Loading...
nl

Voedingsweetjes voor iedereen

JulienMoorrees
JulienMoorrees Mei 29 '12
Groenten en de geestelijke gezondheid

De meesten van ons maken zich ongerust dat we psychisch misschien een deel van onze scherpte kwijtraken naarmate we ouder worden. Maar in plaats van onze toevlucht te nemen tot kruiswoordpuzzels en sudoku’s of de encyclopedie te gaan lezen, zouden we ook elke dag heel veel groenten kunnen eten.
Men heeft ontdekt dat ouderen ouder dan 65 jaar die tot wel drie keer per dag groenten eten, de teruggang in hun cognitieve vermogens met zeker 40 procent verminderen in vergelijking met ouderen die bijna geen groenten eten. Dit beschermende effect lijkt daarna echter niet veel toe te nemen, ook niet bij mensen die meer dan vier keer per dag een portie groenten eten.

Deze ontdekking is gedaan door het Chicago Health and Aging Project, waarin de gezondheid van een groep van 3718 mensen gedurende een periode van tien jaar werd gevolgd. De onderzoekers vonden ook dat fruit niet dezelfde gunstige effecten leek te hebben, ook niet als er grote hoeveelheden fruit werden gegeten.
Appels en peren gaan beroerten tegen

Uit een nieuw onderzoek blijkt dat je enkel door dagelijks een appel of peer te eten het risico op een beroerte stevig verlaagt. De zogeheten ‘witte’ groenten- en fruitsoorten hebben een extra beschermend effect tegen beroerte, aldus de onderzoekers. Per 25 gram wit fruit of witte groente die je eet, neemt het risico op een beroerte met 9 procent af.

Dit beschermende effect van ‘witte’ groenten en fruitsoorten ontdekten Wageningse onderzoekers bij hun onderzoek waarin ze de profielen van 20.069 volwassenen gedurende tien jaar volgden. Daarentegen bleken groene bladgroenten, gele/oranje citrusfruitsoorten en rode/paarse groenten geen effect op de kans op beroerte te hebben.

Appels en peren bevatten veel quercetine, een flavonoïde die volgens wetenschappers preventieve eigenschappen tegen beroerte heeft.
Noten voor diabetici

Noten zijn uitstekend voedsel voor diabetici, met een lage glykemische index (GI). Ze voorkomen dat uw bloedsuiker- en insulinegehalte te veel stijgen. Nieuw onderzoek heeft dit aan het licht gebracht. Slechts vijftig gram noten per dag, ter vervanging van koolhydraten, houdt het bloedsuikergehalte van mensen met diabetes type 2 onder controle.

Onderzoekers van de universiteit van Toronto testten drie verschillende diëten bij 117 diabetici. Eén derde van hen kreeg muffins te eten, één derde muffins en noten, en de laatste groep alleen gemengde noten.

De groep die alleen noten at, zag het bloedsuikergehalte dalen naar waarden die ‘klinisch relevant’ worden genoemd. Dat effect wordt doorgaans alleen met medicijnen bereikt. In de groep die alleen noten at, ging bovendien het lichaamsgewicht omlaag.
B12 houdt mentaal scherp

Wetenschappelijk is bevestigd dat vitamine B12 van vitaal belang is voor iedereen die mentaal scherp wil blijven op hogere leeftijd. Een laag gehalte van deze vitamine in het bloed kan leiden tot krimpen van de hersenen en tot cognitieve problemen als geheugenverlies en trager denken, aldus onderzoekers van het Rush University Medical Center in Chicago.

Die ontdekking deden ze bij hun analyse van de bloedmonsters van 121 ouderen. Diegenen met het laagste B12-gehalte in het bloed vertoonden op een MRI-scan tekenen van een verminderd hersenvolume en andere schade.
Het B12-gehalte kan worden verhoogd door dagelijks een supplement te nemen of door regelmatig vis, vlees – vooral lever – en melk, ei en gevogelte te eten.
Gezonde voeding voor de botten

Ons eten heeft meer invloed op de botten dan we denken. Het bepaalt namelijk of onze botten sterk blijven of broos worden. Wat is het beste eten voor sterke botten?
Met ons voedsel wordt elk gedeelte van ons lichaam van bouwstoffen en brandstof voorzien. Van de botten wordt vaak gedacht dat ze gewoon een kapstok voor ons lichaam zijn waar verder niets mee gebeurt, maar alles wat we eten heeft er een directe inwerking op. Om dat te begrijpen moeten we ons eerst verdiepen in het begrip zuur-basebalans en weten welke rol calcium (kalk) en andere mineralen daarbij spelen.

