeOogXx69x420
Nouki