Loading...
nl

Verschil Nederland - Belgie.

Tinne
Tinne Nov. 6 '10
Ik heb al onderwerpen gelezen, waarvan ik dacht .. " dat is echt een typische situatie, of een bezorgdheid of meevaller als gevolg van het Nederlandse beleid! Het valt me op dat er veel regels zijn in Nederland die wij in Belgie niet hebben!
Ik als Belgische op nederlandse forum-grond laughwens wel al eens die dingen naast elkaar te leggen..

Missschien is het wel leuk om hier een algehele topic van te maken, en wie iets wil vergelijken in hoe de dingen werken in Nederland en Belgie ( en desnoods ook in andere landen ) kan dit hier..
Hou het wel informatief en ga niet in discussie met elkaar rond het thema he, dat mag gerust in een ander topic!!

Zo heb ik al een vraag klaar :
jullie Nederlanders hebben het steeds over een " reguliere arts ", een (uit het frans gekozen) woord dat wij als Belg niet dagelijks in onze mond nemen. Het woord reguliere betekent regelmatig

Klopt het dat jullie in Nederland, niet jullie eigen arts mogen kiezen? Zoals ik het begrepen heb dacht ik van niet..

In Belgie is dat anders, daar mag je gaan bij een dokter naar keuze, en als je een dokter in een naburig dorp heel goed vind, ga je gewoon naar daar..
Hij kan een medisch dosier van je opmaken en dat heeft een eenmalig bedrag. Je kan dus naar die arts blijven gaan en dat heeft voordelen dat hij jou beter leert kennen, en de meesten doen dat wel. Toch ben je daar vrij in..
Zoals ik het dus begreep is het in nederland verplicht om steeds bij dezelfde te gaan, en heb je ook geen tot weinig keuze bij wie je gaat?
Delen:
Cialara
Cialara Nov. 6 '10
Ha, dat is wel grappig dat je zo opmerkt Tinne.

En nee, je hebt het verkeerd begrepen wat wij met Regulier bedoelen. Wij mogen net als in Belgie zelf onze huisarts uitkiezen. En als die nog plaats over heeft in zijn praktijk kun je je daar aanmelden. Heb je problemen met je huisarts, dan ben je zeker wel vrij om een ander te zoeken.

De term Regulier is anders bedoeld. Hiermee bedoelen we de Algemene Huisarts, die van de "gewone" ouderwets wijze van werken uitgaat. Anders is bijvoorbeeld een Homeopatische arts of een Acupuncturist (om voorbeelden te noemen). Dat zijn geen reguliere artsen.

Ik denk dus dat wij Nederlanders het woord Regulier als in een Regelmaat hebben verbasterd tot een "gewoonlijke, meest gebruikte" of "gewone/normale".

Ik hoop je hiermee voldoende uitleg te hebben gegeven.

Liefs Jorine.
Tinne
Tinne Nov. 6 '10
ahaaa laughoké. Ja als ik nie vraag nie, nie weet nie he !! laugh
admin
admin Nov. 6 '10
Een reguliere arts is iemand die de wetenschappelijke artsenopleiding (geneeskunde) heeft gevolgd, en dus vanuit dit denkkader werkt.
Hij gebruikt kennis die hij heeft geleerd die zogenaamd bewezen is door empirisch onderzoek. Puur anatomisch, fysiologische, uhh lichamelijk dus..

Omdat het merendeel van de mensen nog steeds aanneemt dat iets alleen maar bestaat als het door wetenschappelijk onderzoek is bewezen, wordt dit vaak gezien als de "echte"" dokter, in tegenstelling tot "kwakzalverij".

Nu ben ik na mijn wetenschappelijke biologische studie, een beetje de andere richting opgegroeid.. (gek he wink)Gelukkig komen er steeds meer onderzoeksresultaten naar buiten die de werking van homeopathie, acupuntuur, en andere natuurgeneeswijzen ondersteunen. Tja, alles op zijn tijd, maar van mij mag dat wel wat sneller.

Gelukkig ook dat er in Nederland steeds meer artsen komen die zich in beide richtingen specialiseren, er zijn in ieder geval steeds meer reguliere huisartsen die daarnaast ook homeopatisch arts zijn.

