Loading...
nl

Oorzaak Artrose pijn is een voedselallergie

Julien Moorrees
Julien Moorrees Aug. 23 '16

Artrose is botslijtage. De pijn wordt echter niet door deze slijtage veroorzaakt. Artrosepijn vindt zijn oorzaak in ontstekingen. Deze ontstekingen ontstaan op verschillende manieren. Een van die manieren is opvallend. Artrose blijkt namelijk in het merendeel van de gevallen te ontstaan door voedselallergie. Iedereen is weer allergisch voor andere voedingsstoffen. Voorbeelden van voedsel waar mensen allergisch voor zijn is suiker, witmeelproducten, fructosestroop, transvet en chocolade.


De artrosemythe doorgeprikt


Artrose heeft tientallen jaren lang een foutieve oorzaak gekregen. Artsen gingen ervan uit dat de pijn zou ontstaan door slijtage. Artrose wordt veel bij oudere mensen met obesitas gezien. In hun knieën, die veel te verduren hebben, kan artrose ontstaan. Maar is dit een vorm van slijtage? Je zou het wel zeggen, omdat de knieën extra belasting moeten verduren. Het is echter zo dat mensen uit dezelfde categorie ook vaker last hebben van artrose aan de handen. Vingers krijgen geen extra gewicht te verduren. Logisch denkende mensen hadden daarom al langer de artrosemythe kunnen doorprikken.


Artrose is een auto-immuunziekte


Artrosepijn wordt veroorzaakt door ontstekingscellen die zich normaal gesproken tegen een pathogene indringer richten. In het geval van artrose richten deze zelf zich tegen het kraakbeen waardoor een ontstekings- of infectiepijn ontstaat. Hoofdonderzoeker van een Stanfords onderzoeksteam uit 2011 kwam erachter dat de ontstekingscellen reeds actief waren voordat de artrosepijn zich ontwikkelde. Hierdoor is de kans levensgroot dat artrose net als artritis een auto-immuunziekte is. Dat is dan ook de reden dat artrose niet zozeer bij ouderen voorkomt; het is ook een ziekte die veertigers aandoet.


Geen slijtage


Via een ingewikkeld proces blijkt dat het kraakbeen in de gewrichten wordt aangetast. Dit proces wordt Membraan Aanvallend Complex of MAC genoemd. Tijdens een MAC worden er eiwitten gebonden aan kraakbeencellen. Daarnaast worden er meer enzymen rond het kraakbeen aangetroffen. Daardoor wordt het kraakbeen in versneld tempo afgebroken. Deze processen hebben niets met slijtage te maken.


De medische wereld dient zijn visie op artrose volledig bij te stellen.


Artrose is geneesbaar


Het Stanfords onderzoek heeft grote consequenties voor het denken over artrose. Reguliere artsen menen anno 2014 nog steeds dat artrose ongeneeslijk is. Dat blijkt niet waar. Er dient een paradigmaverschuiving ten aanzien van artrose plaats te vinden. Ontstekingen kunnen namelijk uitstekend worden genezen. Dat kan op een aantal manieren. Ten eerste is het belangrijk om de oorzaken van ontstekingen weg te nemen en ten tweede is het van belang om ontstekingsremmende geneesplanten tot ons te nemen. Ananas is daar een voorbeeld van omdat er bromelaïne in zit. Deze stof doet zwellingen door ontstekingen verkleinen.


Voeding en allergenen


Er zijn bepaalde voedingsproducten die ontstekingen kunnen veroorzaken. Het zijn zogenaamde allergenen; dat zijn stoffen die allergische reacties kunnen opleveren. Hier volgt een aantal producten die allergische reacties kunnen veroorzaken:


melk, zuivelproducten, sojaproducten, suiker, nachtschadegroenten, tarwe, chocolade, eieren, rundvlees, koffie, mais, sinaasappels, varkensvlees, gist, thee etc.


