Loading...
nl

De Son-rise methode

Debiorah
Debiorah mrt 7 '08
De son-rise methode is ontwikkeld door het gezin Kaufman in Amerika. Zij hebben deze methode ontwikkeld met het doel hun autistische zoontje “Raun” te kunnen helpen. De vader van het gezin “Barry Kaufman” heeft hierover een boek geschreven, Verbroken stilte.

De methode is ontstaan doordat de bestaande methodes niet werkten voor Raun. Bij de bestaande methodes werd vooral gekeken naar wat een kind met autisme niet kan en handelen uit de beperking in plaats van mogelijkheden.
Door alle negatieve houdingen en uitzichtloze meningen die de deskundigen over Raun hadden, voelden de ouders dat hun zoontje er niet beter van zou worden. Zij besloten daarom het heft in eigen handen te nemen en zelf een methode te ontwikkelen.

De ouders van Raun hadden een andere visie over hun kind dan de deskundigen die ze tegenkwamen. De deskundigen meenden dat het al een prestatie zou zijn wanneer Raun zindelijk werd en zijn tanden kon poetsen. Het advies was Raun in een instelling te plaatsen. Dit was niet wat de ouders in gedachte hadden, zij zagen Raun als een bijzonder kind met mogelijkheden. Hun houding was accepterend, liefdevol en open. Ze accepteerden Raun zoals hij was en geloofden in hem. Deze houding vormt de basis van de Son-rise methode. In plaats van het ongewenste gedrag te bestraffen, het proberen te begrijpen. Proberen te begrijpen hoe het kind de wereld ziet. Je hart voor het kind openen en uitnodigen.
Delen:
admin
admin apr 15 '12
Dit geldt naar mijn inziens voor ieder kind
Novi
Novi apr 15 '12
Inderdaad, dat mogen we voor ieder kind en mens doen.
Kijk in mogelijkheden en wat empathie, niet denken in beperkingen.

Social Services

Delen:

Netwerk

carina
Helderziende magda
Angela
Ies
Annemarie
Roy
Patske
xXBertDeZienerOpenaarDesDerdeOogXx69x420
Nouki