Loading...
nl

kijken.......

Thomas A
Thomas A sep 5 '07
INZICHTEN



· Zien en voelen behoren bij het Nu

· Het denken mag zich op geen enkele manier met het zien of voelen bemoeien

· Het denken is tijd.

· De Waarheid bevindt zich buiten de tijd.

· Niet noodzakelijk buiten Ruimte (wat een vreemde verklaring is, r.e.).

· Het materiele is de zichtbare vorm van dat wat is, bestemd om ons ervaringen te laten opdoen

· Doen we dat via het denken ontstaat lijden, oude ervaringen laten ons vervallen in ons vijandbeeld, verlangens moeten herhaald worden, angst is er voor het volgende moment. Laat morgen los.

· Via het inzicht dat via kijken, zien en horen je in het Nu kan komen, dus buiten de tijd, kan je uit het lijden komen

· Onze zintuigen hebben we om de schepping te zien en te doorzien.

· Het doorzien komt niet via het denken, want denken kan alleen met het bekende werken.

· De Waarheid is voor ons onbekend, wat zoeken wij dus?

· De waarheid, het totaal onbekende, kunnen we nooit via het denken bereiken, laat staan vanuit het denken ervaren.

· We kunnen de waarheid ervaren.

· De Waarheid is op zijn minst, Dat-wat-is.

· Kijk naar Dat-wat-is. Vermoed je God achter dat wat is ?

· Je kan zijn aanwezigheid niet afdwingen. Vorm je geen beeld. Kijk naar Dat-wat-is. Dat is tenminste een zichtbaar deel van de Waarheid.

· En dan komt het wonder volgens Krishnamurti.

· Kijken, zien, geeft inzicht, je ziet in. Je denkt niet, maar opeens Zie je het, je hebt dan via het zien Inzicht

· Zo kan het leren Zien, jou bevrijden van je kleine afgeschermde hoekje.

· Neem alles waar zoals het is.

· Oordeel nergens over. Kijk.

· Door met alles, je hart, je geest, je zenuwen, je oren te Zien, maak je alles deel van je waarneming, van je bewustzijn. Zo verbreed je je kijken, en je wereldje. Kijk je langer dan je neus lang is en ga je vanzelf uit, dan kan je ontsnappen uit je eigen verstikkende afgeschermde denkwereldje.

· Je ervaart dat je liefde, genegenheid nodig hebt om zo te kunnen kijken.

· De waarnemer valt weg.

· Kijk naar de bloem, niet met vooringenomen gedachten, als wat is hij mooi, of rood, of verwelkt. Kijk gewoon naar dit stuk schepping. Met de ogen wijd open, intens. Wees de waarneming.

· Probeer vanuit Dat-wat-is (wat jezelf bent) te kijken naar Dat-wat-is, dat je via je zintuigen kunt waarnemen.

· Neem geen afstand tussen een kijker en dat wat bekeken wordt. Zie de kijker als niet verschillend van het kijken en dat wat bekeken wordt. De waarnemer valt dan weg. Er is alleen kijken.

Krishnamurti
Delen:
admin
admin sep 5 '07
Krishnamurti

Ooit reisden jaarlijks vele honderden mensen naar de "Besthmenerberg" om te luisteren naar de preken van een Indiase wijsgeer. Zijn naam was Krisjnamoerti. In Ommen beter bekend als Krishnamurti. Hij was reeds op 15 jarige leeftijd aangesteld als het hoofd van een beweging die werd aangeduid als de " Orde van de Ster in het Oosten".


Deze orde was opgericht in het jaar 1911 te Benares door de leiders van de Theosofische Vereniging. Een van deze leiders was de Engelse feministe, mevrouw Annie Besant. Zij en anderen zagen in Krishnamurti een wereldleraar die de wereld een nieuwe geestelijke impuls zou kunnen geven.

Jiddoe Krisjnamoerti werd geboren in het jaar 1897 in de Indiase plaats Madanapalle als achtste kind van een orthodoxe hindoestaanse familie. De vader van het gezin liet kort na de geboorte van Krishnamurti
via een astroloog een horoscoop opmaken. Hieruit kwam naar voren, dat zijn zoon een bijzondere persoonlijkheid zou worden.

Die voorspelling kwam inderdaad uit. Na zijn aanstelling als hoofd van "De orde van de ster in het Oosten", trekt Krishnamurti de wereld in om zijn opvatting over mens en geloof te verkondigen.

Vanaf 1921 komt hij voor het eerst ook in Ommen op het landgoed Eerde. Hij preekt hier later in zogenaamde Sterkampen die gehouden werden op wat nu het gebied op en rond camping de Besthmenerberg is. Van heinde en ver kwamen de mensen naar zijn preken luisteren. Vaak werden er 's avonds kampvuren ontstoken waarbij Krishnamurti zijn toespraken hield in het voor hem gebouwde openluchttheater.