Het consult bij een reguliere huisarts wordt vergoed vanuit onze basis-zorg verzekering. Als je echter naar een alternatieve arts of therapeut wil, moet je dat of zelf betalen of een aanvullende verzekering nemen op je zorg verzekering, dan wordt het hieruit geheel of gedeeltelijk vergoed.

ik ben al zo vaak van (reguliere) huisarts gewisseld, dat ik niet meer weet hoeveel het er waren.. hihi. (overigens de meeste mensen in mijn omgeving vinden dat "vreemd", die vinden het normaal om bij hun eigen arts te blijven plakken, ook al zijn ze niet tevreden, of twijfelen ze aan het juiste oordeel van de arts) gelukkig heb ik nu weer een huisarts die ook homeopatisch arts is, en die ook goed naar de patienten luisterd.
Sommige reguliere huisartsen zetten je letterlijk na 10 minuten buiten, als je niet van te voren een dubbele afspraak hebt "geboekt", en geven zo snel als ze kunnen een "standaard" middel tegen wat "standaard" symptomen. Tja, ze delen wel hun tijd wat beter in, heeft financieel zo z'n voordelen, en de wachtrij in de wachtkamer is wat korter...

ik kan hier nog uren over door praten, hihi maar dat was je vraag geloof ik niet smile


admin
admin Nov. 6 '10
hoe zit het in Belgie met alternatieve geneeswijzen, Tinne ?

wij zijn overigens weleens in Belgie in een ziekenhuis geweest, wordt gewoon vergoed, daar liep alles veel beter, overzichtelijker, minder gehaast, en er werd zelfs prima uitleg gegeven... iemand enig idee hoe dat zit ?
Tinne
Tinne Nov. 6 '10
Volgens mij zijn er drie soorten artsen

De gewone huisarts

De specialisten ( vb neus-keel-oor). Daar kan je pas naartoe op uitnodiging van je gewone huisarts!

En ziekenhuisartsen.

De huisarts kan homeopathie hebben gestudeert of accupuntuur of een andere alternatieve (goedgekeurde) vorm! Maar volgens mij blijven die 'gewone huisarts' maar vallen in een bepaalde categorie waardoor ze meer kunnen vragen aan geld dan de gewone huisarts!
Je hebtr homeopaten, maar volgens mij worden die niet arts genoemd!
Ik zal het verder even uitkiemen...
kom er op terug !!
Tinne
Tinne Nov. 6 '10
Inderdaad, zoals ik het had begrepen.
Een arts die de kennis en bekwaamheid in erkende studie's en diploma's heeft van homeopathie, chiropratica, accupuntuur,osteopatie enz;.. zijn uiteraard artsen en beoevenen via die weg hun alternatieve kennis uit.
Mensen die geen arts zijn, maar wel de diploma's hebben van een alternatieve geneeswijze,
worden rechtstreeks accupunturisten, of osteopaten of Homeopaten (enz) genoemd, maar zijn dus niet-artsen;zij hebben geen bevoegdheid om een diagnose te stellen - alhoewel ze dat op hun manier uitstekend kunnen(!)Mensen kunnen naar alternatieve geneeswijze verwezen worden door een arts!
Maar ook zo gaan, maar dan betaal je heel veel!
daar weet ik ook niet het fijne van hoor, ivm prijzen.
Nyssa
Nyssa Nov. 6 '10
De huisartsen in België geloven helaas niet zo in alternatieve geneeswijzen. Dat hebben we nu al met 3 artsen meegemaakt (ziekenhuisarts, kinderarts en huisarts).

Wij zijn dan maar op eigen initiatief naar een osteopaat geweest en die heeft ons prima geholpen! Maar de artsen geloofden ons nog steeds niet, hoewel zij ons niet konden helpen en de osteopaat wel degelijk resultaat behaalde.

De prijs wat 50 euro. Sinds een jaar betaald het ziekenfonds hier 10 euro van terug. Dus er is wel vooruitgang in België op dat gebied. Maar hier staan ze toch nog niet zover als in Nederland. Daar staan ze, denk ik, veel meer open.

Ahoewel, nu ik terug denk aan de periode dat ik in het ziekenhuis lag voor die depressie ...
Er waren daar tal van workshops met meditatietechnieken, oorkaarsen en tsiatzu. Dat verbaasde me wel!
Maar de artsen zelf zagen er het nut niet van in. Zij geloven meer in hun eigen studies en in medicatie.

Social Services

Delen:

Netwerk

Ana Changsky
Guacamaya
Miranda78
Joyceq83
NaomiSanPedro
McVann
Michelleegs
Rebecca Keen
stardust1111