Loading...
nl

Wat gebeurt er als we sterven?

JulienMoorrees
JulienMoorrees sep 20 '08
Doktoren in vijfentwintig Europese en Amerikaanse ziekenhuizen hopen eindelijk antwoord te krijgen op de brandende vraag: wat gebeurt er als je dood gaat? Er zal worden onderzocht bijna-doodervaringen echt zijn, of alleen in de verbeelding van patienten plaatsvinden.

Het onderzoek met de naam AWARE is opgezet door wetenschappers van de universiteit in Southampton. Uit hun gegevens blijkt dat van alle mensen die kort klinisch dood zijn geweest, bijna 20 procent een bijna-doodervaring heeft beleefd.

Vaak beweren de patiënten daarbij dat ze een wit licht hebben gezien, of dat ze uit hun lichaam zijn getreden en van bovenaf hebben neergekeken op hun eigen lichaam en de omgeving.

Dat bracht de doktoren die meedoen aan het onderzoek op een idee. Of de patienten daadwerkelijk een bijna-doodervaring hebben gehad wordt getest door verschillende planken hoog aan de muur te hangen. Op die planken zullen kaarten met opvallende afbeeldingen worden geplaatst, die je alleen van bovenaf kunt zien...

Mensen die mogelijk een bijna-doodervaring hebben beleefd krijgen dan achteraf een uitgebreide vragenlijst toegestuurd, waarin ook de opvallende afbeeldingen uit de operatiekamer zijn opgenomen.

Hoofdwetenschapper Sam Parnia vindt dat er tot nu toe te weinig onderzoek is gedaan naar bijna-doodervaringen. "In tegenstelling tot wat veel mensen geloven, treedt de dood niet in op een specifiek moment", zegt hij tegen de BBC.
Delen:

Social Services

Delen:

Netwerk

carina
Helderziende magda
Angela
Ies
Annemarie
Roy
Patske
xXBertDeZienerOpenaarDesDerdeOogXx69x420
Nouki