Loading...
nl

Parel in de Oester ~ CSL

Debiorah
Debiorah mrt 7 '08
Parel in de Oester biedt ondersteuning en begeleiding aan gezinnen, begeleiders en instellingen die werken met de methode ‘Contactgericht spelen en leren’ voor kinderen met moeilijkheden in contact en ontwikkeling.

Contact gericht spelen
Contactgericht spelen en leren is een methode om kinderen uit te dagen tot leren, door eerst contact met ze te maken. Het is bedoeld voor kinderen met stoornissen uit het autistisch spectrum, maar ook met andere uitdagingen in contact en ontwikkeling, zoals niet lekker in je vel zitten, langzame ontwikkeling, aandachtsproblemen, spraakmoeilijkheden, ADHD, Rett, Downsyndroom, MCDD, etc. voor elke leeftijd, vanaf het moment dat je als ouder merkt dat er iets mis is, tot heel oud.

En zelfs voor kinderen waar niets mis mee is, is dit een heerlijke en ondersteunende manier. CSL is niet belastend voor kinderen, omdat zij de controle hebben over wat er gebeurt

Aansluiten en afstemmen

Contactgericht spelen en leren is een kind uitnodigen tot contact en ontwikkeling. Kinderen met moeilijkheden op het gebied van contact missen vaak de aansluiting met de ander, en daardoor ook veel mogelijkheden om te leren in een relatie. In Contactgericht spelen en leren probeer je de aansluiting te laten ontstaan of herstellen, waardoor het contact steviger wordt en er daardoor weer spontaan leren is en een ingang om nieuwe vaardigheden aan te leren.

De aansluiting kan ontstaan of herstellen als je afstemt op een kind. Afstemmen is niet iets wat je doet met de ander, maar met jezelf: zonder oordeel en met open blik een kind tegemoet treden.

Het is niet makkelijk te begrijpen wat er in het hoofd van een autistisch persoon omgaat. Ze hebben moeite om prikkels te verwerken, maar wat moet je je daar precies bij voorstellen? En dan is ook elke persoon weer anders. Maar afstemmen kun je altijd, want daar heb je zelf de controle over.

Als je dat doet, merk je dat een kind met autisme zich meer open voor je stelt. Je merkt het soms maar aan kleine dingen, een glimpje oogcontact of je mag net iets dichterbij komen. Maar hier is de ingang.

Afstemmen op mensen met autisme betekent je bewustworden van je eigen houding.

Bron:Website Parel in de oester
Delen:

Social Services

Delen:

Netwerk

carina
Helderziende magda
Angela
Ies
Annemarie
Roy
Patske
xXBertDeZienerOpenaarDesDerdeOogXx69x420
Nouki