De zuur-basebalans wordt uitgedrukt op een schaal voor pH (potentie van Hydrogeen (waterstof)), die loopt van 0 tot 14. Een pH van 7 is neutraal, onder de 7 spreken we van zuur en daarboven van basisch.

In het lichaam ontstaan zuren (die bijtend zijn), meestal als gevolg van metabole (stofwisselings-) processen bij bewegen of ademhalen. Deze zuren worden ofwel uitgescheiden of geneutraliseerd (gebufferd) door mineralen of minerale zouten die basisch zijn. Voor een goed functionerende stofwisseling moet het bloed enigszins basisch zijn en een pH hebben van ongeveer 7,45; een kleine afwijking daarvan heeft al grote gevolgen. Een hogere basische waarde van 7,9 kan leiden tot tetanus (kaakklem) en zelfs tot de dood, terwijl een zuurwaarde van 6,9 al oorzaak kan zijn van een fataal diabetisch coma. Met de juiste pH van het bloed is het lichaam in homeostase (zijn alle lichaamsfuncties in evenwicht).

Het lichaam kent een aantal mechanismen om de zuur-basebalans in evenwicht te houden.

Bij de ademhaling ademen de longcellen koolzuur uit wat als kooldioxide (CO2) via de longen het lichaam verlaat, waardoor de zuurbelasting afneemt.
Spierbewegingen maken melkzuur aan door glycogeen (opgeslagen koolhydraten) af te breken, waardoor energie wordt geproduceerd maar het zuurgehalte stijgt.
De nieren reguleren het zuur-base-evenwicht van het bloed door naar behoefte meer basische of meer zure urine te produceren.

Als het bloed te zuur is, geven de botten calcium en andere bufferende (neutraliserende) mineralen aan het bloed af (botafbraak).
Wanneer ons eten is verteerd, draagt het bij aan het zuur-base-evenwicht. Het effect hangt samen met het restproduct, dat ofwel overwegend zuur (fosforzuur, zwavelzuur) of overwegend base (meestal calcium, ijzer, magnesium, kalium of natrium) bevat. De meeste plantaardige voeding is basisch, zoals groenten, fruit en zeewier. Eiwitten en koolhydraatrijke voeding is zuur; denk daarbij aan suiker, meel, bonen, granen, vis, gevogelte, vlees en eieren.
Acidose (verzuring)

De kleinste verschuiving naar een lagere pH van het bloed (acidose of verzuring genoemd) onttrekt al calcium aan de botten om zo het bloed meer basisch te maken2. In studies bij muizen is bevestigd dat metabole acidose leidt tot versterkte botafbraak en dat het botgroei verhindert3.

Dr. Colin Campbell van de Cornell Universiteit heeft tezamen met de Universiteit van Oxford en de Chinese Academie voor Preventieve Geneeskunde in Beijing een overzichtsstudie geleid naar het eetpatroon en de voedingstoestand onder de Chinese bevolking in de vroege jaren negentig. Zij vonden dat het zuur- en calciumniveau in de urine van vrouwen van middelbare leeftijd en ouder sterk beïnvloed werd door hun eetgewoonten. Zuurvormende voedingsmiddelen verhoogden de hoeveelheid calcium in de urine. Dierlijke eiwitten bleken de boosdoener te zijn, niet de plantaardige4. Uit onderzoek onder vegetariërs blijkt inderdaad dat zij minder vaak lijden aan osteoporose (poreuze botten door botontkalking) dan mensen die vlees eten.

Wanneer we te veel zuurvormende voedingsmiddelen eten, wordt er calcium en andere mineralen aan onze botten onttrokken. Het eten van veel eiwitten, zoals in vlees en kaas, kan verzuring veroorzaken. Maar meestal ontstaat verzuring doordat we te veel voedsel eten dat veel geraffineerde koolhydraten bevat, zoals pasta, koekjes, cake, gebak, witbrood en witte rijst.

Met dank aan http://www.medischdossier.org/home/
Delen:
MoonFlowertje
MoonFlowertje Jun. 1 '12
Quote:
Bij de ademhaling ademen de longcellen koolzuur uit wat als kooldioxide (CO2) via de longen het lichaam verlaat, waardoor de zuurbelasting afneemt.
Spierbewegingen maken melkzuur aan door glycogeen (opgeslagen koolhydraten) af te breken, waardoor energie wordt geproduceerd maar het zuurgehalte stijgt.
De nieren reguleren het zuur-base-evenwicht van het bloed door naar behoefte meer basische of meer zure urine te produceren.

