Loading...
nl

DTT & ABA

Debiorah
Debiorah mrt 19 '08
DTT en ABA
DTT betekent Discrete Trial Teaching. Deze aanpak staat ook wel bekend als ABA ( Applied Behavioural Analysis). Dit is een manier om kinderen (meestal met een autistische stoornis) allerlei vaardigheden in kleine stapjes aan te leren volgens een gestructureerde methode, ontwikkeld door de Amerikaan Lovaas. Het gaat uit van de principes van gedragsmodificatie. De methode is in de loop van de tijd aangepast en verfijnd tot een bruikbare en prettige therapie die thuis en op school gebruikt kan worden. Er worden goede resultaten mee geboekt. In een oud onderzoek van Lovaas was de uitkomst dat 47% van de kinderen die op jonge leeftijd begon in het gewone onderwijs kon instromen.

Hoe gaat de ABA-methode in zijn werk?
Het aanleren van gedrag gebeurt bij ABA vanuit een positieve benadering: elke goed uitgevoerde handeling wordt beloond, bijvoorbeeld met een compliment of een snoepje. Een 'verkeerd' uitgevoerde handeling of ongewenst gedrag worden genegeerd en opnieuw gedaan. Naarmate het kind leert, gaat de handeling meer en meer vanzelf, zodat de beloning na verloop van tijd achterwege kan blijven. In het begin kan het belangrijk zijn dat een kind leert om naar u te kijken, een voorwerp aandacht te geven of anderen na te doen - later kan ook complexer gedrag aangeleerd worden. Uiteindelijk wordt het gedrag zelfstandig uitgevoerd.

Wat is DTT?
Discrete Trial Teaching (DTT) is een van de leermethodes die is gebaseerd op de ABA-principes. DTT is toepasbaar op allerlei vaardigheden en alle mogelijke ontwikkelingsgebieden - van heel concreet (zoals aankleden) tot meer abstract (zoals het interpreteren van emoties). Leeftijd is niet belangrijk, want de training wordt afgestemd op de capaciteiten en ontwikkelingsfase van elk individu.

Hoe ziet een DTT-training eruit?
Elke aan te leren vaardigheid wordt in kleine stukjes geknipt. Die stukjes worden afzonderlijk aangeleerd, waarbij het kind elke stap onder de knie moet hebben voordat het volgende stukje aan bod komt. Uiteindelijk vormen de stukjes samen de gehele vaardigheid.
Elk onderdeeltje wordt aangeleerd in zogenaamde 'trials'. Een trial bestaat uit een instructie, hulp (zoals een aanwijzing, iets voordoen of iets samen doen), respons van het kind en feedback op de respons. De trainer houdt nauwkeurig bij hoe het leerproces verloopt. Aanvankelijk is de omgeving waarin wordt geoefend vrij van andere stimuli. Als de vaardigheid onder de knie is, wordt deze 'gegeneraliseerd'. Dat betekent dat het kind ook leert om de handeling uit te voeren in een andere omgeving en met andere materialen.

Waar vindt de training plaats?
Trainen gebeurt op elk moment van de dag en op veel plaatsen. Thuis, in de klas, tijdens het omgaan met anderen, op bezoek, met zijn tweeën of in groepen. Dat betekent dat uw kind leert om te gaan met veel verschillende situaties in het dagelijks leven.
Materialen
Tijdens de behandeling kunnen allerlei materialen gebruikt worden. Een veelvoorkomend hulpmiddel is PECS, ofwel het Picture Exchange Communication System. Plaatjes van allerlei voorwerpen, begrippen of handelingen worden gebruikt om een zin te vormen of een boodschap over te brengen. Zo ontstaat communicatie en interactie. Bovendien stimuleert PECS de ontwikkeling van de spraak. PECS wordt gebruikt bij kinderen, jongeren en volwassenen.

Voor welk niveau kinderen is DTT/ABA geschikt?
In principe voor alle niveaus. Als je kind niet praat zal, zeker in het begin, communicatie een heel belangrijk item blijven. Als je kind wel praat begin je op een ander niveau, maar bij ieder autistisch kind zijn er gebieden waaraan gewerkt kan worden. Waaraan je gaat werken bepaal je met behulp van de orthopedagoge.

Voor welke leeftijdscategorieën is het geschikt?
Het beste kun je zo jong mogelijk beginnen. Hoe jonger je kind is, hoe groter de kans is dat je door middel van de DTT effect teweeg brengt. Maar ook wanneer je kind ouder is, kun je vooruitgang bereiken, je kind dingen aanleren waardoor het zich beter kan handhaven in deze maatschappij. Of
misschien leert het door de training net zoveel bij dat het later op een wat zelfstandiger niveau kan leven. Het is zeker de moeite waard contact op te nemen met een van de hieronder genoemde orthopedagogen om te overleggen waar met je kind aan gewerkt kan worden.