Behalve aangepaste voeding kan het uitvoeren van lichaamsoefeningen helpen bij artrose


Elimineren betekent herstel van artrose


Het elimineren van deze voedselsoorten betekent dat in de meeste gevallen er geen artrosepijn meer wordt waargenomen. Het kraakbeen krijgt de kans om zich te herstellen. Hierdoor worden de pijnen weggenomen. Voor al deze allergene voedingssoorten geldt dat er gifstoffen in zitten. Normaal gesproken nemen we deze gifstoffen niet op. Er zijn echter omstandigheden waaronder we deze giffen wel opnemen. Een daarvan is een verhoogde permeabiliteit van de darmen. Dat betekent dat de darmen meer nonutrienten of toxinen doorlaten. Deze toxinen(gifstoffen) hopen zich op in bijvoorbeeld het kraakbeen. Hierdoor kunnen artrosepijnen ontstaan


Waarom mensen met obesitas vaker artrosepijn hebben


Gifstoffen in voedsel zijn medeoorzaak van artrose. Cytokines, chemokines en adipokines liggen opgeslagen in vetweefsel. Deze stoffen bevorderen het ontstaan van ontstekingen. Mensen die leiden aan obesitas hebben meer van deze ontstekingsbevorderaars in hun weefsel. Daardoor kan artrose extra getriggerd worden. Dat is de hoofdreden dat artrose zich vaker voordoet bij mensen die leiden aan obesitas. Het is namelijk zo dat vetweefsel een opslagplek is voor allerlei gifstoffen.


Wat je beter kunt vermijden


In het algemeen is het belangrijk voor de artrosepatiënt om gebakken voedsel, geprocesseerd voedsel, witte suiker en koolhydraten te laten staan. Daarnaast is het verstandig om alleen verse groenten te eten. Andere voedselsoorten die tot problemen kunnen leiden zijn varkensvlees, rundvlees, zuivel en tarweproducten.


Het Mediterrane dieet


Sommigen mensen noemen dit het Mediterrane dieet. Verse groenten die kort gestoomd of geblancheerd zijn, hebben een stuk meer gezondheidsvoordelen dan gebakken groenten, helemaal als deze groenten gebakken zijn in zonnebloemolie, arachideolie of raapzaadolie uit de supermarkt. Als je toch groenten wilt bakken gebruik dan roomboter of kokosolie. Dat zijn twee bakmiddelen waarbij er geen ontstekingsbevorderende stoffen worden aangemaakt.


Te weinig omega 3


De oliën uit de supermarkt bevatten te weinig omega 3 en te veel omega 6. Omega 3 is ontstekingsremmend en omega 6 is ontstekingsbevorderend. Verder zijn deze oliën gefilterd en geraffineerd. Hierdoor zit slechts een fractie van de voedingsstoffen in deze oliën van wat er had kunnen inzitten. Ontstekingen zorgen overigens niet slechts voor artrose. Ontstekingen op celniveau kunnen ook obesitas, kanker, alzheimer, hart- en vaatziekten veroorzaken.


Ontstekingsremmer zorgt voor ontstekingen


Soms komen stoffen die ontstekingen veroorzaken uit een onverwachte hoek. NSAID is een pijnstillend en ontstekingsremmend medicijn. Maar werkt het ook? Uit de onderzoeken van fabrikanten blijkt dat het zeer goed werkt. Er zijn ook onafhankelijke onderzoekers naar NSAID, zoals Peter Gotsche. Hij vond juist uit dat ontstekingsremmers helemaal geen ontstekingen remmen.


Gotsche publiceerde een onderzoek waaruit blijkt dat farmaceutische fabrikanten de resultaten van hun onderzoek hebben gemanipuleerd. NSAID’s hebben vele bijwerkingen zoals maagbloedingen. Het darmflora wordt ernstig verstoord door deze stoffen.


Nachtschade zorgt voor artrose


Nachtschadegroenten zoals aubergine, aardappel, tomaat, paprika en rode peper zijn een belangrijke ontstekingsfactor voor artrose. Uit onderzoek onder 434 mensen blijkt dat artrose in 68% van de gevallen kan worden opgelost door nachtschadegroenten uit het dieet te halen. In nachtschadegroenten zitten veel alkaloïden met ongezonde werkingen. Zo zit er solanine in aardappel en tomatine in tomaat.


In dit verband is het nuttig om op te merken dat de meeste rokers op den duur last krijgen van artrose. Tabak is eveneens een nachtschadeplant. Tabak kan niet alleen leiden tot artrose maar ook tot artritis, wat ook wel reuma wordt genoemd.

Delen:

Social Services

Delen:

Netwerk

Guacamaya
Miranda78
Joyceq83
NaomiSanPedro
McVann
Michelleegs
Rebecca Keen
stardust1111
Engelenvrouw