Als je (zoals ik) "chronische" hyperventilatie hebt, dan krijg je hier ook mee te maken...
omdat ik continue te vaak adem haal, adem ik teveel kooldioxide uit, waardoor ik last krijg van spier verzuring...
Dit is te merken aan kramp...
Dit heb ik een tijdje gehad, vorig jaar...
mijn linker mondhoek verkrampte, en trok daardoor naar beneden...
tegelijkertijd kreeg ik ook kramp in mijn duim...
het leek wel of het stuk vanaf mijn mond naar mijn duim naar elkaar toe verkrampte...
Gelukkig is dit nu weer over...
Maar heb wel nog steeds last van tintelingen in mijn beide armen... elke dag...
Ook steeds black-outs (zwart voor mijn ogen)

eigenlijk is het het beste om zelf een klein "moes" tuintje
te hebben achter of voor je huis...
volgens mij kun je daar best goed van leven...
alleen de vitamine B12 kom je dan nog tekort...
Maar dat zou je kunnen vinden in zee-algen als ik het goed begrepen heb...
Een goede vriend van me is 1 van de grondleggers van het principe "raw-food" hier in Nederland dan...
Het gaat dan om, dat je al je voedsel rauw eet...
( geen vlees)
maar gewoon groenten en fruit, nootjes, enz.
Dan eet je zegmaar levend voedsel
Het gaat eigenlijk pas dood doordat jou lichaam het verbrand
ik zal eens kijken of hij me iets meer info kan geven hierover
(ik heb denk 6 jaar geleden hem wel eens geïnterviewd, maar ben al een hoop info kwijt,
misschien is het iets om hem zelf lid te laten worden van merudi tongue

groetjes moonflowertje wink
Serenity
Serenity Jun. 1 '12
http://www.nu.nl/gezondheid/2687293/leefstijl-belangrijke-oorzaak-kanker.html
Quote:
Leefstijl belangrijke oorzaak kanker
Laatste update: 7 december 2011 10:36 info
BAARN - Uit Brits onderzoek blijkt dat 40 procent van de kankergevallen veroorzaakt worden door leefstijl. Roken, drinken en ongezond eten zijn de belangrijkste risicofactoren.

Foto: Gezondheidsnet
Roken is de grootste boosdoener, verantwoordelijk voor 23 procent van de gevallen bij mannen en 15,6 procent bij vrouwen.
Op de tweede plaats volgt een tekort aan groente en fruit bij mannen en overgewicht bij vrouwen. Dat blijkt uit het 'Cancer Research UK Report gepubliceerd in het British Journal of Cancer.

Ongeluk
"Veel mensen denken dat kanker alleen maar in de genen zit en dat het een kwestie van 'geluk' is of zij het krijgen of niet.", vertelt hoofdonderzoek Max Parkin. "Een deel van de kankergevallen wordt echter veroorzaakt door zaken die we kunnen veranderen."

Mannen kunnen het beste stoppen met roken, meer groente en fruit eten en minder alcohol drinken. Vrouwen moeten stoppen met roken en op hun gewicht letten. "Dat het eten van groente en fruit voor mannen zo belangrijk is hadden we niet verwacht.", aldus Parkin. "Ook dat overgewicht bij vrouwen een grotere risicofactor was dan alcohol verraste ons."

Risicofactoren
Sommige risicofactoren voor kanker zijn al lang bekend, zoals het verband tussen roken en longkanker. Andere worden minder erkend.
Zo is overgewicht verantwoordelijk voor een tiende van het risico op borstkanker en de helft van het risico op slokdarm- en keelkanker komt van een tekort aan groente en fruit. Bij maagkanker is een vijfde van het risico afkomstig van een teveel aan zout.

Er zijn kankersoorten, zoals mond- en keelkanker, die bijna in zijn geheel te wijten zijn aan leefstijl. Bij bijvoorbeeld galblaaskanker speelt leefstijl bijna geen rol.

Social Services

Delen:

Netwerk

Ana Changsky
Guacamaya
Miranda78
Joyceq83
NaomiSanPedro
McVann
Michelleegs
Rebecca Keen
stardust1111