Oplaaiende komeet Holmes
SAMENVATTING
Opschudding onder sterrenkundigen. Komeet 17P/Holmes, een onooglijk klompje ijs en stof, werd op 23 oktober in een paar uur tijd bijna een miljoen keer helderder. Kwam dat door een plotselinge gasexplosie of werd Holmes geraakt door een stuk ruimtepuin? Met telescopen over de hele wereld proberen komeetexperts het raadsel op te lossen.
Terwijl een normale komeet zachtjes uitdooft als hij van de zon afreist, besloot 17P/Holmes om eind oktober een flinke show te starten. Holmes staat nu tweeënhalf keer zo ver van de zon als de aarde en werd in een paar uur tijd bijna een miljoen keer helderder. Gas spuit de komeet uit en de gaswolk om de komeetkern (coma) is ondertussen groter dan reuzenplaneet Jupiter. Daardoor wordt steeds meer zonlicht teruggekaatst naar de aarde.
Sterrenkundigen werden compleet verrast door de lichtshow en proberen nu te ontdekken waarom de komeet ineens gas begon te spuien. 'Holmes produceert nu meer gas dan de beroemde komeet van Halley in 1986', vertelt komeetexpert dr. Dennis Bodewits van NASA's Goddard Spaceflight Center: 'er is hier iets geks aan de hand'.
Rechts de uitdijende coma van komeet Holmes. Links een afbeelding van Jupiter, als Jupiter op dezelfde afstand zou staan als komeet Holmes.
bron: Eric Allen / Observatoire du Cégep de Trois-Rivières.
http://www.kennislink.nl/web/show?id=181109