Hoeveel uren DTT per week ?
Als je kind niet naar school gaat is 30 tot 40 uur per week aan te raden. Er wordt in die tijd ook pauze gehouden en gespeeld. Ook moet je elke week een vergadering plannen ( 1- 1,5 uur) om feedback te geven, uitleg over nieuwe programma's te geven en video van de trainingen te
bekijken.

Hoeveel tijd zul je er als ouder in moeten investeren?
Dit is afhankelijk van het aantal uren per week dat met je kind getraind wordt. Maar reken erop dat je er een part-time baan bij hebt om alles bij te houden en te regelen.
Waaruit bestaat de tijd de je als ouder kwijt bent aan DTT?
Het aantal uren dat je zelf traint, de tijd die je investeert in het organiseren van de trainingen van de andere trainers, de vergaderingen, het bijhouden van de administratie, het bij elkaar zoeken van materialen. Een deel van deze werkzaamheden kun je door anderen laten doen, maar natuurlijk hangt er dan een groter prijskaartje aan.

Hoelang (maanden, jaren) zul je met DTT/ABA aan de slag moeten?
Dit is afhankelijk van je kind. Sommige kinderen gaan snel vooruit, anderen wat langzamer. Maar in ieder geval moet je denken in termen van jaren. Naarmate het kind vooruit gaat, of bijvoorbeeld naar school gaat, zal de training minder intens hoeven plaatsvinden

Hoe combineer ik DTT voor mijn autistische kind met andere broertjes en zusjes?
De tijd dat er door anderen met je kind gewerkt wordt kan worden gezien als een ontlasting. Het kind traint vaak in een aparte ruimte en zo kan er meer tijd zijn voor de andere kinderen. Op bepaalde momenten kan het leuk zijn om broertjes/ zusjes mee te laten doen. Ze kunnen uitstekend "trainers" zijn om sociale vaardigheden te leren.

Wat kost DTT therapie?
Dat hangt sterk af van de vaardigheden van het kind en hoe je het organiseert, maar om een idee te geven: De kosten voor de begeleiding door een orthopedagoge die ervaring heeft met DTT kan variëren van € 500 tot € 1500 per maand. Daarbij komen de kosten voor de trainers. Hierbij kun je denken aan € 7 netto per uur of meer. Het is raadzaam om zelf ook te trainen. Zo ben je betrokken bij de trainingen en weet je uit eigen ervaring wat moeilijk en makkelijk gaat. Als je stagiaires kunt regelen voor de trainingen ben je goedkoper uit. Dus om een globaal idee te geven van de kosten:
begeleiding: € 6.000 tot € 18.000 per jaar
training: € 12.000 (30 uur per week, 50 weken per jaar)
vergadering: € 1800 (50 x per jaar 1,5 uur trainers doorbetaald)
Zo kom je alleen voor DTT al op een flink bedrag. Als je ook nog een logopediste of andere deskundige wilt inhuren moet je dat er nog bij optellen.
Het is raadzaam om een Persoons Gebonden Budget (PGB) aan te vragen.

Welke boeken/ websites kan ik over DTT lezen ?- Let Me Hear Your Voice - A Family's Triumph over Autism, Catherine Maurice, 1993
- A Work in Progress : Behaviour Management Strategies & A Curriculum for Intensive Behavioural Treatment of Autism, Ron Leaf et al, 1999
- Teaching Language to children with Autism or other Develomental Disabilities, Mark L.Sundberg& James W. Partington,1998, Behavior Analysts, Inc
- Teaching Developmentally Disabled Children - The Me Book, O.Ivar Lovaas, 1981
- Behavioral Intervention for Young Children with Autism, Maurice, Green & Luce, 1996
- Right From the Start - Behavioural Intervention for Young Children with Autism, Sandra Harris & Mary Jane Weiss,1998

Welke websites kan ik bezoeken voor meer informatie?
http://www.lovaas.com
(Grondlegger vanABA)

http://www.tclc.com
Autism & Childhood learning center

http://www.Jerichoschool.org
Dr. Carbone

http://www.behaviorchange.com
Dr. McGreevy

http://www.behavioranalysts.com
Dr. Partington/Dr. Sundberg

http://www.ChristinaBurkABA.com
ABA website

http://www.abakadabra.nl
ABA "school" in Nederland

http://www.masse.nl
Site van Caroline Masse:
Instituut voor Toegepaste
Gedragsanalyse & Taalverwerving
Delen:

Social Services

Delen:

Netwerk

carina
Helderziende magda
Angela
Ies
Annemarie
Roy
Patske
xXBertDeZienerOpenaarDesDerdeOogXx69x420
Nouki