Loading...
nl

Tips tegen hooikoorts:hoe overleef ik het voorjaar

JulienMoorrees
JulienMoorrees Mei 8 '13
Ben jij een van die naar schatting 2,5 miljoen Nederlanders die last heeft van hooikoorts? Dit zijn praktische tips.

1. Laat ik maar beginnen met de meest voor de hand liggende tip: probeer contact met stuifmeel (= de bron van al het kwaad) zo veel mogelijk te vermijden. Je hebt het minste last van hooikoorts als je binnen blijft en ramen en deuren gesloten houdt, zeker op zonnige en winderige dagen. Gordijnen dicht, en je doet gewoon alsof het winter is en je buiten niks te zoeken hebt smile.
2. Komen de muren op je af en wil je toch echt even naar buiten, ga dan ’s ochtends of na een regenbui. Regen zorgt er voor dat het stuifmeel neerslaat.
3. Draag, als je naar buiten gaat, een (zonne)bril. Deze beschermt je ogen tegen stuifmeel.
4. Ben je in aanraking geweest met pollen? Doe je kleren dan gelijk in de was. Droog je was binnen, zodat het stuifmeel niet in je kleren gaat zitten.
5. Op zoek naar een geschikte vakantiebestemming? Aan zee en in de bergen zit minder stuifmeel in de lucht.
6. Heb je een hooikoortsallergie voor graspollen, dan kun je van half mei tot half juli het dagelijkse hooikoorts weerbericht volgen op Teletekst pagina 709 of de website allergieradar.nl. Ook zijn er hele handige hooikoorts-apps, die je precies vertellen hoe het gesteld staat met de pollen.
7. Er zijn veel geneesmiddelen die verlichting brengen bij hooikoorts. Omdat geneesmiddelen vanuit de Basisverzekering worden vergoed, worden deze kosten van je eigen risico afgetrokken. Daarnaast geldt voor sommige medicijnen een wettelijke eigen bijdrage. Geneesmiddelen op doktersrecept kunnen daardoor een duur grapje worden.
8. De drogist heeft een uitgebreid assortiment geneesmiddelen tegen hooikoorts. Vrij verkrijgbaar, goedkoper en ze werken net zo goed. Laat je wel goed informeren door een medewerker van de drogist.
9. Begin in de lente altijd met een gingershot (sap van een halve appel en twee tot drie centimeter gember). Noch verkouden, noch hooikoorts.
10. 's morgens en 's avonds je neus (holtes) doorspoelen met behulp van een neti potje (een soort 'theepot' met een tuitje waarmee je het (gekookte) water (evt. met zoutoplossing) je neusgat in giet. Hoofd iets naar voren gebogen schuin en dan loopt 't zo via het andere neusgat weer naar buiten). Dat samen met het al genoemde uitsluiten van inname van met name zuivel (en ook andere door M. Verkaik genoemde voedingsmiddelen).
11. Vermijd dierlijke produkten, dit helpt hooikoorts te voorkomen.
12. Acupunctuur (mits uitgevoerd door een erkend acupuncturist, liefst een arts) werkt vaak beter tegen hooikoorts dan de klassieke middelen. Mits op tijd behandeld (voordat de hooikoorts zich voordoet en afhankelijk van welke tijd van het jaar / welke pollen het veroorzaakt) werkt dit uitermate goed. Dit is overigens ook wetenschappelijk aangetoond, maar desondanks helaas nog geen gemeengoed. Meestal is 1 behandeling in het (vroege) voorjaar voldoende en dus meestal een stuk goedkoper dan medicatie. Helaas wordt acupunctuur niet in het basispakket vergoed.
13. Hoe minder produkten je eet waar zuivel en suiker in zit, des te minder last je zult hebben van hooikoorts. Ook produkten met gist liever vermijden in die periode. Dit soort eten veroorzaakt extra slijmvorming in mond en keel waardoor de pollen langer kunnen blijven ''hangen''.
14. Het helpt ook om vaseline onder je ogen en neus te smeren. Pollen blijven hier aan kleven en kunnen daardoor minder gemakkelijk in je ogen en neus komen.

Welke tips heb jij?
Delen:

Social Services

Delen:

Netwerk

Guacamaya
Miranda78
Joyceq83
NaomiSanPedro
McVann
Michelleegs
Rebecca Keen
stardust1111
Engelenvrouw