Dat juist deze Sterkampen in Ommen werden gehouden had alles te maken met het feit, dat baron Philip van Pallandt uit Eerde zijn landgoed inclusief het kasteel hiervoor beschikbaar stelde. Hij had tevoren reeds Krishnamurti in Londen leren kennen en was tevens lid geworden van de eerder genoemde orde. Krishnamurti wilde echter geen privé-bezit. Daarom werd het landgoed plus kasteel ondergebracht in de Eerder Stichting waar Krishnamurti het hoofd van werd.

In het kasteel werd vanaf 1925 het internationale hoofdkantoor gevestigd van de Orde van de Ster in het Oosten . Ommen kreeg hierdoor internationale bekendheid. In spoorboekjes van toen kan men lezen hoe de treinen reden van bv.Bazel naar Ommen en visa versa. Ook andere buitenlandse steden zoals Wenen en Berlijn werden genoemd met bestemming Ommen. Er werd zelfs een aparte halteplaats gemaakt voor de ingang van het Sterkamp waar de treinen konden stoppen.

Krishnamurti's opvatting of, zo u wilt, zijn leer komt kort gezegd neer op de filosofie, dat de mens zich moet bevrijden van alle ketenen waarin hij of zij gevangen zit. De mens moet van zichzelf uit bepalen hoe hij of zij zijn of haar leven wil inrichten. Men moet zich daarom niet laten inpakken of knevelen door godsdiensten of spirituele organisaties van welke aard dan ook. Dit denken maakte blijkbaar in veel mensen wat los, gezien de grote toeloop van velen uit binnen-en buitenland.

Door de enorme belangstelling, ontkomt ook Krishnamurti er uiteindelijk niet aan, dat door zijn toespraken in de Sterkampen een soort beweging tot stand kwam met volgelingen. En dat was nu juist wat hij absoluut niet wilde. Want dat betekent, dat zijn beweging een soort van geloofsovertuiging of instituut zou gaan worden. Maar ook het feit,dat hij als het ware was opgenomen in het theosofisch denken zinde hem in het geheel niet. Zijn opvatting was immers om tot geen enkele religie, sekte of welke spirituele organisatie te behoren. Hij heeft daarover onder meer het volgende gezegd:

" Omdat ik vrij, onbeperkt, ongedeeld en van geen enkel ding afhankelijk ben, verzoek ik degenen die mij graag willen begrijpen geen volgeling van mij te worden en geen kooi rondom mij op te trekken."


Na jarenlang toespraken te hebben gehouden in de Sterkampen neemt Krishnamurti in augustus van 1929 vrij plotseling het besluit om terug te treden uit de "Orde van de Ster". Dat doet hij met de beroemd geworden uitspraak: Waarheid, zeg ik u, is een land zonder paden,dat langs geen enkele weg, door geen enkele godsdienst, geen enkele sekte, valt te bereiken.

Vervolgens heft Krishnamurti de Orde op en treedt vanaf die dag onafhankelijk op, los van de Theosofische Vereniging. Het landgoed Eerde inclusief kasteel schenkt hij terug aan baron van Pallandt.De Sterkampen blijven nog wel bestaan, maar worden dan openbaar. Pas in 1939 worden door de dreigende oorlogsdreiging de kampen opgeheven.

Tijdens de tweede wereldoorlog trekt Krishnamurti zich terug in Ojai in de staat Californië. Vanaf 1944 treedt hij weer op in het openbaar in voornamelijk zijn geboorteland India.

Krishnamurti heeft diverse boeken geschreven over zijn visie op mens en samenleving. Ook richtte hij verschillende scholen op in o.a. India, Engeland en de Verenigde Staten. Op deze scholen werd en wordt volgens zijn visie op opvoeding en onderwijs les gegeven. Ook vele wetenschappers en politici waren
in zijn ideeën geïnteresseerd en zochten het gesprek met hem. Tot ver in de jaren tachtig van de twintigste eeuw ging Krishnamurti door met zijn toespraken overal in de wereld. Zelfs op negentig jarige leeftijd was hij hier nog mee bezig.

Maar dan komt ook voor Krishnamurti het einde. Na zijn laatste toespraak in Madras overlijdt hij op 17 februari 1986 in Ojai. Ook na zijn dood werd en wordt er nog steeds over zijn opvattingen gediscussieerd en geconfereerd. In de hele wereld worden bijeenkomsten en lezingen gehouden over de visie en ideeën van Krishnamurti. Er zijn diverse boeken, door hem en over hem geschreven. Ook video's en films over zijn toespraken etc, zijn voor geïnteresseerden beschikbaar.




http://www.museum-ommen.nl/Krishnamurti.htm
Lena
Lena mei 13 '09
mooi om te lezen kijken smile
Cialara
Cialara mei 13 '09
Ja zeker mooi. heel mooi. Ik vind dit soort verhalen van mensen altijd mateloos interessant. smile
gast
gast mei 13 '09
Ja heel mooi, en zo waar smile

Social Services

Delen:

Netwerk

carina
Helderziende magda
Angela
Ies
Annemarie
Roy
Patske
xXBertDeZienerOpenaarDesDerdeOogXx69x420
Nouki